Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

 
Archief
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Geknakt roosje

Geknakt roosje is het levensverhaal van een meisje op weg naar volwassenheid. De omstandigheden maken dat ze een verre van aangename jeugd heeft. Er is haar maar weinig rust gegund en haar vertrouwen wordt steeds op de proef gesteld. Het overkomt haar, maar het is niet wie zij is. Een boek over kracht, moed en omgaan met het lot.
 


Geschreven door Danni Leona

Danni is muzikante en ambassadeur van No Kidding: stopt Kindermishandeling. Ze studeert Chinese bewegingskunst op basis van traditionele geneeskunde en geeft er ook les in. 
Ingesproken door Jaap Verdenius

‘Geknakt roosje’ is het levensverhaal van een meisje dat, over het pad van verwaarlozing en mishandeling de weg naar boven zoekt en vindt. Danni Leona heeft een indringend en ontroerend zelfportret geschreven, en tegelijk ook een ontluisterend beeld van de jeugdzorg geschetst.
Als vader van twee volwassen kinderen voelde ik me geraakt door haar gevoelige relaas, en tevens aangemoedigd om aan deze onverwoestbare levenskracht een stem te geven.


=> FRAGMENT <=
   
Vragen aan Danni
 
1. Danni: Heeft het schrijven van je boek een therapeutische werking op je gehad?

Tijdens het schrijven heb ik steeds het gevoel gehad dat het een groter doel diende. Therapeutisch in de zin van dat de ballpoint bijkans over het papier vloog en ik amper de stroom van woorden kon bijhouden, iets wat daar al heel lang lag opgeslagen verliet mijn lichaam door het fysieke schrijven, pas later typte ik het uit. Ik heb heel wat nachten snakkend naar adem op de grond gelegen toen ik met mijn volwassen ogen naar dat meisje van toen keek en haar wereld gedetailleerd beschreef. Dit meisje verdient het - net als ieder mens - gehoord en gevoeld te worden, dat is een deel van mijn boodschap. We zijn zoveel meer, dan dat wat ons overkomt.

2. Lukt het je nu om meer vertrouwen te hebben in anderen?

Hierdoor heb ik zeker geen groter vertrouwen in anderen gekregen, maar juist in mijzelf en mijn zelf, als levend wezen met een geboorterecht. Wanneer je midden in zo’n leefstijl zit, ben je daar niet zo mee bezig. Toen dat manuscript daar zo voor me lag dacht ik, ‘best veel eigenlijk’. Er trok een soort van vacuüm over mij heen, een grens. Het gevoel van eigenwaarde groeide en een zaadje kwam tot ontkieming. Tegelijkertijd was het ook zwaar en vooral confronterend. Nu valt er niets meer te romantiseren en de mensen met wie ik dit had willen delen zijn er niet meer. Met dit boek is het nu tastbaar geworden.

3. Je was onlangs te gast bij het programma Nieuwsuur, waarin een belangrijk rapport over de jeugdzorg in Nederland werd behandeld. Vanuit het niets stond je ineens in de schijnwerpers en sprak je met ministers. Wat heeft het met je gedaan?

Het ging plotseling razendsnel, wat maar goed was want daardoor werd mijn ratio uitgeschakeld en maakte ik intuïtief de juiste keuzes. Wat ik tijdens het schrijven gevoeld heb is nu werkelijkheid geworden; ik mag een hoger doel dienen. Er is nu een platform waarbij ik mag meedenken met de ministers en de jeugdzorg. Op persoonlijke titel, als ambassadeur en samen met de organisatie No Kidding krijgen we ook steeds meer voet aan de grond; alles waar de afgelopen jaren hard aan is gewerkt komt nu tot uiting. No Kidding is kenmerkend voor haar preventieve visie en ziet kindermishandeling als een maatschappelijk probleem. Er gaat komende maand een traject van start waar ervaringsdeskundigen aan zorgprofessionals worden gekoppeld met intervisie op kantoor en coaching in het veld. Hier ben ik nauw bij betrokken. De ministers noemen dit al in hun verslag naar aanleiding van ons recente overleg in Den Haag.  
Op persoonlijk vlak is het behoorlijk intens; eenzaam maar niet alleen. Oude wonden en slapeloze nachten versterken mijn opgave. Ik heb nu de mogelijkheid (residentiële) jeugdzorg mee te helpen hervormen en kindermishandeling terug te dringen, ook door met ouders en verzorgers in contact te treden. Een belangrijke taak en prachtige missie! Het gaat al lang niet meer over mij, maar over het belang van het kind dat niet de kans heeft veilig op te groeien.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 21-7-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Op de motor dwars door Amerika
 
Het was een jongensdroom om ooit eens met een motor dwars door Amerika te rijden. Jarenlang bleef het bij Huib Maaskant gisten als een spannend idee, maar dan groeit het door tot concrete plannen voor een tocht van 12.500 km door stoffige woestijnen, donkere bossen en besneeuwde bergen, waarbij soms letterlijk beren op de weg zijn.
Huib Maaskant zegt zijn gezin voor een paar maanden vaarwel en stapt met de motor op het vliegtuig naar de Verenigde Staten. In zijn eentje doorkruist hij de USA van noord naar zuid, van oceaan naar oceaan. In de meedogenloze cadans van het asfalt ontdekt hij vergeten plaatsen en de schoonheid van de leegte. Hij ontmoet bijzondere mensen en uiteindelijk vooral zichzelf.


Geschreven door Huib Maaskant

Huib Maaskant studeerde regie aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie. Hij stichtte een van de eerste creatieve internetbureaus van Nederland en is mede-oprichter van de Stichting SpinAwards, dé creatieve prijs voor innovatieve concepten. Tegenwoordig werkt hij als freelance copy writer en creative director in Amsterdam en de rest van de wereld. Sinds zijn 18e zit Huib bijna dagelijks in het motorzadel. Hij maakte diverse motorreizen door Europa en Amerika. Hij woont met zijn twee dochters in Soest.
 
Ingesproken door Ruud Kuhn

Zodra ik begon met inlezen pakte het boek me. Het is een mooi reisverhaal, geschreven met de nodige humor, en dat maakte het bijzonder leuk.
 


=> FRAGMENT <=
   

Vragen aan Huib
 
1. Huib: Je hebt een jongensdroom verwezenlijkt.
    Waardoor kwam het ineens binnen je bereik?

Het was meer dat ik zelf de knoop doorhakte om het dan toch maar eens te gaan doen. Ik heb niet de loterij gewonnen of iets anders meegemaakt wat me abrupt over de drempel duwde. Ik liep al zo’n tijd met het idee rond dat ik op een dag tegen mezelf zei: “Ga dat nou gewoon eens doen, man. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel? Kom op!” Thuis kon het ook. We hadden een oppas aan huis die overdag op de kinderen paste en mijn toenmalige vrouw had een goede baan. Bovendien werkte ik freelance dus ik hoefde geen baas te overtuigen om me een paar maanden vrij te gaven. Dus ja… als je dat bij elkaar optelt en je realiseert dat een droom anders echt alleen een droom blijft, was het tijd om te gaan. Ik wist dat ik enorm spijt zou krijgen als ik het niet zou doen.
 
2. Wat had je absoluut niet verwacht, maar maakte je wel mee?

Totale rampen heb ik niet meegemaakt. Je verdwaalt weleens. Of regent zeiknat. Of verliest bijna een contactlens in Nergenshuizen. Het meest onverwachte vond ik de ontmoetingen. En ik ben best wat rare vogels tegengekomen. Van Steven, de door zijn ex-schoonfamilie geplukte radio DJ, en pijpleidingenbouwer Bear met vriendin Bitch, tot Randy die in zijn achtertuin leefde op een strikt dieet van homebrew en wiet. Zo waren er nog meer. Door zulke mensen word je toch even op een heel ander been gezet.
 
3. Heb je andere nog niet uitgekomen dromen?

Ik heb nog een paar motorreizen die ik graag zou willen maken richting Azië en Afrika. En ik zou nog graag een keer de oceaan over willen zeilen. Ach, er zijn nog zoveel plaatsen die ik niet gezien heb. Dromen genoeg. Alleen. Nog even de tijd vinden om ze uit te laten komen….
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 2-7-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Jacht op een schat

Penny trekt zich tijdelijk terug in een huisje op het platteland van Brabant, onder meer om aan haar boek te werken. Aanvankelijk botst ze met haar eigenzinnige huisbaas Ivo, maar toch beginnen ze samen aan een zoektocht naar een in de Tweede Wereldoorlog verborgen meesterwerk. Hierbij lopen twee misdadigers, een knappe politieagent en een warrige barones hen danig in de weg. Penny’s chaotische vriendin Vivian laveert intussen overal tussendoor en zet daarmee de zaak nog meer op scherp!

Een spannend en romantisch verhaal, geschreven met veel gevoel voor humor.
 
Geschreven door Dani van Doorn

Geboren in Eindhoven 1960, getrouwd, heeft van alles gedaan, maar in schrijven komen alle ervaringen en hobby's samen. Een fulltime schrijfster, dus.

 


Ingesproken door Vera Hilhorst

Jacht op een schat’ was een fijn boek om voor te lezen. Vlot geschreven, met humor en tot het einde was de spanning voelbaar. Een heerlijke feelgood-roman met komische situaties en dialogen.
 
Vragen aan Dani
 
1. Dani: Hoe belangrijk is humor in je boeken en waarom?

Het is eigenlijk onmisbaar, anders wordt het een droog of zwaar verhaal. In het dagelijks leven gebruiken we regelmatig humor als 'smeer' in onze sociale contacten, maar ook om moeilijke omstandigheden draaglijk te maken. Het zou vreemd zijn als dat in een roman niet terugkomt. Bovendien schrijf ik graag boeken waarmee je je kunt ontspannen, daar hoort humor gewoon in.
 
2. Je fysieke boeken worden verschillende uitgevers op de markt gebracht.
Is dat een keuze?
 
De meeste uitgevers hebben plaats voor 1 a 2 romans per jaar en ik breng er graag meer uit. Daarbij schrijf ik in verschillende genres en elke uitgever heeft zijn voorkeur. Het gebeurt ook wel dat een kleine uitgever me vraagt om een boek en meestal heb ik nog wel een manuscript dat nog niet is ondergebracht.
 
3. Het leest/luistert alsof het er zo bij je komt uitrollen. Klopt dat, en hoe lang doe je gemiddeld over een boek?
 
Gemiddeld twee maanden. Heel soms rolt het er zo uit. Met geld of geluk was het puzzelen vanuit wiens perspectief ik allemaal zou schrijven, en daarom moest ik schuiven en herschrijven. Dat bedenk ik nu van te voren en niet al schrijvend. Het komt ook voor dat ik moet schuiven om het evenwicht in drama, humor en romantiek te bewaren of omdat een personage te lang niet aan het woord komt. Maar bovenop die twee maanden komen nog de redactieronden en dat is ook een tijdrovend proces.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 13-10-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 
Het stille kwaad / deel 1 in de serie met Julian Blom

Op de dag nadat Brenda Mansholt haar moeder belt om te vertellen dat ze het heeft getroffen met het gezin waar ze als au pair aan de slag gaat, wordt ze vermoord aangetroffen in het Bloemendaalse bos. Inspecteur Jillian Blom en haar collega’s gaan op onderzoek uit en al snel wordt er een verdachte aangehouden. Jacob Waterman heeft alle schijn tegen. Zijn tegenstrijdige verklaringen en bedenkelijke reputatie lijken voldoende om hem als dader te kenmerken, maar als harde bewijzen uitblijven lijkt de moord op de negentienjarige au pair alsnog een complex mysterie te worden. Jillian ziet zich genoodzaakt zich verder te verdiepen in deze zaak. Haar onderzoek levert verontrustende feiten op. Als ze het vermoeden krijgt dat er een verband bestaat tussen de moord op Brenda en een aantal dodelijke ongevallen uit het verleden, komt de zaak in een stroomversnelling….
 
Geschreven door Gerard Nanne

Gerard Nanne is geboren in Velsen en verhuisde in 1972 met zijn vrouw naar West-Friesland. Na een studie aannemer werkte hij 16 jaar als zelfstandig ondernemer. Vanaf 1998 is hij zich gaan toeleggen op het schrijven van misdaadverhalen, waarvoor hij ook een opleiding volgde bij Script+ in Amsterdam. In 2002 debuteerde hij met ‘Het lied van de Lijster’.

 

 
Ingesproken door Cor Doevendans
 
In deze misdaadthriller met in de hoofdrol rechercheur Jillian Blom worden we meegenomen in het verhaal over de nieuwe au-pair van de familie Waterman, Brenda Mansholt. Wie heeft haar vermoord en waarom. Is de beoogde verdachte inderdaad de dader of is het iemand anders? ‘Het Stille Kwaad’ is een spannend en verrassend boek. Ik heb het met veel plezier ingesproken.=> FRAGMENT <=
Vragen aan Gerard:
 
1. Gerard: ‘Het stille kwaad’ is het eerste deel van de serie met Julian Blom in de hoofdrol. Was het van het begin af aan de bedoeling dat het een serie werd?

Ja, na de serie met inspecteur Frank Benders en rechercheur Paula van Es ( 6 delen) was iktoe aan een nieuwe uitdaging en koos ik er voor een serie op te bouwen met rechercheur Jillian Blom, die later in de serie inspecteur wordt in het werkgebied van Frank Benders, waar ze samen met Paula van Es, en later rechercheur Felix Winner een aantal spannende avonturen beleeft.

 2. Na een lange tijd ondernemer te zijn geweest werd je in 1998 schrijver. Dat is nogal een overstap. Was dat van de ene op de andere dag of zat dit al in je hoofd?

Het was altijd mijn wens een misdaadverhaal te schrijven. Na mijn drukke bestaan als ondernemer kreeg ik daar de tijd en de gelegenheid voor. Natuurlijk is dat een grote overstap, maar wel een waar ik altijd veel plezier aan heb beleefd, en nog steeds beleef.
 
3. Inmiddels zijn er 17 thrillers in het misdaadgenre van je hand verschenen. Ben je nu een fulltime schrijver?

Inmiddels ben ik gepensioneerd en in die zin dus fulltime schrijver. Wat niet wil zeggen dat ik dagelijks achter m’n laptop zit. Mijn schrijven beperkt zich tot een wisselend aantal uren in de week. Volgend jaar verschijnt mijn achttiende thriller. De tijd die daar tussen ligt, gebruik ik om te broeden op een volgend avontuur. Waarvan ik kan verklappen dat de eerste
contouren daarvan al zichtbaar zijn.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 9-8-2019
DE GOLFMOORDEN

Deze op zichzelf staande detective speelt zich af rondom golfbanen. De negende politiethriller in de reeks ‘Somers en De Winter’.

Bart Swinkels en zijn vrouw Irma oefenen op het golfterrein van Bossenstein in Broechem. Bij de afslag van Bart gaat de bal totaal de verkeerde richting uit en komt terecht onder de bomen naast een haag. Ze vinden het lijk van Ivo Schaessens, een zelfstandige schilder en behanger uit Lier.
Commissaris Bruno Somers en hoofdinspecteur Paul De Winter gaan in het golfmilieu op zoek naar de dader. Somers, die sinds kort golft, krijgt via zijn golfvrienden informatie om deze zaak mogelijk op te lossen.


Geschreven door Ludo Geluykens

Ludo Geluykens is geboren op 28 april 1953. Hij is gehuwd, heeft twee kinderen en twee kleinzonen. Ludo woont al zijn hele leven in Ranst, België. Ludo startte zijn loopbaan als automonteur, nadien werkte hij als koerier. De laatste 30 jaar van zijn loopbaan werkte hij als veiligheidsmanager en momenteel is hij met pensioen.

Zijn golfhandicap = 27.5
DE GOLFMOORDEN is ingesproken door Cor Doevendans

‘De Golfmoorden’, deel 9 in de reeks Somers en De Winter, van Ludo Geluykens neemt ons mee in zowel het privéleven als de werkomgeving van de bekende politieagenten. Bruno Somers en Paul de Winter werken op het politiekantoor in Lier en in deze politiethriller neemt de schrijver ons mee op en langs de golfbanen in de omgeving van Edegem, Broechem en Ranst in Vlaanderen waar misstanden heersen die niets met golf te maken hebben…

 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Ludo:
 
1. Ludo: Heb je al veel boeken verkocht op de golfbaan?

Het boek is goed verkocht, tevens op de golfbanen. Ik had ook reclame via het tijdschrift ‘Golf Vlaanderen’ en natuurlijk is er de zeer belangrijke mond tot mond reclame.
 
2. En hoe werd op je boek gereageerd?

Vanuit de golfers kreeg ik zeer positieve reacties. Er zijn niet veel thrillers die zich afspelen rond de golfbaan. Het boek gaat nogal van hand tot hand tussen veel golfers
 
3. Commissaris Bruno Somers en hoofdinspecteur Paul De Winter hebben al meer zaken voor hun kiezen gekregen. Heb je zelf een achtergrond bij de politie?

Neen, ik was wel lange tijd werkzaam in de safety, met name in de veiligheid op en rond de werkplek. Dat alles in goede samenwerking met mijn collega’s. Ik hielp hen regelmatig bij onderzoeken, vandaar…
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                  
 
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Indigo

De jarenlange vriendschap tussen de 18-jarige Caro en haar twee beste vrienden, de broers Nick en Noah, verandert op het moment dat ook de hormonen een rol spelen. Tijdens een vakantie in Portugal ontwikkelt zich dat en het blijft niet zonder gevolgen. Als Caro de bloedmooie en mysterieuze Pia ontmoet, sluiten de twee vriendschap en wordt ze zich ervan bewust waar haar hart werkelijk ligt. Ondertussen raakt ze verstrikt in een afschuwelijke wraakmissie, gericht op iemand die lang geleden een jong meisje gruwelijk heeft mishandeld en voor het leven heeft verminkt.

Vanaf 16 jaar.
 
Haar auteurscarrière begon officieel in 2009, toen ze met haar debuut "Yougian: het nest van de Harpij" een schrijfwedstrijd won. Drie jaar later werd dat boek opnieuw uitgegeven door een andere uitgever en daar verschenen ook deel 2 en 3 in deze Fantasy-trilogie, plus een roman genaamd "De slang in het paradijs". Haar laatste twee nieuwe boeken zijn "Indigo" en "Caelian".
 

Geschreven door Latoya Moirae

Latoya  Moirae is geboren en getogen in Sittard, maar woont al ruim 15 jaar in het westen van het land, samen met haar man André en haar twee katten. Ze zegt van zichzelf dat ze daardoor het beste van twee werelden heeft. Ze is afgestudeerd als vertaler Engels en Russisch en is ook werkzaam in dat beroep. Haar grootste passie is schrijven, maar ook tekenen en schilderen zitten in het bloed. Ze maakt het liefst Japanse Anime en muurschilderingen; geregeld tekent ze de karakters van haar boeken in Anime-stijl. Van sport houdt ze ook: ze doet zelf aan badminton, tennis, squash, fitness en hardlopen, en kijkt graag naar voetbal, ijshockey en honkbal. Latoya is ook een natuurmens; tijdens de reizen die ze samen met haar man maakt, zoeken ze veel de bergen en de bossen op voor stevige wandelingen. Ze speelt ook gitaar en piano. Verder kookt, bakt en zingt ze graag, speelt ze gitaar en piano en is ze dol op dieren.

 
Ingesproken door Machteld van der Gaag

Vroeger kon je een boek niet wegleggen als het spannend was... met dit boek moest ik blijven inlezen! Ik wilde weten hoe het verder ging en hoe alles en iedereen zich tot elkaar verhield! Het las als een spannende achtbaan en ik hoop dat dit overkomt tijdens het luisteren. Veel plezier ermee, ik heb in elk geval genoten van het inlezen!  
 

=> FRAGMENT <=
   
Vragen aan Latoya
 
1. Latoya: Je schrijft voornamelijk in het genre Young Adult.
Klopt het dat Indigo een tussenboek is naar meer volwassen items?


Nee hoor, dat is gewoon zoals ik schrijf. Ik heb nog nooit een thriller geschreven, maar ik hou er wel van spannende elementen en erotiek aan mijn verhalen toe te voegen. Dat is mijn stijl en hoe het liefst schrijf.
 
2. Erotiek, wraak en mystiek voeren de boventoon in Indigo.
Is het geschreven voor een doelgroep die met je meegroeit?

 
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit echt schrijf met een bepaalde doelgroep in gedachten. Ik heb een idee en dat werk ik uit in mijn stijl. Ik snap dat sommige elementen misschien wat te volwassenen zijn voor het jonge publiek, maar ik denk ook dat de jeugd tegenwoordig vroeg rijp is en dat die verhoudingen nu anders liggen. Ik hou ervan luchtig en met humor te schrijven, maar vaak ook wel met een donkere kant.
 
3. Ga je het Young Adult genre verlaten?
 
Nee. Ik schrijf ook fantasy en wellicht ga ik mij in de toekomst toch ook wagen aan een thriller, maar Young Adult zal er ook altijd in blijven.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 27-7-2019
 
De Liefdesconferentie

Eva, een vooraanstaand relatietherapeute op het gebied van liefde delen, besluit met haar collega Marcel een Unlimited Love Conferentie op Hawaï te bezoeken, met als doel te leren wat ze in Nederland niet durft. Ze heeft alles onder controle, bezoekt vooral de cognitieve workshops en realiseert zich dat er op het gebied van grenzen, liefde en relaties nog veel te leren valt. Als een Amerikaanse collega haar uitnodigt om mee te gaan naar een masturbatieworkshop, wankelt haar zelfvertrouwen. Een ontmoeting met de tantrika Gabriëlla zet haar wereld volledig op z’n kop. Eva kan niet anders dan zich overgeven aan wat zich aandient.

 


Geschreven door Leonie Linssen

Leonie Linssen (1962) is het gezicht achter Liefde Delen. Ik help mensen bij ingewikkelde liefdesrelaties waar meerdere partners of geliefden betrokken zijn te zoeken naar helderheid en een oplossing die bij hen past. Sinds 2005 begeleid ik mensen in ingewikkelde liefdesrelaties, terug naar hun authenticiteit en in verbinding met hun eigen kern, zodat de levensenergie weer volop kan stromen en zij vanuit de liefde voor zichzelf, verbinding kunnen maken met de wereld om hen heen. Ik schrijf boeken over liefde en heb een  opleiding tot relatiecoach ontwikkeld die ik doceer bij Sonnevelt Opleidingen.
 
Ingesproken door
Alexandra Smith

 

=> FRAGMENT <=

Vragen aan Leonie

1. Leonie: Je hebt het manuscript 10 jaar onberoerd gelaten. Waarom zo lang gewacht?

Destijds durfde ik het boek niet te publiceren omdat ik bang was dat de betrokkenen zich herkenden. Het is immers deels autobiografisch en ik niet wist hoe het aan te pakken. Veel internationaal bekende therapeuten en schrijvers maakten deel uit van de beschreven liefdesconferentie. Ik besloot het te laten rusten en daarna ben ik het vergeten. Totdat ik voor een ander autobiografisch boek, waaraan ik al zo’n twee jaar schrijf, op zoek ging naar een dagboekdocument. Toen stuitte ik op het manuscript dat ik toen als ‘Overgave’ had betiteld. Ik reisde meteen terug in de tijd en vond het zo leuk om te lezen dat ik het plan opvatte het manuscript te optimaliseren en uit te geven. Zeker nu met de #metoo beweging waardoor veel weerstand op tantra is ontstaan met betrekking tot seksueel misbruik, terwijl ik tantra juist als de weg naar bewustwording en heling zie.

2. Je schrijft over een taboe, dat altijd wel zo zal blijven. Waarom is het eigenlijk een taboe?

We leven allen volgens bepaalde waarden en normen die we meekrijgen vanuit onze opvoeding, de maatschappij en onze cultuur. Liefde en seksualiteit zijn hiermee verbonden en het monogame gedachtegoed overheerst in onze westerse wereld in relatie tot het hebben van slechts één partner. Velen worden echter verliefd op anderen en lossen dit op via vreemdgaan. De Liefdesconferentie is bedoeld om mensen bewust te maken dat er andere wegen zijn, dat liefde kan stromen als er respect is voor de behoeften en grenzen van een ander, waarover je kunt communiceren. De valkuil voor ieder mens is, dat liefde delen met meerdere partners gemakkelijker wordt ervaren dan je partner te delen met een ander.  Jaloezie is een punt, en juist door tantra en bewustwording kun je er op een andere manier mee leren omgaan en anders naar jezelf leren te kijken.

3. Wat bezielt je om zoveel over je intieme liefdesleven bloot te geven middels een autobiografische novelle?
 
Ik kon niet anders. In 2011 toen ik borstkanker kreeg en de confrontatie met de dood in de ogen keek, heb ik besloten niet langer te leven vanuit angst maar vanuit liefde. Ik kreeg steeds meer contact met mijn innerlijke stem en met het pad van mijn ziel. Toen ik het manuscript na zoveel jaren weer terugvond was er maar een ding mogelijk: mijn angst in de ogen kijken en er voor gaan. Soms offer je iets van je eigen leven op voor een groter belang. De gedachte dat er veel mensen zijn wiens leven ik op een positieve manier kan beïnvloeden met De Liefdesconferentie, laat mij niet los en lieten me kiezen voor publicatie.

4. De Liefdesconferentie leent zich voor een vervolg. Gaat dat er ook komen?
 
Mijn verlangen is om een vervolg te schrijven samen met een van de hoofdpersonen uit De Liefdesconferentie. Dat was er al toen wij elkaar opnieuw ontmoetten in 2013. Tot nu toe is er dat niet van gekomen, omdat zij andere wensen voor haar leven heeft. Wie weet op het juiste moment – en dan wordt het een spiegelboek, zoals Dubbelliefde 3.0

Wat het met mij deed toen ik voor het eerst het boek beluisterde, zie:
https://www.youtube.com/watch?v=K6guBV7-p2c&t=5s
 
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 
De Perkament-code

Winnaar van de Alice Indie Boek Prijs 2019.

Filiz Kara, een Leidse wetenschapster, komt in het bezit van een zeer oud manuscript. Bij het onderzoek ernaar komen er bladzijden van een oer-Koran tevoorschijn. Hieruit blijkt dat de Koran verkeerd is vertaald. Filiz realiseert zich dat het gevaarlijk is om haar ontdekkingen wereldkundig te maken. Ze staat voor een groot dilemma.

Als fysiek boek en als e-boek verschenen onder de titel ‘Palimpsest’. 
.
 
Geschreven door Jack van Weimar (1960)

Jack van Weimar (pseudoniem) werkt al meer dan dertig jaar op het snijvlak van politiek, diplomatie en veiligheid. Hij heeft jaren in islamitische landen gewoond en vele landen in het Midden-Oosten bezocht. Door zijn werk, ervaring en zijn interesse in religie en geschiedenis heeft hij een grote achtergrondkennis.

 

 
Ingesproken door Edwin Westerhoff
 
‘De Perkament-code’ is een spannend boek, waarin een geheime taskforce op zoek gaat naar de bronnen van de islam, om het geweld dat is ontstaan tegen te gaan of zelfs te stoppen. De auteur heeft een aantal wetenschappelijke ontdekkingen in het verhaal verwerkt, met een geloofwaardige hoofdrolspeelster, de Turks-Nederlandse Dr. Filiz Kara. Jack van Weimar omschrijft goed de conflicten tussen wetenschap, religie en identiteit. Het boek ademt de sfeer uit van de bekende boeken van Dan Brown en is voor liefhebbers van dit genre beslist een aanrader! 

 

Vragen aan Jack:
 
1. Jack: Je hebt dit boek onder pseudoniem geschreven, wat gezien het item niet verwonderlijk is. Dat maakt het wel moeilijker om er promotie voor te maken. Hoe doe je dat?

Als je een boek schrijft dat nogal kritisch is over de islam heeft dat inderdaad als nadeel dat je daar niet zelf mee op pad kan gaan. Maar omdat het onderwerp tegelijk intrigeert zijn veel grote kranten zoals het AD, Trouw en het Limburgs Dagblad er bovenop gesprongen. Dit heeft veel publiciteit opgeleverd. Daarnaast wordt veel promotie gemaakt door de mensen die het boek hebben gelezen, zij praten er over met vrienden en collega’s en zo verspreidt het zich.
 
2. Dat je voor je debuut meteen een prijs kreeg was ongetwijfeld een mooie opsteker. Hoe heb je dat ervaren?
 
Vooral omdat ik het boek onder pseudoniem heb geschreven is er eigenlijk geen direct contact met de lezers. Ik kan geen lezingen of handtekeningensessies geven en krijg daardoor weinig terugkoppeling. Wat bevalt de lezers en wat vindt men minder geslaagd? Zeker als debuterend schrijver ben je daar erg benieuwd naar. Een literaire prijs kun je in dat opzicht misschien zien als een schouderklopje van een kritisch publiek. En dat voelt erg goed!
 
3. De grens tussen feit en fictie ligt voor iedereen anders. Waar ligt die voor jou in je boek?
 
De Perkament-code is een spannende thriller die zich afspeelt in een mysterieuze wereld met heel verrassende wendingen. Een verhaal waarvan je wil weten hoe het afloopt. Maar… het verhaal is verrassend genoeg voor een groot deel ook nog eens gebaseerd op feiten. Recente wetenschappelijke feiten over bijvoorbeeld het ontstaan van de islam en de Koran. Dat maakt het driedubbel intrigerend. Wat is daarbij feit en wat is fictief? De hoofdpersonen uit het boek zijn geïnspireerd op mensen van vlees en bloed, maar ze zijn het niet echt. Hoewel… Peri, de jonge IS-strijder zou zichzelf wel kunnen herkennen. Alle plaatsen en gebouwen in het boek bestaan wel weer echt, je zou ze zo kunnen bezoeken. Om het onderscheid duidelijker te maken is achterin het boek nog een apart hoofdstuk ‘Feiten en Fictie’ opgenomen.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 21-8-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 
Het cheeta-mysterie

Robin de Graaf en zijn ouders verheugden zich op een leuk dagje uit. Helaas liep het anders en belandden ze in een nachtmerrie. Voor hun neus stapten mensen uit de auto. Ze waren zich er ogenschijnlijk niet van bewust dat jachtluipaarden gevaarlijke roofdieren zijn. Robin maakte er een filmpje van en zette het op zijn youtube-kanaal. De verbijstering was groot en het filmpje ging viral.
De familie belegde een persconferentie om alle vragen zoveel mogelijk in één keer te beantwoorden. Wereldwijd werd het een hot item en in de media werd het aan veel talkshowtafels besproken. Het had grote impact en er werden zelfs doodsbedreigingen geuit.
Het werd Robin kwalijk genomen dat hij het filmpje had gemaakt en de verbazing over de wandeling tussen de cheeta’s verlegde zich naar verontwaardiging ten opzichte van de filmer, wat meer bizar was dan het voorval zelf.
Slechts één man, schrijver Han Peeters, zag het als een promotiestunt en kwam ermee in het Brabants Dagblad, waarna de moeder contact met hem opnam met tot gevolg: een verrassende speurtocht naar het verhaal achter het incident.
Geschreven door Han Peeters

Binnen drie maanden na het incident op 7 mei 2018 schreef Han Peeters dit boek met de achtergronden van de filmer en alles wat het tot gevolg had. Het boek en e-boek is tevens verkrigbaar in het Engels onder de titel 'The Cheetah-mystery'.
 
Ingesproken door Peter van Eerdenburg
 
=> FRAGMENT <=
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 31-7-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
NA DIE NACHT

Winnaar Valentijn publieksprijs 2018
 
Wat gebeurde er in de nacht van de 14e april, drie jaar geleden? Was het een kater na een leuk feestje, waar ze veel te veel had gedronken? Of was het iets anders? Melanie Kuperes, partner van Douwe Boenders en moeder van kleuter Carolien weet het niet. Ze weet alleen dat na die nacht in haar leven alles anders is geworden. Ze is vanaf dat moment humeurig, heeft een heel kort lontje en heeft nergens meer zin in.
 
Lucy Veenhuizen, de vaste oppas van Carolien, wordt verliefd tijdens de buurtbarbecue. Al snel krijgt ze een relatie met Paul Brama. Hij is stapel verliefd op haar. Maar of dat ook wederzijds is?

Melanie draait door tijdens een woede-aanval. Er worden valse beschuldigingen geuit en bepaalde mensen worden scheef aangekeken. Melanie doet alsof ze nergens van weet. Douwe realiseert zich wie zijn echte vrienden zijn.


Geschreven door Kirstin Rozema

Kirstin Rozema (1967) woont in Almelo en schrijft al jarenlang kinder- en jeugdboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast heeft ze een flink aantal korte romans geschreven. Gemiddeld schrijft ze twee boeken per jaar. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.

Als kind schreef ze graag verhaaltjes en opstellen voor school. Dat zette zich, toen nog op de typemachine, door na haar huwelijk in 1988. Ze schreef het eerste deel van een misdaadserie, die uitgroeide tot vier delen.

Het schrijven van haar eerste kinderboek ‘Knopen in je touw’ ontstond na een ernstig pestincident. Daarna ging het in een stroomversnelling. Haar kinderen groeiden en de schrijfster groeide mee aan de hand van de verhalen waarmee ze thuis kwamen.

Inmiddels zijn er 23 kinderboeken van haar hand verschenen en 4 romans voor volwassenen. Feelgood-romans en een misdaadroman. In 2018 won ze met ‘Na die nacht’ de Publieksprijs van het Valentijngenootschap.
Ingesproken door Pamela van der Wal

Kirstin Rozema geeft in dit spannende verhaal feilloos weer wat de mogelijke gevolgen van TIA's en herseninfarcten kunnen zijn. Ze beïnvloeden het leven van de patiënt, maar ook voor iedereen in diens omgeving. Vooral voor hen is het een hele opgave. Zij moeten verder met een dierbare waar zichtbaar niets mis mee mis is. De karakterveranderingen zorgen ervoor dat ze met een vreemde leven. De boodschap van de auteur is duidelijk: Gezondheid is kostbaar. Zorg daarom goed voor jezelf en geniet van elke dag alsof het je laatste is.

 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Kirstin
 
1. Kirstin: Je schrijft in diverse genres en laat veel onderwerpen aan de orde komen.
Schrijf je alles onder je eigen naam?


Nee, de misdaadromans schrijf ik onder een pseudoniem. Om het net even iets mysterieuzer te maken, zogezegd. Ik denk dat intussen iedereen wel weet dat ik degene ben die het heeft geschreven. En dat mag ook, was de afspraak. Ik heb daarvoor de naam van mijn oma gekozen: Sophie Ester. Als een soort eerbetoon aan haar.

2. ‘Na die nacht’ is je eerste luisterboek voor een breed publiek. Hoe sta je tegenover deze uitgeefvorm?

Zeer positief! Behalve dat het een fijne manier is om een boek voor iedereen toegankelijk te maken, vind ik het ook een zeer ontspannen manier om een boek “binnen te krijgen”. Je kunt iets doen en tegelijkertijd “lees” je. Topcombinatie, zou ik zeggen.
 
3. Met ‘Na die nacht’ won je de vorig jaar de Valentijn publieksprijs.
Heb je al meer prijzen gewonnen?

Helaas ben ik eenmaal eerder net buiten de boot gevallen. Ik stond in de finale voor de Nieuwe Schrijversprijs van Free Musketeers/Ako met mijn jeugdboek ‘Knopen in je touw’. Mijn concullega Pepijn Bierenbroodspot won de prijs…
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 7-6-2019
Als de druiven rijpen

In een brief van Hanna, waarin ze aangeeft ernstig ziek te zijn en daarom haar jongere zusje wil zien, roept bij Eline moeilijke en verdrietige herinneringen op. Ze twijfelt of ze ingaat op de uitnodiging om bij Hanna en haar gezin te logeren. Haar vriend Toby overtuigt haar dat een gratis verblijf in Toscane niet te versmaden valt. Hij begrijpt niet waarom Eline zo aarzelt.
Eline is net een beetje gewend aan het idee dat ze de moeilijke confrontatie met haar zus aangaat, als Toby plotseling van de reis afziet. Het lijkt een goed excuus voor Eline om ook af te zeggen, maar ze besluit toch alleen te gaan.
Het weerzien met de zieke Hanna, haar man Enzo en hun dochter Isabella is voor Eline nog moeilijker dan ze zich had voorgesteld. Daarnaast dreigt een oude, onmogelijke liefde weer op te laaien. Het wordt niet gemakkelijker als ze beseft dat Hanna snode plannen heeft.


Geschreven door Carla Vermaat

Carla Vermaat is een Nederlands schrijver van thrillers, romans en damesromans. Ze schrijft ook onder de pseudoniemen Mary Morgan en Susanna Verbeek.

Na een veelzijdige carrière in de rol van secretaresse en als leidster van diverse kunstgroepen, heeft ze nu de officiële pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Een reden om zich meer toe te leggen op schrijven en, in mindere mate, op schilderen. Tegenwoordig schrijft ze zowel in het Engels als het Nederlands. Sinds 1976 verschenen 24 Nederlandstalige boeken van haar hand en 4 Engelstalig.
 
Als de druiven rijpen is ingesproken door Machteld van der Gaag

De zinderende hitte van de Italiaanse heuvels was goed voelbaar bij het inlezen van ‘Als de druiven rijpen’. Leugens, familiegeheimen, charmes en intriges. Alles onder de Italiaanse zon en tussen de wijnranken... Heden en verleden komen pijnlijk bij elkaar in dit kleurrijke verhaal waarmee ik me helemaal op vakantie waande!


 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Carla
 
1. Carla: ‘Als de druiven rijpen’ speelt zich af in Toscane. Heb je een speciale band met die streek?

Toscane is een prachtig sfeervol deel van Italie. Voor mijn gevoel is het een gebied waar de romantiek hoogtij viert, dus voor dit boek was het een uitgelezen locatie.
 
2. Voor andere boeken vind je inspiratie in Cornwall Zuid-Engeland. Komen daar je thrillers vandaan?

Niet speciaal. Ik schrijf thrillers die gesitueerd zijn in Cornwall met de Engelse politieman Tregunna in de hoofdrol, maar ik heb ook een serie geschreven die draait om Barbara, een Amsterdamse politievrouw. Elk land, elk gebied heeft zijn eigen specifieke waarden en aantrekkelijkheden en roept altijd weer andere gevoelens op. Misschoen is de sfeer anders, maar het maakt geen verschil voor het genre.

3. Wat heeft je voorkeur: Toscane of Cornwall en romans of thrillers? 

Cornwall omdat ik daar beter mee bekend ben dan Toscane.
Thrillers omdat ik die interessanter vind om te schrijven.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                  
 
 
Volgens Sebastiaan

Tijdens hun reis door Israël komen Sofie en Julie op de Westbank terecht. Tot hun verbijstering krijgen ze daar een Palestijnse baby aangeboden. Sofie besluit het jongetje mee te nemen, maar dit betekent dat ze hem door half Europa moet smokkelen. Haar keuze zet ontwikkelingen in gang die ze niet kon voorzien.

 


Geschreven door Meta Gemert

(Leiden, 1951) studeerde geschiedenis aan de Noordelijke Leergangen in Leeuwarden en Groningen. Ze werkte voor verschillende bedrijven en organisaties in Londen (Ontario, Canada), Leiden, Groningen, Londen (Engeland), Den Haag en Amsterdam. Vanaf 1998 was ze o.a. vertaler van Engelse non-fictie en galeriehouder. Momenteel is ze, behalve schrijver en vertaler, uitgever van Engelse en Duitse literatuur. 
 
Ingesproken door Gwenny Vos

Een prachtverhaal over geloof, hoop en liefde. De filosofische Sebastiaan zet je aan het denken over vooroordelen, liefde, spiritualiteit en verdraagzaamheid. Heerlijke humor die deze personages zo echt maakt. Voor mij was het een feest om in te spreken.
 
 
=> FRAGMENT <=
Vragen aan Meta
 
1. Meta: Hoe ben je op het bijzondere idee gekomen dat twee vrouwen op hun reis door Israël een baby krijgen aangeboden?

Na mijn verblijf in een kibboets ging ik op rondreis in Israël. In een Arabisch dorp werd mij een jongetje aangeboden. Ik was op slag verliefd op het kind, maar ik was minder impulsief dan Sofie en heb het jongetje niet meegenomen. Het boek kun je beschouwen als een ‘what if verhaal’. En een zoon als Sebastiaan zou ik wel gehad willen hebben.
 
2. Heb je zelf kinderen?
 
Nee, ik heb geen kinderen, maar ik kan me heel goed voorstellen hoe het is om ze te hebben. Sebastiaan werd echt mijn zoon. Ik ging van hem houden. Ik moest huilen aan het eind, terwijl ik zelf heb besloten dat het zo moest eindigen.
 
3. Je gebruikt veel humor in je boeken. Is dat bewust zo of het gevolg van het schrijfplezier?
 
Die humor ontstaat tijdens het schrijven, maar men vindt mij soms ook geestig in gesprekken. Ik ben opgegroeid als meisje met drie veel oudere broers. Er was veel humor thuis, snel, scherp en soms absurdistisch. Het is heerlijk als er in een gezin veel wordt gelachen. Humor maakt het leven lichter.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                  
 
 
Anna's twijfels

Hoe een zakenvrouw het bolwerkte aan het begin van de 20e eeuw. 
In 1912 erft de Rotterdamse zakenvrouw Anna van Bergen een landgoed in het Brabantse Waalre en besluit er te gaan wonen. Met haar ietwat ironische pen beschrijft ze hoe ze met vallen en opstaan aan haar nieuwe leven went. Haar bijdehante manieren brengen haar in allerlei onverwachte situaties, die soms grappig, soms aangrijpend zijn. Ook de confrontaties met haar jonge rentmeester maken het landgoedbeheer er niet gemakkelijker op. Daarnaast krijgt ze met de liefdesperikelen van haar nichtje te maken.
Al met al heeft Anna haar handen vol!
 
Geschreven door Dani van Doorn

Geboren in Eindhoven 1960, getrouwd, heeft van alles gedaan, maar in schrijven komen alle ervaringen en hobby's samen. Fulltime schrijfster, dus!
 

 
Ingesproken door Machteld van der Gaag

Met het inlpreken van Anna's Twijfels heb ik een mooie reis gemaakt. Dwars door de tijd - terug naar 1912 - door het land en door sociale klassen heen. Rotterdam, Brabant, zowel het stadse leven als het platteland uit die tijd komen tot leven. Het fijne vond ik dat het geschreven is vanuit het perspectief van een ondernemende vrouw die wat van haar leven wil maken, wat in die tijd niet vanzelfsprekend was. Met vallen en opstaan vindt ze haar bestemming, een hele nobele nog wel, maar dat past wel bij haar.
 
=> FRAGMENT <=
Vragen aan Dani

1. Dani: ‘Anna’s twijfels’ is een historische streekroman, maar je hebt ook kinderboeken geschreven. Behoort het schrijven van een streekroman tot je favoriete genre?

Teruggaan in de tijd, naar de wereld van de lange rokken en de grote hoeden komt voort uit een hang naar nostalgie die ik als kind al koesterde. Tegelijkertijd was er toen genoeg problematiek waar je een interessant plot omheen kunt laten draaien, zonder plotbedervende mobieltjes!

2. Je hebt in Anna’s twijfels veel historische informatie verwerkt over de streek rondom Waalre. Heb je daar veel onderzoek naar gedaan?

Zeker, ik heb ongeveer een half jaar informatie opgeslurpt, tussen ander schrijfwerk door. Ik heb ook een aantal keren het Regionaal Historisch Centrum van Eindhoven bezocht om boeken door te kijken en pagina's te fotograferen die van belang konden zijn. Het bestuderen deed ik dan thuis en na een half jaar begon alles op zijn plaats te vallen en had ik het idee dat ik Anna in de tijd van toen in Waalre kon neerzetten.

3. Heb je ook iets van jezelf in je hoofdpersonage Anna verwekt?

Haha, in elk personage zit waarschijnlijk wel iets van jezelf. Net als Anna houd ik van honden en ben ik bang voor paarden, al heb ik zelf paardgereden. Anna prefereert het verstand boven het gevoel, maar af en toe volgt ze haar gevoel. Ik ben niet zo nuchter als Anna, maar je verstand moet je nooit uitschakelen, denk ik.
 
 
De Laatste Profeet

In deze faction-roman maakt een historisch wetenschapper, Emile van Straten, een wereldreis met zijn vriendin Jenny op hun zeiljacht de Davy Jones. Tijdens hun reis vraagt UNESCO hem een document te onderzoeken dat is gevonden op het eiland Terceira. Emile neemt de opdracht aan en in zijn onderzoek ontdekt hij de Magische Ruit, een symbool dat de sleutel is waarmee hij wereldmysteries ontrafelt zoals de piramides van Gizeh, de Nazca-vlakte in Peru en de Moai-beelden op Paaseiland.
Omdat Emile beseft dat hem een grote taak wacht, schrijft hij een manifest voor een nieuwe wereldorde waarin de macht over het geld en de politieke besluitvorming in de handen van het volk komen te liggen. Hij richt het OgenOOtschap op en zet wereldwijd een beweging op basis van het Osisme in gang. De wereld floreert, maar dan blijkt Hades (de god van het kwaad/de onderwereld), als enige god uit de Griekse mythologie nog steeds in leven te zijn.
 


De Laatste Profeet en de Giganten

OrlandO van Straten (18 jaar) wordt door zijn biologische vader Kronos naar een verre planeet gestuurd om daar orde op zaken te stellen. Tijdens zijn missie dreigt de mensheid op aarde te worden aangevallen door de Giganten, reusachtige reptielen die staan voor het kwaad in het universum. Emile van Straten neemt de leiding van het OgenOOtschap op zich en met de hulp van zijn vriend Jonathan probeert hij de wereld voor het onheil te behoeden. Ze graven diep in de geschiedenis en komen uit bij het Oude Testament, waarin cryptisch staat beschreven wat er zich destijds werkelijk heeft afgespeeld.
Dit boek ‘De Laatste Profeet en de Giganten’ is het tweede deel uit de serie De Laatste Profeet en staat geheel op zichzelf, waardoor het niet noodzakelijk is het eerste deel te hebben gelezen.
Han Peeters is gefascineerd door de wereldgeschiedenis die hij op geheel eigen wijze interpreteert. Door zijn snelle en prettige schrijfstijl weet hij de aandacht van de lezer vast te houden die ook dit boek ongetwijfeld weer in één adem zal uitlezen. In de serie De Laatste Profeet heeft hij zijn favoriete genre gevonden dat omschreven wordt als een combinatie van fictie, non-fictie, science fiction en fantasy in de stijl van een thriller.  
 


Geschreven door Han Peeters

Han Peeters is pas tegen zijn vijftigste, eind 2009, begonnen met schrijven na een leven lang succesvol ondernemer te zijn geweest. Het was op een moment dat alles door zijn handen glipte. Met zijn eerste therapeutische boek 'AFSCHEIDSBOEK' redde hij zijn leven. Han kreeg de smaak te pakken en kon niet meer stoppen met schrijven. Sindsdien heeft hij 13 boeken geschreven in fictie en non-fictie, waarvan er 4 in het Engels zijn vertaald. Gaandeweg borrelde zijn ondernemersbloed weer op en werd hij tevens uitgever, redacteur, clusteruitgever, e-boekhandelaar en luisterboekuitgever.

De Laatste Profeet en De laatste Profeet en de Giganten zijn ingesproken door Sander Davids Blumink

Vragen aan Han
 
1. Han: Jeetje man, wat een verhaal, zoals je begonnen bent met schrijven. Bizar.

Ja, dat vind ik zelf ook. Alles in mijn leven is bizar verlopen en eigenlijk schreef ik in mijn hoofd altijd al boeken. Het was pas op het allerlaatste moment dat ik het doorkreeg. De strop lag al klaar en mijn afscheidsbrief leidde tot een heel nieuw leven. Iemand schreef dat die Peeters van het meest trieste moment in zijn leven nog een project wist te maken. 
 
2. In ‘De Laatste Profeet’ draait het onder andere om De Magische Ruit. Hoe ben je daarop gekomen?
 
In de zomer van 2010 schreef ik mijn derde boek ‘Apollyon de Antichrist’, al had die toen nog de werktitel De reis van de Davy Jones. Ik was ooit een zeezeiler met een eigen zeiljacht en schreef in fictie over een wereldreis, zonder te weten waar het verhaal naartoe ging. Het was in de tijd dat ik me ik een moordend tempo wegschreef van de dood. Op een vrijdagmiddag kleurde de lucht groen/zwart als een voorteken van een zwaar onweer. Ik woonde in een flatje op 7 hoog en even later sloeg de bliksem in rondom de flat en ook in het gebouw zelf. Zonder dat ik er controle over had tekende mijn hand toen een negenpunts symbool. Ik begreep niet wat het betekende en vanaf dat moment ging mijn hoofdpersoon Emile van Straten daar in mijn boek naar op zoek. Het bleek bijvoorbeeld te passen over de piramiden in Egypte en de wereldreis kreeg een heel andere wending. In 2012 herschreef ik het boek in ‘De Nieuwe Wereldorde’ en deed dat nogmaals in 2014 in ‘De Laatste Profeet’. Ik schrapte veel en schreef er nog een half boek achteraan. ‘De Laatste Profeet’ is mijn sleutelboek.
 
3. ‘De Laatste Profeet en de Giganten’ dateert uit 2016. Wordt het een lange serie?
 
Het is de bedoeling dat het twaalf delen worden en ik uiteindelijk ‘Het Laatste Testament’ heb geschreven, terwijl het niet op een religie is gebaseerd, maar uitsluitend op begrip, naastenliefde en empathie. Momenteel schrijf ik aan het derde deel van deze serie en elk deel is afzonderlijk te lezen/luisteren. Het lastige is dat er steeds een ander boek tussendoor komt.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Als er geen vvertrouwen is
 
Als haar oom en tante haar uitnodigen om een poosje in hun zomerhuisje aan de kust te komen logeren, neemt Anouk dat aanbod met beide handen aan. Ze beschouwt het als een goede gelegenheid om op adem te komen, omdat het zo moeilijk blijkt haar gestrande huwelijk en haar verbitterde relatie met haar zusje te verwerken en haar vertrouwen terug te krijgen. Vol goede moed vertrekt ze dan ook naar het dorp aan de kust waar ze hoopt de rust te vinden om een beslissing te nemen over haar toekomst. Van haar plannen komt echter weinig terecht als ze geconfronteerd wordt met wat op een herhaling van de geschiedenis begint te lijken. En niet alleen dat: het is tevens het begin van een zenuwslopend kat-en-muis-spel, waarbij ze alle zeilen moet bijzetten om uit handen van een onbekende belager te blijven.
.
 
Geschreven door Carla Vermaat

Carla Vermaat is een Nederlandse schrijver van thrillers en romans. Ze schrijft ook feelgood liefdesromans. Haar eerste boek verscheen in 1976. Ze schrijft ook onder pseudoniemen. In de Engelstalige thrillerserie ‘Tregunna’ schreef ze vier delen.
 

 
Ingesproken door Ineke Luesink
 
Ik werd meegenomen in het leven van Anouk, die haar vertrouwen in de mensheid heeft verloren. Het luisterboek is tot aan het einde toe spannend en de vraag is of ze het vertrouwen zal terugvinden.


 
Vragen aan Carla:

1. Carla: Je bedient je van pseudoniemen. Heb je daar bewust voor gekozen en waarom?

Ik koos destijds bewust voor het pseudoniem Mary Morgan voor drie boeken die anders van toon waren en zich volledig in Engeland afspeelden.

2. Het maakt het dan lastiger om promotie te maken. Hoe doe je dat?

Dat is inderdaad lastig, omdat het destijds niet mijn bedoeling was om Carla Vermaat zo duidelijk aan Mary Morgan te linken. Ik doe echter (te) weinig aan promotie. Ik besteed mijn tijd liever aan schrijven.
 
3. Welke sfeer had je in je hoofd bij het schrijven van ‘Als er geen vertrouwen is’?

Moeilijke vraag. Ten eerste omdat het weer een paar jaartjes geleden is dat ik het schreef. Ik heb ook nooit een bepaalde sfeer in mijn hoofd. Ik wil een bepaald verhaal vertellen en de sfeer en de entourage komen dan min of meer vanzelf. Ik schrijf niet planmatig, heb een vaag idee en waar het naartoe leidt ontwikkelt zich gaandeweg. Het is net zoals bij mijn schilderijen. Ik begin aan een lucht om een sfeer en gevoel te creeren. Zodra ik dat heb, en er tevreden mee ben, schilder ik verder. Voor een boek of verhaal geldt hetzelfde: Zodra het begin goed is, komt de rest vanzelf.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 13-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Verdwaald

Kunstenares Fleur Doornslag woont al heel wat jaren bij haar grootmoeder op de boerderij. Als er plannen zijn om naast hun boerderij een groot hotel te bouwen, protesteren zij heftig, helaas met weinig effect. Dan duiken er twee mannen op in het leven van Fleur. Galeriehouder Justin Mars wil dat Fleur bij hem exposeert, maar hij is tevens de eigenaar van een grote vastgoedfirma. Is zijn motief wel helemaal zuiver? Robin Verdonk werkt in het gehate hotel. Hij blijkt echter bijzonder aardig te zijn. Als oma onverwacht komt te overlijden ontdekt ze het ware karakter van de beide mannen.

 
.
 
Geschreven door Jose Vriens

Jose Vriens (1963) Vanaf het moment dat ik kon lezen verslond ik alles wat ik te pakken kreeg, vooral de boeken van mijn moeder. Ik zag dus ook uit naar het moment dat ik als 12-jarige naar de volwassene-afdeling van de bibliotheek over mocht stappen. Op jonge leeftijd begon ik al korte verhaaltjes op papier te zetten, waarvan een enkeling in de schoolkrant belandde. Na de mavo raakte het schrijven op de achtergrond en werd werk belangrijker voor mij.
De ambitie om weer te gaan schrijven kwam terug nadat onze drie onze kinderen naar school gingen. Ik begon verhalen voor kinderen te schrijven. Ik kreeg zo veel positieve reacties dat ik op zoek ging naar een uitgever en dat lukte.
Het derde kinderboek werd uitgegeven door Boekenbent, de eigen beheer uitgeverij die ik in 2002 startte. Door het succes van Boekenbent kwam echter het zelf schrijven in het gedrang. Na lang beraad besloot ik in april 2008 de uitgeverij dan ook over te dragen en me volledig op het schrijven te richten.

 
Ingesproken door Gwenny Vos
 
Een liefdevol verhaal over een jonge kunstenares die een warme band met haar dementerende grootmoeder heeft. De schrijfster schrijft in een makkelijke losse stijl. Door de snelle en humoristische dialogen leest het boek makkelijk weg. Zij beschrijft de verdrietige en onzekere levensfases met het grootste gemak. Na wat omwegen komt het verhaal aan bij een heerlijk feelgood moment aan het eind van het boek.


 

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 9-9-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
M/V

Na de breuk met haar ex Frank begint Paulien aan een nieuw leven, inclusief een baan in het ziekenhuis. Daar ontmoet ze Herman, waar ze als een blok voor valt. Hun relatie begint echter moeizaam omdat Herman ergens mee worstelt waar hij niet over kan praten. Lichamelijk gezien is hij namelijk een man, maar inwendig een vrouw. Hij is geboren in een verkeerd lichaam. Als dat hoge woord er eenmaal uit is, houdt Paulien al zoveel van hem dat dit voor haar geen reden is om hun relatie te beëindigen. Ze denkt dat het niets uitmaakt en dat haar gevoelens voor Herman niet zullen veranderen als hij vrouwenkleding draagt. Ze doet haar best hem bij te staan bij zijn transformatie. Pas daarna dringen de consequenties tot haar door.  Als Herman een vrouw is, waar staat zij dan? Maakt dit haar lesbisch? De antwoorden op deze vragen blijken niet zo simpel te zijn.


Geschreven door Olga van der Meer

Olga van der Meer is 55 jaar, sinds 36 jaar getrouwd met John, moeder van twee volwassen dochters die het ouderlijk huis allang hebben verlaten, en oma van twee kleinkinderen die hard richting de puberteit gaan. Ze heeft inmiddels 52 romans op haar naam staan, gepubliceerd bij diverse uitgevers. Haar eerste boek ‘Liesbets Beslissing’ verscheen 25 jaar geleden, vlak na haar dertigste verjaardag. Sindsdien heeft ze niet stil gezeten, want behalve romans schrijft ze ook korte verhalen voor verschillende tijdschriften. Haar grootste hobby is nog steeds schrijven, daarnaast lees ze graag en veel, kan ze avonden lang tv kijken en gaat ze er tijdens mooie weekenden, samen met John, op uit met hun boot.

 
Ingesproken door Tanja Reinders

Logisch dat dit boek genomineerd is voor de Valentijn publieksprijs! Een echte roman met een serieuze inhoud. Goed geschreven en daardoor heerlijk om voor te lezen. Door de verhaallijn en de vlotte dialogen wil je blijven luisteren. Een aanrader!
 


=> FRAGMENT <=
   

Vragen aan Olga
 
1. Olga: Je hebt een boek geschreven over een welhaast onmogelijk liefde. Hoe ben je op dit verhaal gekomen?

Dat is altijd moeilijk te zeggen. Transseksualiteit is regelmatig in het nieuws, dus je hoort erover en denkt erover na. Dan rijpt een idee als vanzelf in je hoofd en als dat er eenmaal zit ga je concreet nadenken over hoe je het vorm gaat geven. Tijdens dat proces vroeg ik me af wat het voor een partner betekent en zo is dit verhaal ontstaan. Ik heb me proberen in te leven in Paulien, hoe zij zich hier onder moest voelen.
 
2. Als 12-jarige stuurde je al je eerste manuscript naar een uitgever. Je wist dus al vroeg wat je wilde worden. Wie was je grote voorbeeld?

Auteurs als Leni Saris, Karin Peters en Nel van der Zee. Als tiener verslond ik hun boeken. Ik heb ze nog steeds allemaal.
 
3. Kun je leven van je boeken?

Van alleen de royalty’s zeker niet, maar de bibliotheekvergoeding vult dat lekker aan. Bovendien schrijf ik ook korte verhalen voor tijdschriften. Het is zeker geen vetpot, maar ik mag niet klagen. Tenslotte is schrijven altijd al mijn hobby geweest en geld verdienen met je hobby is een luxe.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 7-7-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Drijzand
 
Mirte leert na een verbroken relatie een man kennen. Hans lijkt de ideale partner te zijn. Ze gaan samenwonen, maar twee maanden later is hij opeens van de aardbodem verdwenen, met onder andere haar geld. Heeft ze zich dan zo in hem vergist?
Ze wordt ontslagen bij het bedrijf waar ze werkt omdat Hans ook hen bestolen heeft. Hun relatie was kennelijk op drijfzand gebaseerd. Het lukt Mirte een nieuwe baan te vinden waarin ze zich prettig voelt. Als ze na een poos denkt haar leven weer wat op de rails heeft verschijnt er opnieuw een man in haar leven, maar ook Hans duikt op. Hij wil haar terug …


Geschreven door Jose Vriens

Jose Vriens (1963) Vanaf het moment dat ik kon lezen verslond ik alles wat ik te pakken kreeg, vooral de boeken van mijn moeder. Ik zag dus ook uit naar het moment dat ik als 12-jarige naar de volwassene-afdeling van de bibliotheek over mocht stappen. Op jonge leeftijd begon ik al korte verhaaltjes op papier te zetten, waarvan een enkeling in de schoolkrant belandde. Na de mavo raakte het schrijven op de achtergrond en werd werk belangrijker voor mij.
De ambitie om weer te gaan schrijven kwam terug nadat onze drie onze kinderen naar school gingen. Ik begon verhalen voor kinderen te schrijven. Ik kreeg zo veel positieve reacties dat ik op zoek ging naar een uitgever en dat lukte.
Het derde kinderboek werd uitgegeven door Boekenbent, de eigen beheer uitgeverij die ik in 2002 startte. Door het succes van Boekenbent kwam echter het zelf schrijven in het gedrang. Na lang beraad besloot ik in april 2008 de uitgeverij dan ook over te dragen en me volledig op het schrijven te richten. 
Ingesproken door Lia Schipper

Ik vond Drijfzand een heerlijk boek om te lezen en in te spreken. Ik neem je dan ook graag met mijn stem mee naar de roerige periode in het leven van Mirte, zodat je dit van dichtbij kunt beleven. Word deelgenoot van haar momenten van geluk, verbijstering, onzekerheid, twijfels, vastberadenheid, spanning, vriendschap en liefde!
 

=> FRAGMENT <=
   

Vragen aan Jose
 
1. Jose: Je bent heel actief als schrijver maar ook een gedreven initiatiefneemster in de boekenbranche.
Valt dit goed te combineren?


Dat is een prima combinatie. Het mes snijdt aan twee kanten op deze manier.
 
2. Zo heb je in 2014 met Gerda van Wageningen en Greetje van den Berg het Valentijngenootschap opgericht.
Wat is dat voor een genootschap?


Het Valentijngenootschap bestaat uit een groep enthousiaste auteurs die het Nederlandstalige romantische boek beter onder de aandacht van de lezers wil brengen. We worden goed gelezen in de bibliotheken, maar daarbuiten kent vreemd genoeg haast niemand ons.
 
3. Drijfzand is je tweede luisterboek. Het eerste schaap is dus al over de dam.
Voelt dat ook zo aan voor de rest van je oeuvre?


Leuk dat de luisterboeken nu beginnen te komen. Het moest er een keer van komen nu vrijwel alle boeken al als ebook zijn verschenen.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 26-6-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
DE VERBORGEN STAD

Petrograd, de toenmalige hoofdstad van Rusland, bevindt zich eind 1916 aan de vooravond van de revolutie en er heerst een eigenaardige sfeer in de stad. De Engelsman John Durward is, nadat hij heeft gediend bij het Russische Rode Kruis, teruggekeerd naar Petrograd. Het gaat niet goed met hem, want hij wordt geplaagd door oorlogsherinneringen en aan zijn omgekomen kameraden. Durward wordt opgevangen door de familie Markovitsj en hij ontmoet de jonge Henry Bohun, die bij de familie een kamer huurt. Als Alexej Petrovitsj Semjonov tijdens een gezellige kerstdiner verschijnt, dringt het verleden zich wederom aan Durward op.
 Hugh Walpole


Vertaald door Meta Gemert

Ik heb nogal een gevarieerd leven geleid. Ik heb nooit een carrière gehad, want ik wist nooit waarin ik die dan zou moeten hebben. Ik ben o.a. opgeleid als lerares geschiedenis, maar heb nooit voor de klas gestaan. Heb een diploma cafébedrijf maar nooit een café gehad. Ik emigreerde op mijn 18e naar Canada, maar bleef er niet en werkte in Londen, UK, bij talloze bedrijven maar verveelde me steeds al snel en uiteindelijk keerde ik terug naar Nederland. Heb een galerie gehad, maar dat was heel saai, want er kwamen maar twee mensen per dag. Nu ik schrijf en vertaal (uit het Engels) en uitgeef, doe ik eindelijk wat ik echt wil. Beter laat dan nooit, hè!
 
Ingesproken door Ruud Kühn

Het boek is prachtig beschrijvend geschreven over ten tijde van de Russische revolutie aan het begin van de vorige eeuw. Het geeft heel mooi het gevoel van de mensen weer, hoe zij in de weken voor, tijdens en net erna dit hebben beleefd. Een pareltje om in te spreken, waarbij wel een lange adem nodig was.

 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Meta
 
1. Meta: Heb jij zelf dit omvangrijke boek vertaald of heb je dat laten doen.
Ik kan me voorstellen dat het een hele klus was.


Ik heb het zelf vertaald.

Waarom heb je als uitgever juist voor dit boek gekozen om de publicatierechten voor Nederland te vergaren?

Het boek was rechtenvrij, Het is meer het 100 jaar geleden dat de Russische revolutie plaatsvond en ik zocht naar een verslag van iemand uit het Westen. Ik hou van geschiedenis (heb de lerarenopleiding gedaan, MO-B, dat is nog van vroeger). Ik kwam Walpole toevallig tegen. Ik viel direct voor het boek, want het geeft een Russisch gevoel.

3. Richt je je specifiek op Russische literatuur?
 
Nee, eigenlijk niet. Ik was alleen gericht op Engelstalige literatuur, omdat ik dit zelf kan vertalen, maar inmiddels ben ik ook geboeid geraakt door Duitstalige werken. De grote werken vertaal ik niet zelf, maar ik breng dit jaar iets kleins uit in het Duits en dat ga ik dan wel weer zelf doen. Ik vind het leuk om uitgedaagd te worden.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        
 
De Laatste Profeet

In deze faction-roman maakt een historisch wetenschapper, Emile van Straten, een wereldreis met zijn vriendin Jenny op hun zeiljacht de Davy Jones. Tijdens hun reis vraagt UNESCO hem een document te onderzoeken dat is gevonden op het eiland Terceira. Emile neemt de opdracht aan en in zijn onderzoek ontdekt hij de Magische Ruit, een symbool dat de sleutel is waarmee hij wereldmysteries ontrafelt zoals de piramides van Gizeh, de Nazca-vlakte in Peru en de Moai-beelden op Paaseiland.
Omdat Emile beseft dat hem een grote taak wacht, schrijft hij een manifest voor een nieuwe wereldorde waarin de macht over het geld en de politieke besluitvorming in de handen van het volk komen te liggen. Hij richt het OgenOOtschap op en zet wereldwijd een beweging op basis van het Osisme in gang. De wereld floreert, maar dan blijkt Hades (de god van het kwaad/de onderwereld), als enige god uit de Griekse mythologie nog steeds in leven te zijn.
 


De Laatste Profeet en de Giganten

OrlandO van Straten (18 jaar) wordt door zijn biologische vader Kronos naar een verre planeet gestuurd om daar orde op zaken te stellen. Tijdens zijn missie dreigt de mensheid op aarde te worden aangevallen door de Giganten, reusachtige reptielen die staan voor het kwaad in het universum. Emile van Straten neemt de leiding van het OgenOOtschap op zich en met de hulp van zijn vriend Jonathan probeert hij de wereld voor het onheil te behoeden. Ze graven diep in de geschiedenis en komen uit bij het Oude Testament, waarin cryptisch staat beschreven wat er zich destijds werkelijk heeft afgespeeld.
Dit boek ‘De Laatste Profeet en de Giganten’ is het tweede deel uit de serie De Laatste Profeet en staat geheel op zichzelf, waardoor het niet noodzakelijk is het eerste deel te hebben gelezen.
Han Peeters is gefascineerd door de wereldgeschiedenis die hij op geheel eigen wijze interpreteert. Door zijn snelle en prettige schrijfstijl weet hij de aandacht van de lezer vast te houden die ook dit boek ongetwijfeld weer in één adem zal uitlezen. In de serie De Laatste Profeet heeft hij zijn favoriete genre gevonden dat omschreven wordt als een combinatie van fictie, non-fictie, science fiction en fantasy in de stijl van een thriller.  
 


Geschreven door Han Peeters

Han Peeters is pas tegen zijn vijftigste, eind 2009, begonnen met schrijven na een leven lang succesvol ondernemer te zijn geweest. Het was op een moment dat alles door zijn handen glipte. Met zijn eerste therapeutische boek 'AFSCHEIDSBOEK' redde hij zijn leven. Han kreeg de smaak te pakken en kon niet meer stoppen met schrijven. Sindsdien heeft hij 13 boeken geschreven in fictie en non-fictie, waarvan er 4 i0h o , redacteur, clusteruitgever, e-boekhandelaar en luisterboekuitgever.

De Laatste Profeet en De laatste Profeet en de Giganten zijn ingesproken door Sander Davids Blumink

Vragen aan Han
 
1. Han: Jeetje man, wat een verhaal, zoals je begonnen bent met schrijven. Bizar.

Ja, dat vind ik zelf ook. Alles in mijn leven is bizar verlopen en eigenlijk schreef ik in mijn hoofd altijd al boeken. Het was pas op het allerlaatste moment dat ik het doorkreeg. De strop lag al klaar en mijn afscheidsbrief leidde tot een heel nieuw leven. Iemand schreef dat die Peeters van het meest trieste moment in zijn leven nog een project wist te maken. 
 
2. In ‘De Laatste Profeet’ draait het onder andere om De Magische Ruit. Hoe ben je daarop gekomen?
 
In de zomer van 2010 schreef ik mijn derde boek ‘Apollyon de Antichrist’, al had die toen nog de werktitel De reis van de Davy Jones. Ik was ooit een zeezeiler met een eigen zeiljacht en schreef in fictie over een wereldreis, zonder te weten waar het verhaal naartoe ging. Het was in de tijd dat ik me ik een moordend tempo wegschreef van de dood. Op een vrijdagmiddag kleurde de lucht groen/zwart als een voorteken van een zwaar onweer. Ik woonde in een flatje op 7 hoog en even later sloeg de bliksem in rondom de flat en ook in het gebouw zelf. Zonder dat ik er controle over had tekende mijn hand toen een negenpunts symbool. Ik begreep niet wat het betekende en vanaf dat moment ging mijn hoofdpersoon Emile van Straten daar in mijn boek naar op zoek. Het bleek bijvoorbeeld te passen over de piramiden in Egypte en de wereldreis kreeg een heel andere wending. In 2012 herschreef ik het boek in ‘De Nieuwe Wereldorde’ en deed dat nogmaals in 2014 in ‘De Laatste Profeet’. Ik schrapte veel en schreef er nog een half boek achteraan. ‘De Laatste Profeet’ is mijn sleutelboek.
 
3. ‘De Laatste Profeet en de Giganten’ dateert uit 2016. Wordt het een lange serie?
 
Het is de bedoeling dat het twaalf delen worden en ik uiteindelijk ‘Het Laatste Testament’ heb geschreven, terwijl het niet op een religie is gebaseerd, maar uitsluitend op begrip, naastenliefde en empathie. Momenteel schrijf ik aan het derde deel van deze serie en elk deel is afzonderlijk te lezen/luisteren. Het lastige is dat er steeds een ander boek tussendoor komt.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
 
Anna's twijfels

Hoe een zakenvrouw het bolwerkte aan het begin van de 20e eeuw. 
In 1912 erft de Rotterdamse zakenvrouw Anna van Bergen een landgoed in het Brabantse Waalre en besluit er te gaan wonen. Met haar ietwat ironische pen beschrijft ze hoe ze met vallen en opstaan aan haar nieuwe leven went. Haar bijdehante manieren brengen haar in allerlei onverwachte situaties, die soms grappig, soms aangrijpend zijn. Ook de confrontaties met haar jonge rentmeester maken het landgoedbeheer er niet gemakkelijker op. Daarnaast krijgt ze met de liefdesperikelen van haar nichtje te maken.
Al met al heeft Anna haar handen vol!
 
Geschreven door Dani van Doorn

Geboren in Eindhoven 1960, getrouwd, heeft van alles gedaan, maar in schrijven komen alle ervaringen en hobby's samen. Fulltime schrijfster, dus!
 

 
Ingesproken door Machteld van der Gaag

Met het inlpreken van Anna's Twijfels heb ik een mooie reis gemaakt. Dwars door de tijd - terug naar 1912 - door het land en door sociale klassen heen. Rotterdam, Brabant, zowel het stadse leven als het platteland uit die tijd komen tot leven. Het fijne vond ik dat het geschreven is vanuit het perspectief van een ondernemende vrouw die wat van haar leven wil maken, wat in die tijd niet vanzelfsprekend was. Met vallen en opstaan vindt ze haar bestemming, een hele nobele nog wel, maar dat past wel bij haar.
 
=> FRAGMENT <=
Vragen aan Dani

1. Dani: ‘Anna’s twijfels’ is een historische streekroman, maar je hebt ook kinderboeken geschreven. Behoort het schrijven van een streekroman tot je favoriete genre?

Teruggaan in de tijd, naar de wereld van de lange rokken en de grote hoeden komt voort uit een hang naar nostalgie die ik als kind al koesterde. Tegelijkertijd was er toen genoeg problematiek waar je een interessant plot omheen kunt laten draaien, zonder plotbedervende mobieltjes!

2. Je hebt in Anna’s twijfels veel historische informatie verwerkt over de streek rondom Waalre. Heb je daar veel onderzoek naar gedaan?

Zeker, ik heb ongeveer een half jaar informatie opgeslurpt, tussen ander schrijfwerk door. Ik heb ook een aantal keren het Regionaal Historisch Centrum van Eindhoven bezocht om boeken door te kijken en pagina's te fotograferen die van belang konden zijn. Het bestuderen deed ik dan thuis en na een half jaar begon alles op zijn plaats te vallen en had ik het idee dat ik Anna in de tijd van toen in Waalre kon neerzetten.

3. Heb je ook iets van jezelf in je hoofdpersonage Anna verwekt?

Haha, in elk personage zit waarschijnlijk wel iets van jezelf. Net als Anna houd ik van honden en ben ik bang voor paarden, al heb ik zelf paardgereden. Anna prefereert het verstand boven het gevoel, maar af en toe volgt ze haar gevoel. Ik ben niet zo nuchter als Anna, maar je verstand moet je nooit uitschakelen, denk ik.
 
 
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Jacht op een schat

Penny trekt zich tijdelijk terug in een huisje op het platteland van Brabant, onder meer om aan haar boek te werken. Aanvankelijk botst ze met haar eigenzinnige huisbaas Ivo, maar toch beginnen ze samen aan een zoektocht naar een in de Tweede Wereldoorlog verborgen meesterwerk. Hierbij lopen twee misdadigers, een knappe politieagent en een warrige barones hen danig in de weg. Penny’s chaotische vriendin Vivian laveert intussen overal tussendoor en zet daarmee de zaak nog meer op scherp!

Een spannend en romantisch verhaal, geschreven met veel gevoel voor humor.
 
Geschreven door Dani van Doorn

Geboren in Eindhoven 1960, getrouwd, heeft van alles gedaan, maar in schrijven komen alle ervaringen en hobby's samen. Een fulltime schrijfster, dus.

 


Ingesproken door Vera Hilhorst

Jacht op een schat’ was een fijn boek om voor te lezen. Vlot geschreven, met humor en tot het einde was de spanning voelbaar. Een heerlijke feelgood-roman met komische situaties en dialogen.
 
Vragen aan Dani
 
1. Dani: Hoe belangrijk is humor in je boeken en waarom?

Het is eigenlijk onmisbaar, anders wordt het een droog of zwaar verhaal. In het dagelijks leven gebruiken we regelmatig humor als 'smeer' in onze sociale contacten, maar ook om moeilijke omstandigheden draaglijk te maken. Het zou vreemd zijn als dat in een roman niet terugkomt. Bovendien schrijf ik graag boeken waarmee je je kunt ontspannen, daar hoort humor gewoon in.
 
2. Je fysieke boeken worden verschillende uitgevers op de markt gebracht.
Is dat een keuze?
 
De meeste uitgevers hebben plaats voor 1 a 2 romans per jaar en ik breng er graag meer uit. Daarbij schrijf ik in verschillende genres en elke uitgever heeft zijn voorkeur. Het gebeurt ook wel dat een kleine uitgever me vraagt om een boek en meestal heb ik nog wel een manuscript dat nog niet is ondergebracht.
 
3. Het leest/luistert alsof het er zo bij je komt uitrollen. Klopt dat, en hoe lang doe je gemiddeld over een boek?
 
Gemiddeld twee maanden. Heel soms rolt het er zo uit. Met geld of geluk was het puzzelen vanuit wiens perspectief ik allemaal zou schrijven, en daarom moest ik schuiven en herschrijven. Dat bedenk ik nu van te voren en niet al schrijvend. Het komt ook voor dat ik moet schuiven om het evenwicht in drama, humor en romantiek te bewaren of omdat een personage te lang niet aan het woord komt. Maar bovenop die twee maanden komen nog de redactieronden en dat is ook een tijdrovend proces.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 13-10-2019 Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Echtgenoten, echte mannen

Bestaat de Grote Liefde of is dat het Grote Toeval? Zoals schrijvers altijd hetzelfde boek schrijven en vrouwen altijd dezelfde man trouwen, zo jagen echte mannen altijd dezelfde vrouw na. Dromen zijn niet echt, maar daar kunnen echtgenoten niet mee leven. Liever dan de droom om te brengen, doen ze het de vrouw die de droom belichaamde. Dit is het verhaal van zeven mannen, echtgenoten en echte mannen in een dwaaltocht in een doolhof van liefde en valkuilen. Meer smaken dan die zeven zijn er niet, al kijken de zeven mannen zeven keer anders naar zichzelf. Zoals iedere vrouw ook haar echtgenoot, haar eigen fantasieman schept.
Geschreven door Rob Bakker

Rob Bakker (1949 Bussum) is zelfstandig auteur, journalist, historicus, erfgooier, ondernemer en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was onder andere twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse MAD. Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003 rondde hij in 2011 een geschiedenisstudie af met een doctoraal in Genocide- en Holocauststudies. Hij publiceerde romans, thrillers en non-fictie.
 


Ingesproken door Eltjo Herder

Echtgenoten, echte mannen van Rob Bakker is een vlot geschreven boek met als overkoepelend thema mannenvriendschappen. Zeven mannen komen bij elkaar op de dag voor het tweede huwelijk van Chris, een van de zeven vrienden. Dat doen echte mannen wel vaker, een vrijgezellenfeest, niets bijzonders zou je zeggen. Bij toeval (of heeft een van de heren dit geënsceneerd?) komen ze terecht in een bordeel en vanaf dat moment volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Wat volgt is en nachtelijke wandeling door een koude februarinacht, vol gevaren. De verschillende personages en hun onderlinge verhouding worden vaak op ironische wijze beschreven en die ironie roept regelmatig een glimlach op. Echtgenoten, echte mannen zit vol humor, maar er zit ook spanning in met thrillerachtige elementen. Een heerlijk boek om op welk moment en waar dan ook te beluisteren!


 
Vragen aan Rob:
 
1. Rob: Is het je gelukt om de psyche van de man volledig te doorgronden?

Het is me helemaal gelukt om de psyche van de man te doorgronden op slechts één specifiek terrein, zoals ook de bedoeling was: hoe gaat de man om met de liefde en bestaat de Grote Liefde. Zeven typen mannen, meer zijn er niet, beantwoorden deze vragen in de roman.
 
2. Wat hebben vrouwen eraan?

Zoals mijn vrouwelijk redacteur schreef: ‘Dit is een boek dat mannen zullen lezen voor de herkenning en vrouwen om eindelijk de mannenziel te begrijpen.’ De auteur heeft ook bedoeld om het boek voor vrouwen te schrijven en het zijn ook vrouwelijke lezers die met begrip reageren. De mannen vinden het vooral komisch.
 
3. Je bent op veel terreinen actief. Zo ook in de auteursbond. Heeft het je als schrijver verder geholpen?
 
Actief zijn op velerlei terreinen verbreedt je blik, levert goede contacten en relaties op en je ziet dat andere auteurs en uitgevers, en boekhandelaren met dezelfde problemen kunnen worstelen als jezelf als auteur en je uitgever. Als schrijver ben je ook ondernemer, zoals Gerard Reve ooit zei: ‘Je hebt een winkel’.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 9-10-2019 Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 
Geld of geluk

Na een lichte beroerte van Norbert Streyendaal, weduwnaar en voormalig bankdirecteur, nemen zoon Wilco en schoondochter Merle hem tijdelijk in huis. Ze willen de erfenis veiligstellen, want ‘pa’ is te goedgelovig en te vrijgevig geworden. Norbert houdt echter koppig vast aan zijn financiële onafhankelijkheid.

De ambitieuze Merle richt haar energie weer op haar carrière en de schoolprestaties van de kinderen en Wilco houdt zich afzijdig. Op zijn manier probeert Norbert de sfeer in huis te verbeteren en dat blijft een bron van ergernis voor Merle. Het is maar goed dat de hartelijke weduwe Leny voor ‘pa’ zorgt. 
.
 
Geschreven door Dani van Doorn

Dani van Doorn (1960) is geboren in Eindhoven, maar met Zuid-Hollandse roots. Van allerlei werkzaamheden verricht, zonder veel voldoening of succes, vrijwilligerswerk uitgezonderd. Achteraf gezien was dat een goede voorbereiding op het schrijven van romans omdat je verschillende kanten van de maatschappij meemaakt. Schrijven is het allerleukste werk dat er bestaat.

 
Ingesproken door Marlon van der Ploeg
 
‘Geld of Geluk’ is een vlot geschreven feelgood-roman, die uitnodigt het in één keer uit te luisteren met mooie inzichten en wijsheden die de oppervlakkigheid van het bestaan blootleggen.
Vragen aan Dani:
 
1. Dani: Hoe belangrijk is humor in je boeken en waarom?

Het is eigenlijk onmisbaar, anders wordt het een droog of zwaar verhaal. In het dagelijks leven gebruiken we regelmatig humor als 'smeer' in onze sociale contacten, maar ook om moeilijke omstandigheden draaglijk te maken. Het zou vreemd zijn als dat in een roman niet terugkomt. Bovendien schrijf ik graag boeken waarmee je je kunt ontspannen, daar hoort humor gewoon in.
 
2. Je fysieke boeken worden verschillende uitgevers op de markt gebracht.
Is dat een keuze?
 
De meeste uitgevers hebben plaats voor 1 a 2 romans per jaar en ik breng er graag meer uit. Daarbij schrijf ik in verschillende genres en elke uitgever heeft zijn voorkeur. Het gebeurt ook wel dat een kleine uitgever me vraagt om een boek en meestal heb ik nog wel een manuscript dat nog niet is ondergebracht.
 
3. Het leest/luistert alsof het er zo bij je komt uitrollen. Klopt dat, en hoe lang doe je gemiddeld over een boek?
 
Gemiddeld twee maanden. Heel soms rolt het er zo uit. Met 'Geld of geluk' was het puzzelen vanuit wiens perspectief ik het zou schrijven, en daarom moest ik schuiven en herschrijven. Dat bedenk ik nu van te voren en niet al schrijvend. Het komt ook voor dat ik moet schuiven om het evenwicht in drama, humor en romantiek te bewaren of omdat een personage te lang niet aan het woord komt. Maar bovenop die twee maanden komen nog de redactieronden en dat is ook een tijdrovend proces.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 18-8-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 

Kaaskoppen in Frankrijk

Ludique en zijn vrouw Lief houden van het goede Franse leven. Van de Franse keuken, cultuur en leefstijl. Van goed, gezond en eerlijk eten. Van goede wijnen, antiek, brocante en curiosa. Van schrijven, schilderen en muziek. Op internetfora publiceert Ludique zijn veelgewaardeerde en zeer humoristische columns over het leven in Frankrijk. Deze en niet eerder gepubliceerde verhalen werden gebundeld in een reeks succesvolle boeken waaronder ‘Kaaskoppen in Frankrijk ‘.
 

 
Geschreven door Ludique le Vert

Ludique le Vert is het pseudoniem van een oud-docent Hoger Onderwijs. Kort na zijn pensionering emigreerde hij naar Zuidwest Frankrijk waar hij samen met zijn vrouw Lief woont, leeft en 'werkt' op en rond hun oude boerderij op het platteland van de Franse zuidwestelijke Correze.


Ingesproken door Fleurine Hugo-Kalff

Erg leuke verhalen met een interessante kijk op hoe een Nederlands echtpaar in Frankrijk van het platteland geniet en een leerzame vergelijking met de Franse lifestyle aaneengeregen met anekdotes vanuit hun dagelijkse leven.


 
=> FRAGMENT <=
 Vragen aan Ludique:
 
1. Ludique: De verhalen in je boek zijn een compilatie van je columns, aangevuld met niet eerder verschenen hilarische verhalen. Wat is de leukste reactie die je ooit kreeg?

De leukste reacties zijn die waarmee lezers aangeven het verhaal schaterlachend als een film te hebben herkend, ervaren en meegemaakt.
 
2. Ben je bekend met de tv-serie ‘Chateau Meiland’ over een familie die een kasteel in Frankrijk opknapt en er een B&B van maakt. Die serie is nu genomineerd voor de Televisier-ring. Heb je er profijt van, denk je?
 
Nee, niet mee bekend. Profijt van….? Geen idee.
 
3. Een goede schrijver is ook een goede verhalenverteller. Wat doe je het liefst?
 
Bij voorkeur schrijven.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 4-8-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
De geheimen van Westeresch
 
Als Geert en Bowien van school naar huis fietsen, haalt een auto hen met veel te hoge snelheid in. Bowien maakt een reuzensmak. De auto rijdt door. Bowien laat Geert beloven zijn mond te houden over het ongeluk. Haar vader heeft het al moeilijk genoeg met het draaiende houden van hun familiebedrijf 'De Herberg van Westeresch', nu haar moeder vorig jaar is overleden, en die auto zien ze vast en zeker nooit weer. Maar nog diezelfde middag duikt het snelheidsmonster op bij de herberg. Geert en Bowien ontdekken dat dit te maken heeft met de komst van Anouk, de kersverse vakantiehulp.
Dan wordt er in de herberg ingebroken. Omdat ze vinden dat de politie zich wel heel gemakkelijk van het onderzoek afmaakt, trekken Geert en Bowien er zelf op uit. Met Ebbe, de hond van Bowiens oma.

Het eerste en spannende deel in de Geert en Bowien-serie. Vanaf 9 jaar.
 
Geschreven door Gerry Huizenga

Gerry Huizenga (1954) groeide op als de middelste van vijf kinderen op een boerderij in Friesland. Haar hardwerkend vader, die in zijn spaarse vrije tijd ook toneelspeler was, droeg zijn ingestudeerde teksten en gedichten voor aan de keukentafel.  Van hem heeft Gerry haar liefde voor verhalen en poëzie, maar pas rond haar zestigste verjaardag verscheen haar debuut ‘De geheimen van Westeresch’.

 

 
Ingesproken door Rudolf Bijleveld

Gerry Huizenga weet heel goed een bijzondere sfeer te scheppen in haar boek, die maakt dat je vanaf de eerste pagina meegenomen wordt in een prachtig 'gelaagd' verhaal, die het avontuur van twee 13-tieners beschrijf in de 'Geheimen van Westeresch'. Natuurlijk kan ik hier nu niet de 'clou' vertellen, maar het is wel erg mooi om te ervaren hoe Gerry een spannend boek kan schrijven voor deze doelgroep, waarin ook hele actuele zaken aan de orde komen. Als mijn kleinkind van twee, over 10 jaar dezelfde leeftijd heeft, laat ik haar er zeker mee kennismaken.  
 

 
Vragen aan Gerry:
 
1. Gerry: We zien de glunderende gezichten voor ons van kinderen die het boek hebben gelezen of beluisterd hebben. Heb je er voorbeelden van?

Ik noem het eerder dat kinderen aandachtig lezen of luisteren, al wordt er bij mijn boeken ook gegiecheld en gelachen. Ik verzorg wel eens een gastles op een basisschool voor groep 7/8. Het maakt me blij, wanneer ik een hele groep stil krijg en de gespannen, luisterende kinderen voor me zie.
 
2. Deel 2 ‘Jacht geopend op Westeresch’ komt er als luisterboek ook binnenkort aan. Het wordt eveneens ingesproken door Ruud Bijleveld. Vind je dat zijn stem goed past bij je boeken?

Toen ik Rudolf ‘De Geheimen van Westeresch’ hoorde voorlezen, bleef ik maar luisteren, wilde ik weten hoe het verder ging. Terwijl ik het verhaal nota bene zelf heb geschreven! De stem van Rudolf doet me denken aan de hoofdmeester op mijn vroegere lagere school, die ons voorlas. Rustig, innemend en vooral met de nodige spanning. We hingen aan zijn lippen. Op zo’n wijze heeft Rudolf ‘De Geheimen van Westeresch’ ingesproken en dat gaat hem vast met ‘Jacht geopend op Westeresch’ opnieuw lukken.

3. Deel 3 is in de maak. Wanneer verschijnt het en kun je al een tipje van het verhaal vrijgeven?

Op dit moment zit ik in de herschrijffase, ik denk het volgende kalenderjaar. Dat het derde deel in de winter afspeelt, na de zomer en de herfst van de eerste delen, zal voor de Geert en Bowien-fans geen verrassing zijn. Het wordt een koude winter, met een flink pak sneeuw, waardoor mensen en dieren in de problemen komen. Met nieuwe personages; zo blijkt er in de geheime borg, die in ‘Jacht geopend op Westeresch’ opduikt, iemand te wonen!

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 16-9-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 
Princes Lilleigh vindt magie
 
Wat is Magie?
Zit het in een potje?
Kun je het ergens kopen?
Wat is magie eigenlijk…
Prinses Lilleigh heeft alles, maar geen magie
Ze gaat ernaar op zoek, maar zal ze het ook vinden?
Geschreven door Ellen Spee

Ik ben geboren in Breda in 1957 en in 1978 verhuisde ik naar De Helder en heb daar in het maatschappelijk  werk gedaan. Toen mijn eerste kleindochter, dertien jaar geleden, werd geboren, besloot ik om voor haar een paar verhaaltjes te gaan schrijven. Ik kreeg de smaak te pakken en het werden meer verhalen. Inmiddels heb ik drie kleindochters en ze hebben alle drie hun eigen verhaal. Ik ben nog lang niet uitgeschreven.
 

Ingesproken door Marlon van der Ploeg

‘Princes Lilleigh vindt magie’ zou verplichte kost voor kinderen moeten zijn Wie droomt nu niet van een wereld waarin je alles kunt hebben en kopen, maar toch ook iets belangrijks kunt missen... . Ellen schrijft heerlijke, lieve boeken met diepgang.
 
=> FRAGMENT <=
Vragen aan Ellen

1. Ellen: Je kleindochter Lilleigh stond model voor dit boek. Heeft ze in werkelijkheid ook magie?

Uiteraard heeft ze magie.  Ze ziet het in alles.
 
2. Je kleinkinderen worden alsmaar groter. Ga je daardoor het kinderboekengenre verlaten?

Nee, zeer zeker niet want het kind in mij moet gevoed blijven
 
3. Zou je ook weleens in een ander genre willen schrijven?

Jazeker, ik ben me nu aan het voorbereiden op het schrijven van een thriller.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 6-8-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Stinkertje Stout

Stella Stout is een vrolijk en een ondeugend, meisje van zes jaar. Haar moeder geeft haar de koosnaam Stinkertje Stout. In de negen voorleesverhalen van dit boek maken we kennis met Stella, haar ouders en enkele buren. Stella gaat wandelen met haar onzichtbare hond Nixs, stopt kusjes in een kussenbus, maakt van de badkamer haar eigen strand om te spelen en kan in haar verbeelding naar de maan reizen. Haar mama gaat soms mee in haar fantasie ook al zet Stella de boel dikwijls op stelten. De verhaaltjes vertellen de dagelijkse belevenissen van Stella thuis, op school en in de buurt. Een boek om telkens weer naar te luisteren. Leeftijd vanaf 5 jaar.
 


Geschreven door Margreet Schouwenaar

Margreet Schouwenaar (1955) is dichter en schrijft boeken voor kinderen. Ze heeft dertien dichtbundels en tien kinderboeken op haar naam staan. En nu ook vier luisterboeken. Daarnaast werkt zij als docente pedagogiek en geeft zij schrijfcursussen aan iedereen die graag wil leren schrijven. Als ze tijd over heeft maakt ze lange wandeling met haar honden en kijkt ze naar de bomen.
 
Ingesproken door Olivia Uhlenbeck

‘Stinkertje Stout’ van Margreet Schouwenaar is een speels boek over een avontuurlijk meisje. Als moeder van twee meiden en opgegroeid met een zusje zijn de gebeurtenissen in het boek heerlijk herkenbaar. In elk hoofdstuk maakt Stella Stout weer iets anders mee. Het was een genot over dit fantasierijke meisje te mogen voorlezen. 
 => FRAGMENT <=
   

Vragen aan Margreet
 
1. Margreet: Stinkertje Stout was je debuut in het kinderboekgenre.
Was het geïnspireerd op het kattenkwaad van je oudste dochter?


Wie schrijft jokt altijd een beetje over de waarheid. Dus sommige dingen zijn bijna zo gebeurd en andere net niet. Maar mijn beide dochters waren net als Stella soms een beetje lief en soms een beetje stout.
 
2. Is je schrijfgen op je kinderen overgeslagen?

Mijn oudste dochter is leerkracht en mijn jongste verpleegkundige. Maar ook dat zijn mooie beroepen, net als schrijfster.
 
3. Je verzint nu verhaaltjes voor je kleindochter.
Zijn die anders dan de verhalen die je aan je kinderen vertelde?


Mijn kleindochter is een peuter. Ik leer haar goed kijken naar de wereld en luisteren en spelen, dan komen de verhalen vanzelf. Soms maar verhalen van drie regels, maar altijd wordt er verteld.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 30-6-2019
BRITT AAN DE BAL

Zal het Britt lukken een oranjeleeuwin te worden?

Britt wil de beste voetbalster ter wereld worden. In het dorp waar ze woont is maar één voetbalvereniging en ze sluit zich als enige meisje aan, maar komt ze door de selectie? Al snel merken haar teamgenoten dat Britt goed kan voetballen. Twee pestkoppen zijn daar echter niet van overtuigd. Britt laat de plagerijen voor wat ze zijn en stelt zich sportief op. Kan Britt zich bewijzen op en buiten het voetbalveld? Leeftijd vanaf 7 jaar.

 


Geschreven door Samantha Era

Samantha Era (1986) werd bekend met de vierdelige serie Anky’s Manegemeiden, gericht op de paardensport. Met ‘Britt aan de bal’ schrijft ze opnieuw over sport, maar dit keer één waarin tot enkele jaren terug meisjes veel minder aan de bal waren. Ze hoopt hiermee verder bij te dragen aan de omslag in de voetbalwereld.
 
Ingesproken door Marjolein van der Kist

'Britt aan de bal' is een ontzettend leuk boek dat gaat over een sportief meisje die niets liever doet dan voetballen. Daarnaast bevat het boek mooie en belangrijke thema’s die herkenbaar zijn voor kinderen op die leeftijd. Zo kiest Britt ervoor in plaats van terug te pesten voor de sportieve aanpak en wordt er veel aandacht besteed over hoe belangrijk het is om altijd en overal jezelf te kunnen zijn; op de voetbalclub, thuis en op school. Ik vond het heel leuk om dit boek in te spreken en ik hoop dat veel kinderen het met veel plezier zullen beluisteren.

 

=> FRAGMENT <=

Vragen aan Samantha
 
1. Samantha:Britt aan de bal’ is als luisterboek uitgebracht in de samenvoeging van ‘De Aftrap’ en ‘Geheim spel’ die eerder in boekvorm verschenen. Wat heb je met voetbal?

Als kind heb ik zelf veel gevoetbald. We spraken in de hogere groepen van de basisschool in groepsverband af op het sportveld en speelden allemaal samen. Het leukste vond ik dat ik in gemengde teams speelde. Je kwam alleen als meisje niet snel verder in de sport en het nationale elftal was een mannenelftal. Daarom ben ik heel blij dat hier nu verandering in komt, dat had mij vroeger misschien gemotiveerd om ook te blijven voetballen.

Uit onderzoek blijkt dat gemengde teams het gemiddeld beter doen. Het mag dus van mij nog een stuk inclusiever in de sport. In elk geval komen in deze tijd de vrouwen beter naar voren. Ze laten zien wat ze kunnen en worden eindelijk opgemerkt. Het brengt voor mij het plezier in voetbal weer terug en wie weet voor veel anderen ook.
 
2. De timing is heel goed zo net voor het vrouwen WK-voetbal 2019. Nog meer meisjes zullen in clubverband gaan voetballen en één op de zes voetballende leden van de KNVB is al vrouwelijk. Komen er nog meer voetbalboeken?

Ik heb ideeën voor een volgend deel, dus wie weet.
 
3. Het is in ‘Britt aan de bal ‘niet alleen voetbal wat de klok slaat. Je hebt er belangrijke thema’s ingestopt.
Welke springt er voor jou het beste uit?


In Geheim spel, komen vriendschap, geheimen en de eigen identiteit (vooral rond gender) naar voren. Ook pesten speelt een rol. In De Aftrap draait de spannende verhaallijn om diefstal en wie je wel en niet kunt vertrouwen. Ik denk dat het stuk voor stuk belangrijke thema’s zijn. We onderschatten kinderen vaak. Ze hebben een leven waarin heel veel gebeurt en daar vinden kinderen zelf ook een hoop van. Door belangrijke thema’s voorbij te laten komen, hoop ik kinderen na te laten denken over hoe ze zelf in het leven staan, en het liefst dat ze hierover met elkaar in gesprek gaan.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 16-6-2019
GAS GEVEN GIJS

Gijs is blijven zitten. Hij droomt te veel, zegt Juf. Hij moet gas geven. Dan ontdekt Gijs dat hij echt gas kan geven. Hij wint niet alleen de springwedstrijd van zijn school, maar hij redt ook de hollebollegijsen van Nachtgedacht. Niemand houdt hem tegen.

Een fantasierijk verhaal over een stad waar een sprietmagere man het leven van snoepende bollebroeken beheerst. Een stad vol chocolade, spritsen, spekken en roze koeken waar geen bruine boterham te vinden is. Marieke, het vriendinnetje van Gijs speelt een heldenrol. Het knettert, knarst en knispert. De zure matten, pindarotsjes en slagroomsoesjes vliegen je om de oren.
Vanaf 7 jaar.

 
Geschreven door Margreet Schouwenaar

Margreet Schouwenaar (1955) is dichter en schrijft boeken voor kinderen. Ze heeft dertien dichtbundels en tien kinderboeken op haar naam staan. En nu ook vier luisterboeken. Daarnaast werkt zij als docente pedagogiek en geeft zij schrijfcursussen aan iedereen die graag wil leren schrijven. Als ze tijd over heeft maakt ze lange wandeling met haar honden en kijkt ze naar de bomen.

 
Ingesproken door Carolina Mout

Gijs geeft gas is een fantasierijk, dynamisch boek! Ik rolde al voorlezende van het ene avontuur in het andere. Ben benieuwd wat kinderen ervan vinden.. 


 
=> FRAGMENT <=

 

Vragen aan Margreet
 
1. Margreet: Je hebt een zeer levendige fantasie. Wat wil je graag bij kinderen losmaken?

Ik was het kind dat zichzelf verhalen vertelde in bed. Liedjes maakte om in het donker te zingen. Alles las ik, zelfs de etiketten van de jam. Woorden vielen mij in. Buitelend en voegend. Ik kon ze slijpen, ermee spelen, husselen. Wat had ik anders kunnen zijn dan een schrijver. Dat wil ik kinderen geven. Mooie woorden, gekke verhalen waar altijd iets van emoties in zitten. Vragen ook en wegwijzers naar een eventueel antwoord dat een kind toch zelf moet zoeken.
 
2. Heb je zelf kinderen en waren die een inspiratiebron?
 
Ik heb twee dochters die inmiddels al volwassen zijn. Ze zijn zeker de inspiratiebron geweest voor de Stinkertje Stout verhalen. Nu heb ik een kleindochter voor wie ik graag verhaaltjes verzin.
 
3. In korte tijd zijn er vier luisterboeken van je verschenen. Heb je de smaak te pakken?
Als kind hield ik zelf erg van luisterboeken. Ik ben heel benieuwd wie er naar mijn boeken gaat luisteren!
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        
 
De Zwarte Zwanenkoningin

Koning Dons en koningin Veertje zijn verblijd met twee mooie zwanendochters. Blancia en Onyxia. Blancia zal de nieuwe koningin worden. Onyxia is het daarmee eens, maar hoe gaat ze - jaloers als ze is - het aanpakken om zelf de zwarte zwanenkoning te worden?

 


Geschreven door Ellen Spee

Geboren in 1957 in Breda en woont sinds 1978 in Den Helder. Getrouwd en ze heeft twee dochters en drie kleindochters. In 2007 is ze na de geboorte van haar oudste kleindochter begonnen met het schrijven van kinderboeken. Haar favoriete schrijfplek is haar heerlijk zonnige serre.

Inmiddels zijn de onderstaande kinderboeken van haar hand verschenen:
 1. Amber en de maansteen (+ luisterboek)
 2. Heksen in Den Helder
 3. Meer verhalen van oma Ellen
 4. Mijn Oma is Piraat (+ luisterboek)
 5. Sprookjes van oma Ellen
 6. Trollen en Boze Kabouters (+ luisterboek)
 7. Trolls and angry gnomes ( ENGELS) (+ luisterboek)
 8. Voor mijn vlindertje
 9. Mollie, het Mollifantje (+ luisterboek)
 10. Prinses Lilleigh vind Magie
 11. De Zwarte Zwanenkoningin (+ luisterboek)
De Zwarte Zwanenkoninging is ingesproken door Alieke Deijk

De Zwarte Zwanenkoningin is een leuk en spannend boek met het eeuwenoude en herkenbare onderwerp: jaloezie tussen twee zussen.
Vanaf het begin zullen kinderen aanvoelen dat Onyxia iets gaat doen. Het blijft spannend hoe en wanneer ze tot actie overgaat. De jaloezie is herkenbaar, maar ook de familieliefde. Ballet, en dan specifiek het zwanenmeer, loopt er als een rode draad doorheen met herkenbare passages en termen.
 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Ellen
 
1. Ellen: De zwarte zwanenkoningin is een wat vreemde eend in de bijt voor wat betreft jou oeuvre.
Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen? 


Omdat ik in mijn familie ook altijd de vreemde eend in de bijt ben geweest. Ik deed alles anders.
 
2. Zelf op ballet gezeten?

Ja, ik heb zelf op ballet gezeten. Ik heb het niet lang gedaan maar heb wel altijd een zwak voor ballet gehad.
Ik vind het prachtig om naar te kijken.
 
3. Mooi dat je steeds de familiebanden in je boeken betrekt. Zal dat zo blijven?

Als ik de kans krijg wel want familie is voor mij het belangrijkste. En het is ook leuk om ze er allemaal in te blijven betrekken.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                  
 
Avontuur met staartjes

Vicky heeft geweerschoten gehoord bij een oude boerderij. Samen met haar neefje Benny gaat ze op onderzoek uit in haar rubberboot. Daardoor komen ze in gevaar, maar doen ook een leuke ontdekking. Eentje met staartjes!  Al gauw blijkt dat Benny en Vicky niet alleen zichzelf, maar ook de kleine ‘staartjes’ moeten redden.

Avontuur met staartjes’ is in de eerste plaats bedoeld als een spannend en grappig verhaal, maar het is ook een bijzonder boek omdat één van de hoofdpersonen NLD heeft (Non verbal Learning disability), een leerstoornis waarbij je hersenen iets anders werken dan bij de meeste mensen. Vaak is dat lastig, maar soms is het ook heel handig of leuk.

Achter in het luisterboek legt Klinisch Neuro Psycholoog Dr, A. Serlier-van den Bergh in het kort uit wat NLD inhoudt. Haar uitspraak “Eerst het praatje en dan pas het plaatje” is voor de aanpak van kinderen en jongeren met NLD zeer belangrijk.
 


Geschreven door Dani van Doorn

Dani van Doorn woont met haar echtgenoot in haar geboortestad Eindhoven. Als kind las ze alles wat los en vast zat en was ze een trouw bezoeker van de bibliotheek. Schrijven was toen nog niet haar liefhebberij, verhalen verzinnen in haar hoofd wel. Later is ze toch gaan schrijven en haar feelgood romans en kinderboeken worden sinds 2014 gepubliceerd.  Ze schrijft met plezier kinderboeken, hedendaagse romans en chicklits, maar nog liever historische feelgoods. Verder houdt ze van de natuur en elke hond of kat die bij haar in de buurt komt, kan een aai verwachten. 
 
Ingesproken door Mechteld Brans
 
Ik heb ‘Avontuur met staartjes’ met erg veel plezier ingesproken. Aan de hand van de avonturen die Benny en Vicky samen beleven krijg je meer inzicht wat de leerstoornis NLD in kan houden voor zowel kinderen, maar ook voor volwassenen.
 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Dani
 
1. Dani: Heel bijzonder dat je fictie met de feiten over NLD hebt verweven. Hoe ben je tot deze mix gekomen?

Ik schreef het verhaal met ons tijdelijke pleegkind in mijn achterhoofd als voorbeeld, later bleek hij NLD te hebben en weer later ik zelf ook. Ik herkende mezelf in hem.
 
2. Heb je veel reactie gekregen op dit boek?

Ouders met een NLD kind en kinderen met NLD vinden het wel cool dat ze een eigen boek hebben.
 
3. In welke genre schrijf je het liefst?

Kinderboeken het liefst met avontuur en humor, maar mijn favoriet is de historische feelgood.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
Zout water tot aan de dakgoot
 
Op zondagmorgen klopt buurmeisje Fanny hard op het raam van de slaapkamer van Jas. Ze heeft vreselijk nieuws: de hele straat staat onder water! Jas is ongerust over het lot van Opa en Oma Scheepers die in het laagste deel van de stad wonen. Konden ze op tijd naar de zolder vluchten? Zal hij er met Fanny heenvaren in de Max, hun oude kano die op z’n kop in de tuin staat? Jas is een avontuurlijke jongen van elf jaar en ziet zo’n expeditie meteen zitten. Maar hij heeft geen idee wat hem te wachten staat. Want het is de eerste februari van het jaar 1953. Die nacht heeft een zware storm op veel plaatsen de dijken stukgeslagen. In grote delen van Zuidwest Nederland zijn de polders door het zeewater overstroomd.
 


Geschreven John Brosens

John Brosens (1946). Geboren te Vlissingen, een plaats die regelmatig terugkomt in zijn boeken en gedichten. John komt uit een kansarm gezin en groeide op met een stiefvader waarmee hij nooit een goede band kreeg. John was een ongemotiveerde leerling die liever langs de stranden en havens zwierf dan dat hij in de schoolbanken zat. Hij spijbelde regelmatig en leek op te groeien voor galg en rad. Toch werd hij - tot ieders verbazing - onderwijzer, daarna docent Engels en rondde hij zijn onderwijscarrière af met een universitaire graad als onderwijskundige. In 1998 verscheen zijn eerste jeugdroman en sinds 2002 is John fulltime auteur met inmiddels 30 titels op zijn naam.

 

Ingesproken door Mechteld Brans

Met veel plezier heb ik “Zout water tot aan de dakgoot” ingesproken. Het vertelt het deels autobiografische verhaal van de watersnoodramp van februari 1953, gezien vanuit het perspectief van Jas en Fanny. De twee bevriende kinderen wekken al snel sympathie en medeleven op. Onder andere dit maakt dat je steeds nieuwsgierig blijft en het vervolg wilt weten.
Naast de historische waarde is “Zout water tot aan de dakgoot” echt een mooi én spannend jeugdboek.

 
=> FRAGMENT <=
Vragen aan John:

1. John: Ik zie Ciske de Rat voor me, maar het is dus helemaal goed gekomen.
Was je een rebel with or without a case?

Ik was een nerveus ventje dat iedereen tot last was. Ik spijbelde en ben ook wel eens van huis weggelopen. Na de basisschool wist ik ook helemaal niet wat ik wilde. Voor de HBS was ik te stom (vond ik zelf), ik had twee linkerhanden, dus ook de LTS vormde geen alternatief. Het ‘noodverband’ – ik was immers leerplichtig tot mijn zestiende – werd de VGLO. ‘Voortgezet lager onderwijs’. En wonder boven wonder: daar trof ik een onderwijzer die mijn lichtje ontstak. Zijn naam was Henk Stapelkamp en hij duwde mij in de goede richting. Het werd de ULO en daarna de Kweekschool in Middelburg. We zijn altijd bevriend gebleven. Hij was ook wel een beetje trots: toch eens een VGLO-leerling die aardig was terechtgekomen.
 
2. De Ramp van 1 februari 1953 staat bij velen nog scherp op het netvlies, terwijl het al 66 jaar gelden is. Kun je iets zeggen over je persoonlijke ervaring?
 
Mijn kinderboek ‘Zout water tot aan de dakgoot’ is deels biografisch. De winterse tocht in een kano naar de ondergelopen binnenstad van Vlissingen heb ik zelf gemaakt. Met een buurjongen, dat dan weer wel. In het boek werd het een buurmeisje. Wat er die nacht elders in Zuidwest Nederland is gebeurd ontdekte ik pas veel later. Maar het raakt me iedere keer weer als ik de zwart-wit beelden op de televisie zie.
 
3. Je schrijft boeken voor kinderen en voor volwassenen.
Doe je dat om-en-om of gaat het zoals de vlag hangt?

Vanaf mijn eerste boek heb ik ervoor gewaakt dat er geen etiketje geplakt kon worden. Ik wissel dus steeds af. In mijn focus is wel iets verschoven: de thrillers hebben voorlopig afgedaan. Het zijn nu vooral historische verhalen die mijn interesse hebben, voor jeugd en volwassenen. Er zitten veel nog niet vertelde verhalen verstopt in onze ‘vaderlandse geschiedenis’.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
 
Trolls and angry gnomes

BEWARE: Trolls and angry gnomes are spotted in the Netherlands!

Everybody knows the saying: It must have been the little people. But is that really fair? The gnomes are sick of being blamed for everything done by the trolls. They want to expose the real culprits who make a mess of the house where Iris lives with her family. But for this, the gnomes will have to travel all the way to Trollony. Will the king of the trolls help them? An exciting story for children from age 6.
 


Geschreven door Ellen Spee

I was born in Breda in 1957 and in 1978 I moved to Den Helder where I still live with my husband, André. I have two great daughters and three beautiful granddaughters plus two large dogs and two black cats.

Eerder verschenen luisterboeken in het Nederlands:


                                             
     Trollen en boze kabouters
 

 
     Amber en de maansteen
 
     Mijn oma is piraat
 
 
     Mollie, het Mollifantje.
Beautifully and lively read
by Claire King.

 
 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Ellen:

1. Ellen: ‘Trolls and angry gnomes’ is your first audio book in the English language and published worldwide. That must be an exciting experience.

Yes, it is. I am very happy that the trolls go all over the world together with my story.
 
2. The trolls are real bastards in the book and that makes it fun to read and hear. It is the old story between good and evil. Thank god for the angry gnomes. How did you come up with this story?

It is a saying also in the Netherlands. When something happens and nobody knows who did it, then we say, the little people did it and I went looking for them.
 
3. Will this be the end of the trolls or would you like to write more about them?

Certainly not. I like to write more stories about Trolls. I love these little creatures.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
 
Mollie, het Mollifantje

In de duinen woont een familie die nog nooit iemand heeft gezien, totdat Opa, Shannon, Amber en Lilleigh er kennis mee maken. Het is de familie Mollifant. Ze kunnen hun ogen haast niet geloven. Wat doen de Mollifantjes in de duinen en waarom hebben ze zich altijd schuilgehouden?


Geschreven door Ellen Spee

Ik ben geboren in Breda in 1957 en in 1978 verhuisde ik naar De Helder waar ik nog steeds woon met mijn man André. Ik heb twee geweldige dochters en drie hele mooie kleindochters plus twee grote honden en twee zwarte katten.

 

 
Ingesproken door Heidy Tesink
 
Ik mocht het kinderboek Mollie, het Mollifantje inspreken. Wat vond ik dat leuk om te doen zeg! Het verhaal is zo mooi geschreven door Ellen Spee. Je ziet het helemaal voor je, hoe de Mollifantjes ervoor zorgen dat wij allemaal kunnen genieten van de prachtige duinen. Ik zat helemaal in het verhaal. Een aanrader voor alle kinderoortjes, maar ook zeker voor de grote mensenoren..

.
=> FRAGMENT <=
 
Vragen aan Ellen:

1. Ellen: Hoe ben je er zo toe gekomen om kinderboeken te gaan schrijven?


Toen mijn oudste kleindochter werd geboren ben ik begonnen met verhalen te schrijven. Dit beviel mij zo goed dat ik besloot om er meer te schrijven. Bij de geboorte van elk kleinkind schreef ik een boek. Shannon is nu dertien jaar en Amber en Lilleigh zijn nu allebei acht jaar oud. Het zijn fantastisch inspiratiebronnen.
 
2. Van je zijn inmiddels vijf luisterboeken verschenen waarvan er een onlangs in het Engels is verschenen. Denk je dat er veel belangstelling zal zijn voor ‘Trolls and angry gnomes’?

Ja, dat denk ik wel omdat het een grappig spannend verhaal is. Op de geweldige manier waarop het wordt voorgelezen komen de trollen bijna tot leven. Verder krijg ik er vanover de hele wereld leuke reacties op, dus verwacht ik dat het veel luisteraars zal trekken.
 
3. Van ‘Mollie, het Mollifantje’ is nu het eerste deel verschenen. Hoeveel delen zullen er nog volgen?

Ik ben nu bezig met deel 2 en voor deel 3 en 4 beginnen de verhaallijnen zich in mijn hoofd al te vormen


 
 
What the hack!

Wat doe je als jouw telefoon of laptop gehackt wordt en alles wordt gewist? André is heel verbaasd en geschrokken als dit hem overkomt. Hij besluit de strijd aan te gaan tegen de cybercriminelen. Hij bedenkt een game en het anti-hack platform Hackshield, waarmee hij andere jongeren wil waarschuwen. Als DarkHacker13 dit ontdekt, valt hij op allerlei manieren aan. André komt steeds dieper in de problemen. Iemand verstuurt heel nare berichten namens hem en hij wordt zelfs aangehouden door de politie. Ook Sanne, op wie hij stiekem verliefd is, keert zich tegen hem. Hoe ver durft de onzekere en verlegen André te gaan in zijn strijd tegen deze kwaadaardige hacker als hij weet dat hij alles kan verliezen?
 


Geschreven door Maria Genova

Maria Genova (1973) werd geboren in Bulgarije en groeide op in Plovdiv, de tweede stad van het land. Ze voltooide daar haar gymnasiumopleiding en op haar negentiende volgde ze haar vakantieliefde naar Nederland. Al na één jaar werkte ze als freelance journalist voor het Noordhollands Dagblad en na een paar honderd artikelen schreef ze zich in voor een HBO-opleiding journalistiek. Ze studeerde binnen vier jaar af aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Ze werkt voor verschillende kranten en tijdschriften.
 

 
Ingesproken door Peter van Eerdenburg
 
What the Hack! Biedt een heldere en simpele inkijk in de gevaren van het internetgebruik als je geen besef hebt van de mogelijkheden die hackers hebben om in te breken in je privédomein. Op een manier geschreven die kinderen boeien.  Eerlijk gezegd is de opmerking van Genova aan het begin van het boek om het eerst eens aan je ouders te laten lezen een rake.. Ik,  als oude digibeet en lid van de tamtamgeneratie, heb ik er in ieder geval een hoop van geleerd

=> FRAGMENT <=

Vragen aan Maria:

1. Maria, je bent wel enorm in het diepe gedoken door op jonge leeftijd naar Nederland te komen. Wat viel je na aankomst als eerste op?


Toen ik op mijn negentiende naar Nederland kwam voor mijn vakantieliefde, sprak ik bijna geen woord Nederlands en vrijwel alles was voor mij nieuw. Als eerste viel me op dat de huizen in hele woonwijken op elkaar lijken. In Bulgarije heb je nooit een straat met precies dezelfde huizen. Verder zijn de Nederlanders best gereserveerd tegen mensen die ze niet kennen. In Bulgarije had ik in de treinen de leukste gesprekken, hier niet. Ik miste heel erg mijn vrienden en gaf mezelf één jaar de tijd om de taal goed te leren en een baan te vinden. De rol van huisvrouw zag ik niet zitten.
 
2. Het Nederlands was dus geen probleem voor je?

Ik sprak vrij goed Engels en Duits, dus een nieuwe taal erbij leren was niet zo lastig. Na 1 jaar werkte ik al als journalist, ook al had ik gigantisch veel mazzel dat het Noordhollands Dagblad me de kans gaf om als freelancer te beginnen. Want ik had nauwelijks ervaring en ook geen referenties. Wel was ik heel gemotiveerd om journalist te worden, dat was al van kleins af aan mijn droom. Ik heb natuurlijk nooit gedacht dat ik journalist zou kunnen worden in een taal die ik nauwelijks sprak. Maar als je niet te snel je dromen opgeeft, is eigenlijk alles mogelijk. Na zo’n tweehonderd artikelen voor de krant te hebben geschreven, ben ik journalistiek gaan studeren en na vier jaar had ik mijn diploma. Daarna heb ik voor heel veel verschillende kranten en tijdschriften gewerkt. En tussendoor begon ik ook boeken te schrijven, want daar kon ik de diepte mee in. 
 
3. Je boeken en luisterboeken gaan dikwijls over onrecht.
Waarom voel je ertoe geroepen over deze onderwerpen te schrijven?

 
Ik kan niet zo goed tegen onrecht en als ik verbijsterende onderwerpen tegenkom, waarbij ik denk ‘waarom weten we daar zo weinig over?’, onderzoek ik of het onderwerp een boek waard is. Zo dook ik heel diep in de wereld van de vrouwenhandel om het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ te schrijven. Dat werd mijn eerste bestseller en het leidde ook tot veel ophef in de media en in de politiek. Bij het boek ‘Het Duivelskind’ had ik niet het idee dat veel mensen naar de winkel zouden rennen om het te kopen, want het ging over een heel zwaar onderwerp: een meisje dat gruwelijk door haar ouders wordt mishandeld en door jeugdzorg aan haar lot wordt overgelaten.
 
Toch gebeurde het onverwachte: vrijwel elke lezer huilde tijdens het lezen en via mond-tot-mond reclame en goede publiciteit stond het binnen de kortste keren in de Bruna Top 5 en ook op de bestsellerlijst in België. Met ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ liep het in het begin geen storm, de tijd was er nog niet rijp voor, want niemand maakte zich op dat moment zorgen over zijn privacy en over hacker. Nu is dit een hot item bij heel veel bedrijven en organisaties en ik geef zo’n 20 lezingen per maand. Onlangs verscheen de 18de druk. Ik kijk bij elke nieuwe druk wat ik aan kan passen, maar gek genoeg worden de  meeste mensen en organisaties opgelicht en gehackt volgends de “ouderwetse” manieren die ik in het boek beschrijf.  Eigenlijk is het heel simpel om jezelf tegen hackers te beschermen, maar de meeste mensen weten niet hoe. Dat wist ik ook niet voordat ik met het research voor mijn boek begon. Ook onze kinderen slapen met de digitale deuren wijd open. Daarom heb ik het spannende boek ‘What the hack!’ speciaal voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar geschreven. Je kunt het ook het luisterboek downloaden en onderweg naar je vakantiebestemming met het hele gezin naar luisteren. Ik hoor dat veel ouders het net zo spannend en leerzaam vinden als hun kinderen. En dat is leuk, want er zijn goede familiefilms, maar familieboeken zijn er niet veel. Mijn eigen kinderen vonden het luisterboek ook heel interessant, af en toe hoorde ik ze keihard lachen. Dat is ook mijn doel als schrijver: zware onderwerpen begrijpelijk maken voor een breed publiek. En humor versterkt vaak de tragiek, daarom probeer ik in al mijn boeken humor te gebruiken
 
Zout water tot aan de dakgoot
 
Op zondagmorgen klopt buurmeisje Fanny hard op het raam van de slaapkamer van Jas. Ze heeft vreselijk nieuws: de hele straat staat onder water! Jas is ongerust over het lot van Opa en Oma Scheepers die in het laagste deel van de stad wonen. Konden ze op tijd naar de zolder vluchten? Zal hij er met Fanny heenvaren in de Max, hun oude kano die op z’n kop in de tuin staat? Jas is een avontuurlijke jongen van elf jaar en ziet zo’n expeditie meteen zitten. Maar hij heeft geen idee wat hem te wachten staat. Want het is de eerste februari van het jaar 1953. Die nacht heeft een zware storm op veel plaatsen de dijken stukgeslagen. In grote delen van Zuidwest Nederland zijn de polders door het zeewater overstroomd.
 


Geschreven John Brosens

John Brosens (1946). Geboren te Vlissingen, een plaats die regelmatig terugkomt in zijn boeken en gedichten. John komt uit een kansarm gezin en groeide op met een stiefvader waarmee hij nooit een goede band kreeg. John was een ongemotiveerde leerling die liever langs de stranden en havens zwierf dan dat hij in de schoolbanken zat. Hij spijbelde regelmatig en leek op te groeien voor galg en rad. Toch werd hij - tot ieders verbazing - onderwijzer, daarna docent Engels en rondde hij zijn onderwijscarrière af met een universitaire graad als onderwijskundige. In 1998 verscheen zijn eerste jeugdroman en sinds 2002 is John fulltime auteur met inmiddels 30 titels op zijn naam.

 

Ingesproken door Mechteld Brans

Met veel plezier heb ik “Zout water tot aan de dakgoot” ingesproken. Het vertelt het deels autobiografische verhaal van de watersnoodramp van februari 1953, gezien vanuit het perspectief van Jas en Fanny. De twee bevriende kinderen wekken al snel sympathie en medeleven op. Onder andere dit maakt dat je steeds nieuwsgierig blijft en het vervolg wilt weten.
Naast de historische waarde is “Zout water tot aan de dakgoot” echt een mooi én spannend jeugdboek.

 
=> FRAGMENT <=
Vragen aan John:

1. John: Ik zie Ciske de Rat voor me, maar het is dus helemaal goed gekomen.
Was je een rebel with or without a case?

Ik was een nerveus ventje dat iedereen tot last was. Ik spijbelde en ben ook wel eens van huis weggelopen. Na de basisschool wist ik ook helemaal niet wat ik wilde. Voor de HBS was ik te stom (vond ik zelf), ik had twee linkerhanden, dus ook de LTS vormde geen alternatief. Het ‘noodverband’ – ik was immers leerplichtig tot mijn zestiende – werd de VGLO. ‘Voortgezet lager onderwijs’. En wonder boven wonder: daar trof ik een onderwijzer die mijn lichtje ontstak. Zijn naam was Henk Stapelkamp en hij duwde mij in de goede richting. Het werd de ULO en daarna de Kweekschool in Middelburg. We zijn altijd bevriend gebleven. Hij was ook wel een beetje trots: toch eens een VGLO-leerling die aardig was terechtgekomen.
 
2. De Ramp van 1 februari 1953 staat bij velen nog scherp op het netvlies, terwijl het al 66 jaar gelden is. Kun je iets zeggen over je persoonlijke ervaring?
 
Mijn kinderboek ‘Zout water tot aan de dakgoot’ is deels biografisch. De winterse tocht in een kano naar de ondergelopen binnenstad van Vlissingen heb ik zelf gemaakt. Met een buurjongen, dat dan weer wel. In het boek werd het een buurmeisje. Wat er die nacht elders in Zuidwest Nederland is gebeurd ontdekte ik pas veel later. Maar het raakt me iedere keer weer als ik de zwart-wit beelden op de televisie zie.
 
3. Je schrijft boeken voor kinderen en voor volwassenen.
Doe je dat om-en-om of gaat het zoals de vlag hangt?

Vanaf mijn eerste boek heb ik ervoor gewaakt dat er geen etiketje geplakt kon worden. Ik wissel dus steeds af. In mijn focus is wel iets verschoven: de thrillers hebben voorlopig afgedaan. Het zijn nu vooral historische verhalen die mijn interesse hebben, voor jeugd en volwassenen. Er zitten veel nog niet vertelde verhalen verstopt in onze ‘vaderlandse geschiedenis’.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
 
Het verdronken land
 
Nederland, de nabije toekomst. Een superstorm verwoest de dijken en zet een groot deel van het land onder water. Voedsel en medicijnen worden schaars en terwijl de vluchtelingenstroom vanuit het westen groeit wordt Emir Berk vermoord, de vooruitstrevende Turkse premier van Nederland. De paniek slaat toe. Loekie Laroes, de dochter van een beruchte journaliste, filmt per ongeluk de aanslag en wordt zelf doelwit. De toestand verslechtert en drie tieners smeden een complot dat de toekomst van het hele land in gevaar brengt.
Zijn de tieners sterk genoeg om het tij te keren? 


Geschreven Olga Ponjee

Olga Ponjee (1983) studeerde filosofie en psychologie aan de UU en scenarioschrijven aan de Nederlandse Filmacademie. Ze studeerde af met de jeugdserieHet mysterie van de Volle Maan en de historische fantasyfilmDe Schaduw van de Bonifatius.
Na haar afstuderen werkte ze o.a. mee aan de televisieserie Feuten en de speelfilmDe Ontsnapping. Ze won diverse prijzen met haar korte verhalen.
 

 
Ingesproken door Dunja Koeneman

Het verdronken land is een vrij realistisch young adult boek wat zich afspeelt in de nabije toekomst, waarbij ik regelmatig heb moeten bedenken hoe het zou zijn als dit werkelijk gaat gebeuren. Drie hoofdpersonen zijn hier ieder op hun eigen manier bij betrokken. Wat het boek voor mij prettig maakte, is dat elk hoofdstuk over één van de hoofdpersonen gaat. Daarbij was het wel wat lastig om de dialogen die Jacinto met zijn zelfverzonnen superheld “schaduwhart” had, duidelijk naar voren te brengen, aangezien deze in het boek cursief gedrukt zijn en je ze niet “cursief” kunt voorlezen. Maar desalniettemin een spannend boek waarvan ik hoop dat het nooit werkelijkheid wordt.
 
=> FRAGMENT <=
Vragen aan Olga
 
1. Olga: Je richt je op jongeren. Is daar een speciale reden voor?

Voor ik “Het Verdronken Land” schreef, werkte ik mee aan een aantal andere projecten gericht op jongeren. Het viel me daarbij steeds op hoe negatief er over tieners werd gesproken, de ‘Snapchat-generatie’ die niets begrijpt, die geen boeken leest, die niet bezig is met de wereld om zich heen. ‘Schrijf het vooral dommer,’ kreeg ik heel vaak te horen, ‘anders kunnen we het niet verkopen aan jongeren’. Dat maakte me boos, ook omdat het onterechte verwijten zijn. Naast mijn schrijfwerk geef ik graag les aan jongeren en het valt me juist op hoe bevlogen jonge mensen vandaag de dag zijn, hoe graag ze betrokken willen worden bij kwesties. Maar dan moet je ze wel willen betrekken in het gesprek en bereid zijn om naar hun stem serieus te nemen.  “Het Verdronken Land” is uit dat sentiment voortgekomen: ik wilde een boek schrijven waarin jonge mensen letterlijk tegenover de volwassen wereld komen te staan – en in de crisis die gaande is een doorslaggevende rol spelen. Ik vond het klimaat daar een mooi thema bij: wij als volwassenen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de staat van de huidige wereld, onze kinderen hebben daar niet om gevraagd. Maar zij zijn wél degenen die het hardst geconfronteerd worden met de consequenties van ons gedrag (en dat jongeren die verantwoordelijkheid beseffen én omarmen, bewijzen initiatieven als de huidige klimaatstakingen. Erg hoopgevend vind ik dat. En grappig dat de realiteit mijn boek inhaalt natuurlijk!)
 
2. ‘Het verdronken land’ werd verkozen tot het beste afgewezen manuscript.
Hoe vatte jij dat op?

Ik vond het eigenlijk wel een heel mooi initiatief! Als onbekend auteur is het best moeilijk om in de boekenwereld op te vallen (ik schreef natuurlijk wel voor film en televisie, maar “Het Verdronken Land” was mijn eerste boekenmanuscript). Ik reisde vooral van slushpile naar slushpile en werd een paar keer op gesprek gevraagd, maar gevestigde uitgeverijen vonden mijn boek te politiek en riskant als debuut (en ook daar hoorde ik weer heel vaak dat YA boeken vooral makkelijk moeten zijn, vooral met veel romance en weinig gedoe, de nieuwe Twilight, de nieuwe Harry Potter, dat soort dingen). Dus ik eindigde steeds terug bij af. Het winnen van “Het Beste Afgewezen Manuscript” heeft wat dat betreft veel voor me betekent: het gaf me het gevoel dat mijn verhaal, zoals ik het voor me zag, belangrijk en goed genoeg was om te vertellen. En het opende ook weer deuren naar uitgeverijen. Uiteindelijk ben ik toch bij uitgeverij LetterRijn beland (omdat ik daar echt de vrijheid kreeg om het verhaal uit te werken zoals ik dat zag; meer in de traditie van de politieke jaren 80 en 90 boeken van Jan Terlouw en Thea Beckman.
 
3. Blijft je boeken in het genre young adult schrijven of heb je andere plannen?
Ik heb heel veel plannen! Maar chronisch gebrek aan tijd (en geld) om ze allemaal uit te voeren. Dat klinkt misschien stom, maar het is op dit moment in Nederland bijna onmogelijk om te leven van boeken schrijven. Dus ik moet mijn prozatijd verdienen met schrijfwerk in de televisie- en filmwereld. Daar ben ik met een aantal toffe series en films bezig (voor een deel ook gericht op jongeren), dus dat blijft wel een terugkerend thema. En zodra de ruimte er is, komen er ook zeker weer nieuwe boeken. Op dit moment werk ik in mijn samenraapuurtjes aan een thriller over subculturen en ik loop al enige tijd rond met een idee voor een komisch boek voor jongeren, dus dit was zeker niet mijn laatste boekenavontuur.
 
 
What the hack!

Wat doe je als jouw telefoon of laptop gehackt wordt en alles wordt gewist? André is heel verbaasd en geschrokken als dit hem overkomt. Hij besluit de strijd aan te gaan tegen de cybercriminelen. Hij bedenkt een game en het anti-hack platform Hackshield, waarmee hij andere jongeren wil waarschuwen. Als DarkHacker13 dit ontdekt, valt hij op allerlei manieren aan. André komt steeds dieper in de problemen. Iemand verstuurt heel nare berichten namens hem en hij wordt zelfs aangehouden door de politie. Ook Sanne, op wie hij stiekem verliefd is, keert zich tegen hem. Hoe ver durft de onzekere en verlegen André te gaan in zijn strijd tegen deze kwaadaardige hacker als hij weet dat hij alles kan verliezen?
 


Geschreven door Maria Genova

Maria Genova (1973) werd geboren in Bulgarije en groeide op in Plovdiv, de tweede stad van het land. Ze voltooide daar haar gymnasiumopleiding en op haar negentiende volgde ze haar vakantieliefde naar Nederland. Al na één jaar werkte ze als freelance journalist voor het Noordhollands Dagblad en na een paar honderd artikelen schreef ze zich in voor een HBO-opleiding journalistiek. Ze studeerde binnen vier jaar af aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Ze werkt voor verschillende kranten en tijdschriften.
 

 
Ingesproken door Peter van Eerdenburg
 
What the Hack! Biedt een heldere en simpele inkijk in de gevaren van het internetgebruik als je geen besef hebt van de mogelijkheden die hackers hebben om in te breken in je privédomein. Op een manier geschreven die kinderen boeien.  Eerlijk gezegd is de opmerking van Genova aan het begin van het boek om het eerst eens aan je ouders te laten lezen een rake.. Ik,  als oude digibeet en lid van de tamtamgeneratie, heb ik er in ieder geval een hoop van geleerd

=> FRAGMENT <=

Vragen aan Maria:

1. Maria, je bent wel enorm in het diepe gedoken door op jonge leeftijd naar Nederland te komen. Wat viel je na aankomst als eerste op?


Toen ik op mijn negentiende naar Nederland kwam voor mijn vakantieliefde, sprak ik bijna geen woord Nederlands en vrijwel alles was voor mij nieuw. Als eerste viel me op dat de huizen in hele woonwijken op elkaar lijken. In Bulgarije heb je nooit een straat met precies dezelfde huizen. Verder zijn de Nederlanders best gereserveerd tegen mensen die ze niet kennen. In Bulgarije had ik in de treinen de leukste gesprekken, hier niet. Ik miste heel erg mijn vrienden en gaf mezelf één jaar de tijd om de taal goed te leren en een baan te vinden. De rol van huisvrouw zag ik niet zitten.
 
2. Het Nederlands was dus geen probleem voor je?

Ik sprak vrij goed Engels en Duits, dus een nieuwe taal erbij leren was niet zo lastig. Na 1 jaar werkte ik al als journalist, ook al had ik gigantisch veel mazzel dat het Noordhollands Dagblad me de kans gaf om als freelancer te beginnen. Want ik had nauwelijks ervaring en ook geen referenties. Wel was ik heel gemotiveerd om journalist te worden, dat was al van kleins af aan mijn droom. Ik heb natuurlijk nooit gedacht dat ik journalist zou kunnen worden in een taal die ik nauwelijks sprak. Maar als je niet te snel je dromen opgeeft, is eigenlijk alles mogelijk. Na zo’n tweehonderd artikelen voor de krant te hebben geschreven, ben ik journalistiek gaan studeren en na vier jaar had ik mijn diploma. Daarna heb ik voor heel veel verschillende kranten en tijdschriften gewerkt. En tussendoor begon ik ook boeken te schrijven, want daar kon ik de diepte mee in. 
 
3. Je boeken en luisterboeken gaan dikwijls over onrecht.
Waarom voel je ertoe geroepen over deze onderwerpen te schrijven?

 
Ik kan niet zo goed tegen onrecht en als ik verbijsterende onderwerpen tegenkom, waarbij ik denk ‘waarom weten we daar zo weinig over?’, onderzoek ik of het onderwerp een boek waard is. Zo dook ik heel diep in de wereld van de vrouwenhandel om het boek ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ te schrijven. Dat werd mijn eerste bestseller en het leidde ook tot veel ophef in de media en in de politiek. Bij het boek ‘Het Duivelskind’ had ik niet het idee dat veel mensen naar de winkel zouden rennen om het te kopen, want het ging over een heel zwaar onderwerp: een meisje dat gruwelijk door haar ouders wordt mishandeld en door jeugdzorg aan haar lot wordt overgelaten.
 
Toch gebeurde het onverwachte: vrijwel elke lezer huilde tijdens het lezen en via mond-tot-mond reclame en goede publiciteit stond het binnen de kortste keren in de Bruna Top 5 en ook op de bestsellerlijst in België. Met ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ liep het in het begin geen storm, de tijd was er nog niet rijp voor, want niemand maakte zich op dat moment zorgen over zijn privacy en over hacker. Nu is dit een hot item bij heel veel bedrijven en organisaties en ik geef zo’n 20 lezingen per maand. Onlangs verscheen de 18de druk. Ik kijk bij elke nieuwe druk wat ik aan kan passen, maar gek genoeg worden de  meeste mensen en organisaties opgelicht en gehackt volgends de “ouderwetse” manieren die ik in het boek beschrijf.  Eigenlijk is het heel simpel om jezelf tegen hackers te beschermen, maar de meeste mensen weten niet hoe. Dat wist ik ook niet voordat ik met het research voor mijn boek begon. Ook onze kinderen slapen met de digitale deuren wijd open. Daarom heb ik het spannende boek ‘What the hack!’ speciaal voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar geschreven. Je kunt het ook het luisterboek downloaden en onderweg naar je vakantiebestemming met het hele gezin naar luisteren. Ik hoor dat veel ouders het net zo spannend en leerzaam vinden als hun kinderen. En dat is leuk, want er zijn goede familiefilms, maar familieboeken zijn er niet veel. Mijn eigen kinderen vonden het luisterboek ook heel interessant, af en toe hoorde ik ze keihard lachen. Dat is ook mijn doel als schrijver: zware onderwerpen begrijpelijk maken voor een breed publiek. En humor versterkt vaak de tragiek, daarom probeer ik in al mijn boeken humor te gebruiken
 
Zinstrelende poezie en andere gedichten

De liefde kent een variëteit aan emoties, relaties en idealen. Zij beweegt zich op een speelveld van tederheid en passie, van prille vlinders en de warmte van een vertrouwde nabijheid. Maar eveneens roert zij zich op het terrein van de toegewijde liefde en de eigenliefde, om over de verloren liefde maar te zwijgen.
 
De bundel ‘Zinstrelende poëzie en andere gedichten’ werd samengesteld uit twee bibliofiele uitgaven: Warm van Vacht en Verlies van Lief.
 


Geschreven door Margreet Schouwenaar

Margreet Schouwenaar is een Nederlands schrijfster en dichteres. Ze werkt als docent aan de afdeling OLB van Hogeschool Inholland.


 
 
Ingesproken door Eveline Rijntjes
 
De gedichtenbundel ‘Zinstrelende poëzie en andere gedichten’ door Margreet Schouwenaar is een prachtige uitgave, waarbij de rust al tijdens het inspreken over mij neerdaalde. De kracht van de inhoud is direct voelbaar, maar geeft tegelijkertijd ook rust en inzicht. Ik heb genoten van het inspreken van deze gedichtenbundel, en hoop dat de luisteraars daardoor ook weer genieten van deze bijzondere poëzie en gedichten.
 


=>  FRAGMENT <=

Vragen aan Margreet

1. Margreet: Je schrijft al tientallen jaren gedichten, maar ook kinderboeken. Welk genre heeft je voorkeur en waarom?

Woorden zijn zolang ik mij heugen kan kompanen. Ik was het kind dat zichzelf verhalen vertelde in bed. Liedjes maakte om in het donker te zingen. Alles las ik, zelfs de etiketten van de jam. Woorden vielen mij in. Buitelend en voegend. Ik kon ze slijpen en ermee spelen. Wat had ik anders kunnen zijn dan een dichter (en docente natuurlijk, ook een goede docent heeft woorden die als paardjes de kennis overdragen )
Ik schreef in mijn hoofd, op kladjes, in schriftjes, tot ik met drie ongepubliceerde gedichten in 1992 werd genomineerd voor de Cees Buddinghprijs. Niet lang daarna verscheen mijn eerste dichtbundel bij Uitgeverij Querido.
Toen ik kinderen kreeg werden verhalen geboren. Een favoriet spel was het aanwijzen van drie dingen in de kamer waar ik een verhaaltje voor het slapen gaan van maakte. Zo werd ook Stinkertje Stout geboren, een meisje dat toevalligerwijs net dat meemaakte wat ook mijn dochters overkwam. Kinderverhalen schrijven boort een andere kant van de woorden aan en is toch verwant aan poëzie schrijven omdat ik houd van zingende zinnen, gave verhaallijnen, onverwachte beelden en invalshoeken. Ik schrijf voor kinderen, maar ben een dichter. Zo zou ik mezelf plaatsen.
 
2. Put je uit je leven inspiratie voor je boeken?

Ik zou werkelijk niet weten wanneer ik voor het eerst gedichten maakte. Ik weet wel dat ik een aantal gedichten opstuurde naar de redactie van de schoolkrant toen ik in de eerste klas van de middelbare school zat. De gedichten werden geplaatst en een aantal leraren sprak mij erop aan. Ze gaven mij complimenten of stelde een vraag. Ik kan nog de verbazing voelen die mij overviel. Deze versjes die altijd door mijn hoofd zongen brachten iets in mensen teweeg. De woorden die mij invielen kregen een persoonlijke betekenis voor degene die ze las. Ik raakte erdoor onthand, werd me bewuster van het spel tussen dichter en lezer.
Ik schreef ook dikwijls een gedichtje voor mensen om me heen. Zomaar, als cadeautje of voor een bepaalde gebeurtenis. Toen mijn vader stierf vond ik in zijn kast een doos met deze versjes. Keurig uitgetypt, met vegen van het carbonpapier onder de regels hadden ze de tand van de tijd doorstaan. Ze lagen tussen tekeningen en knutselwerkjes in. Ik vond een werkje uit de begin tijd van mijn lagere schoolperiode. Een vis keurig uit geprikt, geplakt op blauw papier waarop groene slierten doorschijnend vloeipapier wier moest voorstellen. Ik had er ooit in scheve losse letters op geschreven, de vis waait water. Mijn vader had dit zo kostbaar gevonden dat hij het 45 jaar bewaard heeft. Dus ja, een schrijver heeft een eigen inktpot in zijn hoofd, gevuld met leven, impressies, emoties die gebonden zijn aan ervaringen. En nee, ik ben de dichter die componeert, schuift, zoekt naar verbanden, klanken, beelden en niet de hoofdpersoon in mijn poëzie.

3. Je prachtige dichtregel "Luister rondom zomen de velden van grondig leven" heeft een bijzonder plek gekregen. Kun je daar iets over vertellen?

Deze regel staat in leer geprint op de wand van de werkkamer van de minister-president in het Catshuis. Het Catshuis is de ambtswoning van de minister-president en het ontvangstcentrum van de regering.  Een hele eer dus. De wand is bedacht door de architect die de renovatie deed die in 2000 startte en staat vol met dichtregels van Cats tot Schouwenaar dus.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Help, ik ben een autist

Dit boek vertelt het verhaal van Pascal die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg.

Basisschoolvrijwilliger Pascal van IJzendoorn kampeerde met groep 8 ergens op een camping in het Noord-Hollands landschap. 's Avonds bij het kampvuur werd de dag nabesproken toen een collega begon over de buren; een basisschool voor kinderen met autisme. Ze was nogal verbaasd dat je aan de buitenkant niet kon zien dat deze kinderen autistisch waren. Het voelde voor Pascal als een prikkel die hij niet kon negeren en hij vertelde zijn collega's voor het eerst dat ook hij autistisch is. Ze hadden dat nooit achter hem gezocht. En waarom zouden ze ook, aangezien hij net zoals iedereen zijn leven leeft.

Dit luisterboek vertelt het verhaal van Pascal die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg.
Geschreven door Pascal van IJzendoorn en
Ans Ettema-Essler

Al vanaf zijn geboorte in 1982, had Pascal een andere kijk op de wereld. Het labeltje “normale ontwikkeling”, was er één die niet paste bij hem. Daarom besloten zijn ouders al vroeg om hulp te vragen. Een begin van een lange, intensieve en soms gecompliceerde wandeling door hulpverleningsland. Totdat hij op zijn 32e het stukje vond dat zijn puzzel compleet maakte. Pascal heeft autisme. Meer weten, het boek is zijn volledige biografie.


Ingesproken door Ron Peereboom Voller

Een boek geschreven door en voor autisten op zo’n manier dat je jezelf wel eens afvraagt of je misschien ook niet autistische trekjes vertoont… Een hulpboek dus, dat inzicht geeft hoe autisten de wereld om hen heen ervaren en hoe wij (de niet-autisten) daarmee om kunnen gaan. Elk hoofdstuk eindigt met een aantal nuttige tips. 
 


 
Vragen aan Pascal:
 
1. Pascal: Autisme is een stoornis die alle kanten opschiet. Vrijwel niemand die eraan lijdt ondervindt hetzelfde of krijgt dezelfde indicatie. Toch heeft je boek veel losgemaakt. Bij wie nog het meest?

Iedereen heeft zijn eigen identiteit. Dus ook mensen met autisme en daardoor zie je verschillende uitingen. Wanneer je spreekt over mensen met autisme met een normale tot hoge intelligentie denk ik dat er heel erg veel overeenkomsten zijn op de punten waar mensen “last” van hebben. Hoe omgegaan wordt met deze “last” is vaak wel verschillend. Dit komt naar mening bijvoorbeeld doordat iedereen op een andere manier opgegroeid, dingen meemaakt en een eigen karakter heeft. Ik vraag me dan ook regelmatig hard op af of de het autisme zoveel “kanten opschiet” of dat de oorzaak hiervan meer bij de ontwikkelde persoonlijkheid van iemand ligt. Met dat in je achterhoofd hoor ik vooral terug dat mensen veel in mijn verhaal herkennen en het makkelijk leesbaar is. Vooral ouders van kinderen met autisme kruipen regelmatig in de mail/telefoon om naar aanleiding van het boek nog verdiepende vragen te stellen. Niet alle vragen kan ik beantwoorden maar door de publicatie van ons boek heb ik wel een flink netwerk opgebouwd van mensen die deze vragen dan voor mij kunnen beantwoorden.
 
2. Je hebt het boek niet alleen geschreven, maar in samenwerking met Ans Ettema-Essler, een professional op het gebied van ADD en ADHD. Heeft die samenwerking je nieuwe inzichten verschaft?
 
Allereerst heeft mijn vriendin ADHD en ADD. Hierover had ik dus al de nodige kennis, maar tijdens het schrijven merkten wij dat we elkaar de vraag stelde: wat is nou het verschil tussen ADHD/ADD en autisme, en eerlijk, wij hebben nog geen antwoord gevonden waar we beide achter staan. Dat is ook de reden dat wij inmiddels zijn gestart met het schrijven van een lezing over dit onderwerp. En misschien zelfs wel gaan omzetten naar een boek.
 
3. Wat wil je met het boek bereiken, en vervult het luisterboek daarin een belangrijke rol?
 
Doordat de zoektocht naar mijn diagnose zo'n lang traject is geworden hoop ik met het boek iemand te bereiken die aan het begin van een zelfde traject staat en misschien door het lezen van mijn verhaal sneller bij de juiste diagnose terecht komt. Daarnaast is er inmiddels redelijk wat aandacht voor autisme maar vaak worden de extremen in beeld gebracht. Dit terwijl zeker 80 procent van de mensen met autisme een “normaal” leven hebben met een gezin en werk waarvan het autisme niet of nauwelijks zichtbaar is maar de “last” er wel degelijk is. Deze mensen wil ik een stem geven en door de publicatie van ons boek wordt ik nu uitgenodigd om deze boodschap over te brengen.
Maar met “begrijpend” lezen hebben nog steeds veel mensen moeite en hoor dit ook zeker vaak terug van mensen met autisme. Ikzelf heb bijvoorbeeld al sinds de middelbare school geen boek meer vastgehouden omdat ik daar moeite mee heb. Met de komst van het luisterboek kunnen nu ook deze mensen op een makkelijke toegankelijke manier kennis maken met mijn verhaal!

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 6-10-2019 Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Vanzelf Genezen

Vanzelf Genezen biedt een totaal nieuw concept, waarin lichaamstaal, biochemie, biofysica, verstand, ziel, chi en mu op een logische wijze met elkaar verbonden worden. Een concept waarin het meest verfijnde meetinstrument de hoofdrol speelt in de diagnose: ons gevoel. Een concept dat zo laagdrempelig is, dat iedereen er direct mee aan de slag kan. Patiënt en arts.

Vanzelf Genezen is de weerslag van tientallen jaren zoeken, proberen en puzzelen om te komen tot antwoorden op geneeskundige vragen die niet beantwoord konden worden. Het is een beredeneerde combinatie van oosterse en westerse geneeskunde. Een combinatie van traditie en moderne wetenschappelijke kennis, waarin alles begint met een vitale spijsvertering.

Arts Jes Schalkwijk breekt in dit boek een lans voor ons zelfregulerend vermogen. Ons lichaam weet perfect hoe het moet herstellen. De rol van de arts is bescheiden en zou zich in de meeste gevallen moeten beperken tot het adviseren en coachen van patiënten. De patiënt wacht niet meer af, maar ondersteunt actief zijn zelfregulerend vermogen. Hij doet dat door zijn leef- en eetwijze aan te laten sluiten bij zijn eigen unieke fysieke en geestelijke gesteldheid. Luisteren naar de eigen lichaamstaal is daarbij het noodzakelijke startpunt.

Vanzelf Genezen maakt ons weer autonoom en verantwoordelijk. Zelf aan de slag om te zorgen dat klachten draaglijk worden en dat herstel inzicht geeft. Zelf aan de slag omdat het om jezelf gaat.
Geschreven door Jes Schalkwijk

Jes Schalkwijk (1956)
Als Eindhovense naar het Tilburgse conservatorium. Vanwege ziekte niet afgemaakt. Zoekende naar genezing in contact gekomen met macrobiotiek. Docent macrobiotiek. Werkzaam als therapeut natuurlijke geneeswijzen. Vanaf 1988 vier jaar ziek. 1993 studie geneeskunde. Artsendiploma 1999. Eigen praktijk voor integrale geneeskunde Eindhoven.
 


Ingesproken door Petra Valpoort

Het boek van Jes Schalkwijk geeft je inzicht over waar lichamelijke klachten vandaan kunnen komen en wat je er zelf aan kunt doen. Tijdens het inspreken van het boek heb ik ook veel geleerd, over hoe je bijvoorbeeld door kleine veranderingen aan te brengen je je beter kunt voelen. Een aanrader voor mensen die lichamelijke klachten hebben of geïnteresseerd zijn in andere geneeswijzen.
 

 
Vragen aan Jes:
 
1. Jes: ‘VanzelfGenezen’ het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Word je geconfronteerd met non-believers? 

Nee, want ik zie alleen maar mensen die op mijn golflengte zitten, die het boek gelezen hebben of graag het zelfhelend vermogen willen gebruiken om hun eigen gezondheid op orde te krijgen. Daar gaat het boek ‘Vanzelf Genezen’ over. Om het zelfhelend vermogen vanzelf z’n werk te laten doen.
 
2. Heb je voorbeelden van succesverhalen?

Een heleboel. Vanochtend zag ik nog die patiënte die 20 jaar ME had en nu weer superfit is. Ook moet ik direct denken aan de patiënt die ik alleen maar telefonisch spreek omdat - vanwege chronisch vermoeidheidssyndroom - zijn conditie zo slecht is dat hij z’n huis niet uit kan. Hij is verbeterd van een 2 naar een 6. Ook een meisje van 12 die hier in een rolstoel binnenkwam en nu weer gewoon kan lopen. Ik pas consequent de logica van mijn boek toe: de methodiek om het zelfhelend vermogen uit te nodigen zijn werk te doen en daarmee mensen helpen.
 
3. Zal het luisterboek bijdragen aan genezing?

Ja, want het gesproken woord komt op een veel dieper niveau binnen. Het raakt veel sneller diepere lagen waardoor bij mensen - als ze echt met aandacht luisteren - het horen van de tekst op zich zelf al helend kan werken.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 3-10-2019 Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Ik ben wie ik ben

Of misschien toch nog niet helemaal... Kom dichter bij jezelf!

We leven ons leven en zijn daar over het algemeen best tevreden over. Dit is immers hoe we het gewend zijn en we het zelf min of meer hebben vormgegeven, bewust en onbewust. Maar er kan iets in je leven veranderen waardoor je je ineens erg bewust wordt van wie en wat je bent. Dan kunnen vragen naar boven komen als “Ben ik echt wie ik ben en zo niet, wie ben ik dan echt?”, “Wie ben ik in essentie en hoe kom ik dichter bij mezelf?” of “Waarom doe ik wat ik doe?”

'Ik ben wie ik ben' neemt je mee op ontdekkingsreis naar jouw binnenste en laat je aan de hand van verschillende theorieën, praktijkvoorbeelden en oefeningen ontdekken wie je bent en waar jouw oorsprong ligt die maakt dat je bent wie je bent. Mocht je al luisterend ontdekken dat je soms verder van je eigen kern af staat dan je lief is, dan leer je stappen te zetten om verandering aan te brengen om zo dichter bij jezelf te komen.
 


Geschreven door Myriam de Roo

Myriam (1967) is een ervaren coach & trainer en werkt sinds 25 jaar in de driehoek mens – werk – verandering. Myriam kan mensen op een natuurlijke manier sturen, begeleiden en coachen. Ze houdt ervan levens te veranderen en beweging te brengen door verhalen te vertellen, kennis over te dragen en het gesprek aan te gaan op de juiste innerlijke laag. Een grondhouding van waaruit ze op een stevige en overtuigende manier coacht, traint, presenteert en implementeert op diverse gebieden binnen haar werkgebied. Haar persoonlijke kracht ligt vooral in luisteren, waarnemen en ongelooflijk scherp geven van feedback. Haar motto: door verbinding in beweging!


 
Ingesproken door Ad van Gameren

Mijn ‘achtergrond’ is commercieel (ik heb 35 jaar lang verkoop gedaan, vooral bij verzekeraars) en in die tijd veel commerciële trainingen gevolgd. Met dat in het achterhoofd, kan ik zeggen dat het boek ‘Ik ben wie ik ben’ me vooral aan het denken zette en inspireerde. Jezelf beter leren kennen en tegelijk meer begrip krijgen voor wat een ander beweegt en waar gedrag vandaan komt is wat ‘Ik ben wie ik ben’ voor mensen kan betekenen.

 

=> FRAGMENT <=

Vragen aan Myriam
 
1. Myriam: Als coach help je mensen met loopbaanoplossingen. Is jouw boek daar de basis voor?

Ik geloof dat als je jezelf goed kent, dat je daardoor bijna als vanzelf voor een loopbaan kiest die je daarbij ondersteunt. Met jezelf goed kennen, bedoel ik: weten wat je talenten en drijfveren zijn, je belemmerende overtuigingen en je overlevingsstrategieën en patronen kennen. Weten waar die vandaan komen, waar ze hun oorsprong vinden en wat ze je gebracht hebben. Maar ook hoe ze je weg houden van je authentieke en autonome zelf. Iedereen die op deze manier naar zijn of haar loopbaanvraag kijkt, vindt in mijn boek zeker een basis om hier mee aan de slag te gaan.
 
2. Gaat dat verder dan alleen het vinden van een nieuwe werkomgeving?

Ja zeker, bij De Gelukkige Professional bieden we loopbaanoplossingen voor echte verandering. Dat houdt in dat je niet alleen maar kijkt naar ‘wat zijn mijn wensen rondom nieuw werk?’ maar ook naar ‘wat heb ik als mens in dit leven nog te doen, te leren en te ontwikkelen?’ om van daaruit op zoek te gaan naar een werkomgeving die juist dit je biedt.
Dus eerst in je eigen innerlijke spiegel kijken om daarna met een hernieuwde blik de arbeidsmarkt op te stappen.
 
3. Wijkt jouw methode af van wat doorgaans gebruikelijk is?

Wat in coachland meestal gebruikelijk is, is om in een 1-op-1 gesprekken aan de slag te gaan met je hulpvraag. Afhankelijk van dat waar je aan wil werken, duurt deze individuele begeleiding korter of langer. Wij bieden liever coachprogramma’s aan die uit verschillende componenten en elementen bestaan. Daarin combineren we individuele aandacht met een online coachprogramma, deelname aan tweedaagse events waarin je in een groep met je persoonlijke én je werkgeluk aan de slag gaat of praktische workshops voor het versterken van je arbeidsmarktvaardigheden. En ons paradepaard is Villa Trivalent: een 5-daagse coachweek in Italië bedoeld voor iedereen die intensief wil werken aan persoonlijke thema’s om met nieuwe keuzes over jezelf en je (werkende) leven weer naar huis te keren!
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 23-6-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Op de motot dwars door Amerika
 
Het was een jongensdroom om ooit eens met een motor dwars door Amerika te rijden. Jarenlang bleef het bij Huib Maaskant gisten als een spannend idee, maar dan groeit het door tot concrete plannen voor een tocht van 12.500 km door stoffige woestijnen, donkere bossen en besneeuwde bergen, waarbij soms letterlijk beren op de weg zijn.
Huib Maaskant zegt zijn gezin voor een paar maanden vaarwel en stapt met de motor op het vliegtuig naar de Verenigde Staten. In zijn eentje doorkruist hij de USA van noord naar zuid, van oceaan naar oceaan. In de meedogenloze cadans van het asfalt ontdekt hij vergeten plaatsen en de schoonheid van de leegte. Hij ontmoet bijzondere mensen en uiteindelijk vooral zichzelf.


Geschreven door Huib Maaskant

Huib Maaskant studeerde regie aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie. Hij stichtte een van de eerste creatieve internetbureaus van Nederland en is mede-oprichter van de Stichting SpinAwards, dé creatieve prijs voor innovatieve concepten. Tegenwoordig werkt hij als freelance copy writer en creative director in Amsterdam en de rest van de wereld. Sinds zijn 18e zit Huib bijna dagelijks in het motorzadel. Hij maakte diverse motorreizen door Europa en Amerika. Hij woont met zijn twee dochters in Soest.
 
Ingesproken door Ruud Kuhn

Zodra ik begon met inlezen pakte het boek me. Het is een mooi reisverhaal, geschreven met de nodige humor, en dat maakte het bijzonder leuk.
 


=> FRAGMENT <=
   

Vragen aan Huib
 
1. Huib: Je hebt een jongensdroom verwezenlijkt.
    Waardoor kwam het ineens binnen je bereik?

Het was meer dat ik zelf de knoop doorhakte om het dan toch maar eens te gaan doen. Ik heb niet de loterij gewonnen of iets anders meegemaakt wat me abrupt over de drempel duwde. Ik liep al zo’n tijd met het idee rond dat ik op een dag tegen mezelf zei: “Ga dat nou gewoon eens doen, man. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel? Kom op!” Thuis kon het ook. We hadden een oppas aan huis die overdag op de kinderen paste en mijn toenmalige vrouw had een goede baan. Bovendien werkte ik freelance dus ik hoefde geen baas te overtuigen om me een paar maanden vrij te gaven. Dus ja… als je dat bij elkaar optelt en je realiseert dat een droom anders echt alleen een droom blijft, was het tijd om te gaan. Ik wist dat ik enorm spijt zou krijgen als ik het niet zou doen.
 
2. Wat had je absoluut niet verwacht, maar maakte je wel mee?

Totale rampen heb ik niet meegemaakt. Je verdwaalt weleens. Of regent zeiknat. Of verliest bijna een contactlens in Nergenshuizen. Het meest onverwachte vond ik de ontmoetingen. En ik ben best wat rare vogels tegengekomen. Van Steven, de door zijn ex-schoonfamilie geplukte radio DJ, en pijpleidingenbouwer Bear met vriendin Bitch, tot Randy die in zijn achtertuin leefde op een strikt dieet van homebrew en wiet. Zo waren er nog meer. Door zulke mensen word je toch even op een heel ander been gezet.
 
3. Heb je andere nog niet uitgekomen dromen?

Ik heb nog een paar motorreizen die ik graag zou willen maken richting Azië en Afrika. En ik zou nog graag een keer de oceaan over willen zeilen. Ach, er zijn nog zoveel plaatsen die ik niet gezien heb. Dromen genoeg. Alleen. Nog even de tijd vinden om ze uit te laten komen….
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 2-7-2019
 
Zoektocht naar een magier in Myanmar

Op een meeslepende en verhalende wijze neemt Hein de Bont je mee in zijn zoektocht naar magie, bezinning en het echte Myanmar. Een geestig en vlot geschreven boek waarin je veel over het mysterieuze land te weten komt. Het is ook een goede voorbereiding voor iedereen die het land wil bezoeken.

Op een van zijn reizen naar Myanmar ontmoet Hein de Bont bij toeval een monnik in het woestijngebied van Bagan. Deze ontmoeting groeit uit tot een hechte vriendschap en ze  reizen door het land. Hein doet op een mooie en heldere wijze verslag van de avonturen die ze meemaken. Het boek geeft op een onbevangen manier inzicht in de Birmese geschiedenis, de economie en de bijzondere cultuur.

 


Geschreven door Hein de Bont

Hein de Bont is opgegroeid in een gezin van 9 kinderen in het Zuiden van het land. Een dromerige schuchtere laatbloeier die via de ULO doorgroeide naar het Atheneum. Als zoon van een Neerlandicus en auteur van kinderboeken las hij vanaf jonge leeftijd alles wat hij te pakken kreeg. Het idee om filosofie te gaan studeren struikelt bij de verleiding om later de diplomatieke dienst in te gaan en hij kiest voor Rechtsgeleerdheid in Leiden. In zijn derde jaar ontmoet hij op het studentencorps Dolfje Begeer. Samen krijgen ze twee dochters en wonen ze op het landgoed van haar familie in Voorschoten. Hein kiest voor een snelle maar intensieve carrière bij KPN. In 1996 zet hij een onderneming op in België die hij vlak voor de crisis 2000 verkoopt. Met de opbrengst  participeert hij dan in een management trainingsbureau waar hij het vak van trainer en coach leert. In 2004 gaat hij alleen verder. In 2009 start hij in Tilburg als eerstejaars Psychologie. Hij verlegt dan de focus naar coaching en therapie. Vanaf 2008 zet hij samen met Ingrid Brulez, Zero-Point op. Momenteel het grootste centrum in Breda voor gezondheid en stilte.
Al vanaf 1977 komt Hein geregeld in het Verre Oosten voor reizen en voor meditatie. Sinds 2011 ligt zijn interesse vooral bij Myanmar, Birma waar hij een intensieve vriendschap heeft opgebouwd met de monnik Thatanapala en diens beschermeling Cothé.
 

 

Ingesproken door Jasper Boeke

Dit boek heeft mij als voorlezer natuurlijk wel wat tongbrekers gekost, met die moeilijke namen. Maar ik ben gevallen voor Thartha en zijn wijze humor. Myanmar was altijd een beetje een blinde vlek in mijn kennis, en ook het boeddhisme in de praktijk. Hoe ziet zo’n samenleving er eigenlijk uit? Dat karma meer is dan een vaag begrip, maar een heel heldere realiteit in het dagelijks leven, waar je gewoon aan moet werken als Myanmarees vond ik een openbaring. Zoals wij onze flessen naar de bak brengen bijna. Hein de Bont heeft zich er echt in verdiept en schrijft met passie en relativering tegelijkertijd, wat het een heel leuk traject voor me maakte. Mijn lakmoesproef voor een goed boek is als ik er steeds over wil vertellen aan vrienden. ‘Wist je dat in Myanmar…’ was vrijraak mijn opening in een gesprek in die tijd. Echt jammer dat het uit was.

 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Hein

1. Hein: Myanmar is een niet voor de hand liggende vakantiebestemming. Hoe kwam je daar terecht?

In 1977 bracht ik maanden door met reizen in India en Nepal. India was toen nog ongerept. Dat aspect fascineerde me. Ik koos in 2011 voor Myanmar omdat het, naast Noord Korea het laatste land is dat nog niet geïndustrialiseerd is. Mensen zijn er onbevangen en puur.
 
2. Je achtergrond is niet spiritueel, toch heeft het Boeddhisme een belangrijke invloed in je leven gekregen. Waardoor deze omslag?

Mijn carrière is al vroeg heel hectisch geweest en ik gebruikte hypnotherapie en meditatie om rustig en in balans te blijven (lukte vaak niet hoor). De slag van meditatie naar Boeddhisme is logisch.
 
3. Waarom zouden er meer mensen naar Myanmar moeten reizen?

Als ik eerlijk ben… Voor de mensen. Die zijn ondanks hun armoede, vrolijk en oprecht. Buiten de steden heeft Myanmar nog de sfeer en ongedwongenheid van 1960 in Nederland. Ja en natuurlijk de prachtige natuur, de tienduizenden eeuwenoude tempels en kloosters. Maar vooral de mensen.
 
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Jacht op een schat

Penny trekt zich tijdelijk terug in een huisje op het platteland van Brabant, onder meer om aan haar boek te werken. Aanvankelijk botst ze met haar eigenzinnige huisbaas Ivo, maar toch beginnen ze samen aan een zoektocht naar een in de Tweede Wereldoorlog verborgen meesterwerk. Hierbij lopen twee misdadigers, een knappe politieagent en een warrige barones hen danig in de weg. Penny’s chaotische vriendin Vivian laveert intussen overal tussendoor en zet daarmee de zaak nog meer op scherp!

Een spannend en romantisch verhaal, geschreven met veel gevoel voor humor.
 
Geschreven door Dani van Doorn

Geboren in Eindhoven 1960, getrouwd, heeft van alles gedaan, maar in schrijven komen alle ervaringen en hobby's samen. Een fulltime schrijfster, dus.

 


Ingesproken door Vera Hilhorst

Jacht op een schat’ was een fijn boek om voor te lezen. Vlot geschreven, met humor en tot het einde was de spanning voelbaar. Een heerlijke feelgood-roman met komische situaties en dialogen.
 
Vragen aan Dani
 
1. Dani: Hoe belangrijk is humor in je boeken en waarom?

Het is eigenlijk onmisbaar, anders wordt het een droog of zwaar verhaal. In het dagelijks leven gebruiken we regelmatig humor als 'smeer' in onze sociale contacten, maar ook om moeilijke omstandigheden draaglijk te maken. Het zou vreemd zijn als dat in een roman niet terugkomt. Bovendien schrijf ik graag boeken waarmee je je kunt ontspannen, daar hoort humor gewoon in.
 
2. Je fysieke boeken worden verschillende uitgevers op de markt gebracht.
Is dat een keuze?
 
De meeste uitgevers hebben plaats voor 1 a 2 romans per jaar en ik breng er graag meer uit. Daarbij schrijf ik in verschillende genres en elke uitgever heeft zijn voorkeur. Het gebeurt ook wel dat een kleine uitgever me vraagt om een boek en meestal heb ik nog wel een manuscript dat nog niet is ondergebracht.
 
3. Het leest/luistert alsof het er zo bij je komt uitrollen. Klopt dat, en hoe lang doe je gemiddeld over een boek?
 
Gemiddeld twee maanden. Heel soms rolt het er zo uit. Met geld of geluk was het puzzelen vanuit wiens perspectief ik allemaal zou schrijven, en daarom moest ik schuiven en herschrijven. Dat bedenk ik nu van te voren en niet al schrijvend. Het komt ook voor dat ik moet schuiven om het evenwicht in drama, humor en romantiek te bewaren of omdat een personage te lang niet aan het woord komt. Maar bovenop die twee maanden komen nog de redactieronden en dat is ook een tijdrovend proces.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 13-10-2019 Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Echtgenoten, echte mannen

Bestaat de Grote Liefde of is dat het Grote Toeval? Zoals schrijvers altijd hetzelfde boek schrijven en vrouwen altijd dezelfde man trouwen, zo jagen echte mannen altijd dezelfde vrouw na. Dromen zijn niet echt, maar daar kunnen echtgenoten niet mee leven. Liever dan de droom om te brengen, doen ze het de vrouw die de droom belichaamde. Dit is het verhaal van zeven mannen, echtgenoten en echte mannen in een dwaaltocht in een doolhof van liefde en valkuilen. Meer smaken dan die zeven zijn er niet, al kijken de zeven mannen zeven keer anders naar zichzelf. Zoals iedere vrouw ook haar echtgenoot, haar eigen fantasieman schept.
Geschreven door Rob Bakker

Rob Bakker (1949 Bussum) is zelfstandig auteur, journalist, historicus, erfgooier, ondernemer en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was onder andere twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse MAD. Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003 rondde hij in 2011 een geschiedenisstudie af met een doctoraal in Genocide- en Holocauststudies. Hij publiceerde romans, thrillers en non-fictie.
 


Ingesproken door Eltjo Herder

Echtgenoten, echte mannen van Rob Bakker is een vlot geschreven boek met als overkoepelend thema mannenvriendschappen. Zeven mannen komen bij elkaar op de dag voor het tweede huwelijk van Chris, een van de zeven vrienden. Dat doen echte mannen wel vaker, een vrijgezellenfeest, niets bijzonders zou je zeggen. Bij toeval (of heeft een van de heren dit geënsceneerd?) komen ze terecht in een bordeel en vanaf dat moment volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Wat volgt is en nachtelijke wandeling door een koude februarinacht, vol gevaren. De verschillende personages en hun onderlinge verhouding worden vaak op ironische wijze beschreven en die ironie roept regelmatig een glimlach op. Echtgenoten, echte mannen zit vol humor, maar er zit ook spanning in met thrillerachtige elementen. Een heerlijk boek om op welk moment en waar dan ook te beluisteren!


 
Vragen aan Rob:
 
1. Rob: Is het je gelukt om de psyche van de man volledig te doorgronden?

Het is me helemaal gelukt om de psyche van de man te doorgronden op slechts één specifiek terrein, zoals ook de bedoeling was: hoe gaat de man om met de liefde en bestaat de Grote Liefde. Zeven typen mannen, meer zijn er niet, beantwoorden deze vragen in de roman.
 
2. Wat hebben vrouwen eraan?

Zoals mijn vrouwelijk redacteur schreef: ‘Dit is een boek dat mannen zullen lezen voor de herkenning en vrouwen om eindelijk de mannenziel te begrijpen.’ De auteur heeft ook bedoeld om het boek voor vrouwen te schrijven en het zijn ook vrouwelijke lezers die met begrip reageren. De mannen vinden het vooral komisch.
 
3. Je bent op veel terreinen actief. Zo ook in de auteursbond. Heeft het je als schrijver verder geholpen?
 
Actief zijn op velerlei terreinen verbreedt je blik, levert goede contacten en relaties op en je ziet dat andere auteurs en uitgevers, en boekhandelaren met dezelfde problemen kunnen worstelen als jezelf als auteur en je uitgever. Als schrijver ben je ook ondernemer, zoals Gerard Reve ooit zei: ‘Je hebt een winkel’.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 9-10-2019 Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
De Saraceense samenzwering

Uit de kerncentrales van Iran zijn splijtstofstaven ontvreemd. Israël en de Verenigde Staten voelen zich hierdoor ernstig bedreigd. Zozeer zelfs dat de Israëlische regering overweegt de Iranese kerncentrales te bombarderen. Geheim agent Jim Matteos wordt belast met het onderzoek naar de verdwenen splijtstofstaven. In Iran ontmoet hij Soraya, een vrouw die beweert over belangrijke informatie te beschikken. De splijtstofstaven zouden in het bezit zijn van een onbekende groepering. Op het moment dat ze overeenstemming bereiken over de voorwaarden waaronder Soraya haar informatie prijsgeeft, vindt er een verschrikkelijke aanslag plaats. Meerdere aanslagen volgen. Niemand eist de verantwoordelijkheid voor de terreurdaden op en vreemd genoeg zijn bij geen van de aanslagen splijtstofstaven ingezet. Het enige aanknopingspunt voor de CIA zijn de mysterieuze codes die steeds door de daders op de plaats van de aanslagen worden achtergelaten. De boodschappers van het kwaad werken toe naar een laatste, ultieme aanslag.
Geschreven door Eric Bakker en Herman Zandstra

Eric Bakker (1965), links op de foto, is geboren in Amsterdam, is na het Gymnasium zijn maatschappelijke carrière begonnen in de vastgoedsector. In die branche heeft hij diverse leidinggevende functies bekleed en is hij, inmiddels als zelfstandig ondernemer, nog steeds werkzaam.

Herman Zandstra (1953), Geboren in Hengelo (O), is van origine bedrijfskundige en heeft diverse managementfuncties vervuld op het gebied van Personeel & Organisatie. Momenteel is hij o.a. werkzaam als Hoofd Jeugdopleiding bij voetbalclub RCL te Leiderdorp.


Ingesproken door Joran Aerns

Een spannende thriller bestaande uit een mix van terreurelementen met betrekking tot het Midden-Oosten aangevuld met Amerikaans imperialisme en Israëlische achterdocht. Het wordt in dit boek onder hoge druk gebracht. Dit alles gelardeerd met historische feiten en achtergronden. Een heerlijk spannend boek, maar je moet er wel stevig voor in je schoenen staan.
 

 
Vragen aan Eric & Herman:
 
1. Eric & Herman: Het idee voor het schrijven van het boek is bij een goed glas wijn ontstaan. Het vergt een strakke discipline. Hoe hebben jullie de taken verdeeld?

We hebben allereerst op basis van het initiële idee een verhaallijn en de betreffende personages uitgewerkt. Daarbij is op voorhand niet alles dichtgetimmerd, maar ruimte gelaten om elementen die tijdens het schrijfproces ontstaan, toe te voegen. Vervolgens hebben we de te schrijven passages/hoofdstukken verdeeld, waarbij “interesse” voor een bepaald onderwerp een rol speelt wie welk deel schrijft. Zo wordt het verhaal in stukken opgebouwd. De geschreven passages worden steeds uitgewisseld, van commentaar voorzien en voor zover nodig aangepast.
 
2. Hoe is het onderwerp ontstaan?

Toen we 5 jaar geleden begonnen speelde er natuurlijk al het nodige tussen Iran en Israël/USA. We vroegen ons toen af wat er zou gebeuren als Israël een aanval op Iran zou uitvoeren. Op dat moment konden we niet weten hoe  serieus en realistisch die dreiging zou worden.
 
3. Leidt jullie samenwerking tot meer boeken in dit genre?

We hebben voor DSS al twee boeken in dit genre uitgebracht, Het Dubai Ultimatum en Het Slater Delict. Plannen voor een 4e boek zijn er zeker, waarbij dezelfde personages als die van DSS weer ten tonele zullen verschijnen.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 29-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Als er geen vvertrouwen is
 
Als haar oom en tante haar uitnodigen om een poosje in hun zomerhuisje aan de kust te komen logeren, neemt Anouk dat aanbod met beide handen aan. Ze beschouwt het als een goede gelegenheid om op adem te komen, omdat het zo moeilijk blijkt haar gestrande huwelijk en haar verbitterde relatie met haar zusje te verwerken en haar vertrouwen terug te krijgen. Vol goede moed vertrekt ze dan ook naar het dorp aan de kust waar ze hoopt de rust te vinden om een beslissing te nemen over haar toekomst. Van haar plannen komt echter weinig terecht als ze geconfronteerd wordt met wat op een herhaling van de geschiedenis begint te lijken. En niet alleen dat: het is tevens het begin van een zenuwslopend kat-en-muis-spel, waarbij ze alle zeilen moet bijzetten om uit handen van een onbekende belager te blijven.
.
 
Geschreven door Carla Vermaat

Carla Vermaat is een Nederlandse schrijver van thrillers en romans. Ze schrijft ook feelgood liefdesromans. Haar eerste boek verscheen in 1976. Ze schrijft ook onder pseudoniemen. In de Engelstalige thrillerserie ‘Tregunna’ schreef ze vier delen.
 

 
Ingesproken door Ineke Luesink
 
Ik werd meegenomen in het leven van Anouk, die haar vertrouwen in de mensheid heeft verloren. Het luisterboek is tot aan het einde toe spannend en de vraag is of ze het vertrouwen zal terugvinden.


 
Vragen aan Carla:

1. Carla: Je bedient je van pseudoniemen. Heb je daar bewust voor gekozen en waarom?

Ik koos destijds bewust voor het pseudoniem Mary Morgan voor drie boeken die anders van toon waren en zich volledig in Engeland afspeelden.

2. Het maakt het dan lastiger om promotie te maken. Hoe doe je dat?

Dat is inderdaad lastig, omdat het destijds niet mijn bedoeling was om Carla Vermaat zo duidelijk aan Mary Morgan te linken. Ik doe echter (te) weinig aan promotie. Ik besteed mijn tijd liever aan schrijven.
 
3. Welke sfeer had je in je hoofd bij het schrijven van ‘Als er geen vertrouwen is’?

Moeilijke vraag. Ten eerste omdat het weer een paar jaartjes geleden is dat ik het schreef. Ik heb ook nooit een bepaalde sfeer in mijn hoofd. Ik wil een bepaald verhaal vertellen en de sfeer en de entourage komen dan min of meer vanzelf. Ik schrijf niet planmatig, heb een vaag idee en waar het naartoe leidt ontwikkelt zich gaandeweg. Het is net zoals bij mijn schilderijen. Ik begin aan een lucht om een sfeer en gevoel te creeren. Zodra ik dat heb, en er tevreden mee ben, schilder ik verder. Voor een boek of verhaal geldt hetzelfde: Zodra het begin goed is, komt de rest vanzelf.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 13-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Verdwaald

Kunstenares Fleur Doornslag woont al heel wat jaren bij haar grootmoeder op de boerderij. Als er plannen zijn om naast hun boerderij een groot hotel te bouwen, protesteren zij heftig, helaas met weinig effect. Dan duiken er twee mannen op in het leven van Fleur. Galeriehouder Justin Mars wil dat Fleur bij hem exposeert, maar hij is tevens de eigenaar van een grote vastgoedfirma. Is zijn motief wel helemaal zuiver? Robin Verdonk werkt in het gehate hotel. Hij blijkt echter bijzonder aardig te zijn. Als oma onverwacht komt te overlijden ontdekt ze het ware karakter van de beide mannen.

 
.
 
Geschreven door Jose Vriens

Jose Vriens (1963) Vanaf het moment dat ik kon lezen verslond ik alles wat ik te pakken kreeg, vooral de boeken van mijn moeder. Ik zag dus ook uit naar het moment dat ik als 12-jarige naar de volwassene-afdeling van de bibliotheek over mocht stappen. Op jonge leeftijd begon ik al korte verhaaltjes op papier te zetten, waarvan een enkeling in de schoolkrant belandde. Na de mavo raakte het schrijven op de achtergrond en werd werk belangrijker voor mij.
De ambitie om weer te gaan schrijven kwam terug nadat onze drie onze kinderen naar school gingen. Ik begon verhalen voor kinderen te schrijven. Ik kreeg zo veel positieve reacties dat ik op zoek ging naar een uitgever en dat lukte.
Het derde kinderboek werd uitgegeven door Boekenbent, de eigen beheer uitgeverij die ik in 2002 startte. Door het succes van Boekenbent kwam echter het zelf schrijven in het gedrang. Na lang beraad besloot ik in april 2008 de uitgeverij dan ook over te dragen en me volledig op het schrijven te richten.

 
Ingesproken door Gwenny Vos
 
Een liefdevol verhaal over een jonge kunstenares die een warme band met haar dementerende grootmoeder heeft. De schrijfster schrijft in een makkelijke losse stijl. Door de snelle en humoristische dialogen leest het boek makkelijk weg. Zij beschrijft de verdrietige en onzekere levensfases met het grootste gemak. Na wat omwegen komt het verhaal aan bij een heerlijk feelgood moment aan het eind van het boek.


 

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 9-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Poort naar het geluk

Annebeth Heuting, moeder van vier volwassen kinderen, heeft het moeilijk. Ze is gehandicapt vanwege een voetaandoening. Haar echtgenoot Paul bemoeit zich het liefst zo min mogelijk met haar en vindt vooral troost bij zijn krant en de televisie. Samen hebben ze de zorg voor hun zoon Bas op hun schouders, die een bijna noodlottig ongeval had. Maar ook met hun dochters hebben ze het niet gemakkelijk. Het leidt tot constante zorg, die Annebeth maar moeilijk het hoofd kan bieden, al vinden haar vriendinnen haar wel stoer. De oudste dochter Barbara ligt in het ziekenhuis omdat een vroeggeboorte dreigt. Ze is een moeilijke patiënte, die zich ernstig verveelt. Voor dochter Suzan werd het allemaal teveel en ze is met een kwaaie kop naar het buitenland vertrokken. Dan is er nog hun jongste dochter Myrna, die zich het liefst zo afzijdig mogelijk houdt van de familieperikelen.

Familieroman
.
 
Geschreven door Kirstin Rozema

Kirstin Rozema is geboren in 1967 als Kirstin Engeman. Haar geboorteplaats is Almelo en daar woont ze inmiddels (alweer) ruim 24 jaar. Als kind schreef ze al graag kleine verhaaltjes, opstellen voor school maar ook maakte ze een begin met verhalen met de omvang van een schoolschrift. Dat zette door nadat ze in 1988 trouwde. Destijds waren er nog geen computers en ging alles per typemachine. Toen eenmaal de computer zijn weg vond in haar werkkamer, was het hek van de dam. Er volgden steeds meer manuscripten en de eerste stap naar een uitgever werd met succes gezet.
Schrijven is niet meer weg te denken in haar leven. Het is een fulltime functie geworden waar ze met heel veel plezier mee bezig is. Getuige het feit dat er in 2020 hopelijk 5 tot 6 boeken van haar hand gaan verschijnen!

 
Ingesproken door Lia Schipper
 
Vanuit het perspectief van de verschillende gezinsleden worden de moeizame onderlinge relaties het gezin Heuting belicht. Ik vond het fascinerend om vanuit zoveel personages mee te kijken naar uitgesproken en onuitgesproken ergernissen, vooroordelen en geheimen in dit gezin. Een vlot geschreven roman, waarin duidelijk wordt hoe belangrijk het is om met elkaar te praten en voor je mening op te komen, om zo met en voor elkaar een poort naar het geluk te kunnen vinden. 

 
Vragen aan Kirstin:
 
1. Kirstin: Je eerste luisterboek ‘Na die nacht’ is eind mei verschenen en ‘Poort naar het geluk’ als luisterboek eind juli van dit jaar. Heb je reacties gehad?

Jazeker! Collega’s die het leuk vinden dat mijn boek als luisterboek is verschenen, lezers die de papieren versie hebben gelezen en blij zijn dat er nog meer mogelijkheden zijn om te ‘horen’ wat ik te zeggen heb in dit boek. Kortom: enthousiaste lezers!
 
2. We tellen 14 kinderboeken en 4 titels voor volwassenen. Heb je het genre kinderboeken verlaten?

Zeer zeker niet. Komend jaar komt er een spin-off uit van mijn boek 'Tess en het geheim van het oude boek'. Dat gaat 'Arendsklauw' heten en is een spannend boek dat zich wederom in Haaksbergen afspeelt. Tevens staat Missie C.I.A. (Cavia’s In Actie) in de planning, een grappig prentenboek dat het vervolg is op Agent 0-0 Papa en Super Mick. De tekst is al klaar en de illustraties zijn al bijna allemaal ingevoegd. Ik zit dus zeker niet stil met dit genre!
 
3. Met ‘Na die nacht’ won de Valentijn publieksprijs in 2018. Heeft het je schrijverscarrière een boost gegeven?

Absoluut. Er is heel veel reclame voor dit boek en mijn andere boeken gemaakt en dat heb ik goed kunnen merken aan de verkoop- en uitleencijfers. Bovendien hoor ik nog steeds van mensen dat ze me herkennen aan de hand van die titel en de publieksprijs. Erg leuk dus. Ik ben er dankbaar voor dat dit deze publieksprijs mocht winnen.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 6-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 
Hart op drift

Anaïs is nog maar net bevallen van een tweeling als ze op een vreselijke dag ontdekt dat haar man een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Ze mist hem, heeft geen antwoord op de verbijsterende vraag: waarom, en loopt voortdurend tegen allerlei problemen aan. Haar nabestaandenuitkering is onvoldoende om er van te leven en haar schoonouders verwijten haar dat hun zoon zo ongelukkig was dat hij daarom voor de dood koos. Ondanks alles put ze kracht uit haar kinderen en probeert ze haar leven weer op te bouwen.
 
.
 
Geschreven door Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen werd geboren op 4 oktober 1946 in Zwijndrecht, waar haar ouders kort na de oorlog inwoonden bij haar grootouders. Al snel verhuisde het gezin naar Rotterdam, waar Gerda’s vader werkzaam was bij de rivierpolitie. Hier werd het gezin uitgebreid met een broertje. Gerda is vanaf jongs af aan al een groot natuurliefhebber, ondanks dat ze opgroeide in de stad. Ze leefde dan ook op als het gezin in de zomer bij familie op een boerderij in Kerkwerve op Schouwen-Duiveland verbleef, waar haar vader was opgegroeid.

Leren kon ze goed en ze schreef met gemak opstellen op school. Gerda wilde graag geschiedenis studeren maar de MULO was het hoogst haalbare voor een meisje dat in die naoorlogse jaren opgroeide. Na haar schooltijd vond ze een baan in de administratie. Ze trouwde op haar twintigste, stopte met haar werk en kreeg twee zoons. Toen haar jongste zoon naar school ging, begon Gerda, naast vrijwilligerswerk, met schrijven. Eerst als hobby, maar haar eerste manuscript werd al direct uitgegeven. In 1979 verscheen Rijpend geluk, een streekroman over een dappere jonge vrouw op de Zuid-Hollandse eilanden. Ondanks dat het in die tijd niet gebruikelijk was om als getrouwde vrouw aan het werk te gaan, sloeg Gerda de kritiek die ze daarop kreeg in de wind en koos ervoor om door te gaan met schrijven.

In 1974 verhuisde het gezin naar de Hoeksche Waard, waar Gerda nog altijd woont. Niet in een idyllisch landelijk huisje uit een streekroman, maar in een strakke nieuwbouwwijk. Na 32 jaar eindigde haar huwelijk. Ze sloot hiermee een periode van eenzaamheid en verdriet af, waarna ze enorm opleefde. Ondanks twee latrelaties, ontdekte Gerda liever alleen te leven. Ze heeft een fijne band met haar kinderen en een grote vriendinnenkring. Met hen gaat ze graag op stap, bijvoorbeeld om een museum of klassiek concert te bezoeken. Maar haar grootste hobby’s liggen in de natuur. Jarenlang heeft Gerda paard gereden, met als favoriet buitenritten over het strand. Ook de golfsport bracht haar vele mooie uren ontspanning met vriendinnen.

De laatste jaren gaat ze er graag met verrekijker en telescoop op uit om te vogelen of  bezoekt ze tentoonstellingen en enkele Zeeuwse tradities, zoals Straô of ringrijden. Zo vaak mogelijk mag de hond mee. “Tja,” zegt ze altijd, “wat valt er te verwachten van iemand die op dierendag geboren is?” Haar liefde voor de natuur ervaart ze als een fijne tegenhanger van het schrijversbestaan, waarvoor ze vele uren achter haar toetsenbord doorbrengt
 

 
Ingesproken door Jolanda Bayens
 
“Hart op drift’ is het verhaal over een jonge moeder wiens echtgenoot een einde aan zijn leven maakt. Daardoor wordt zij niet alleen geconfronteerd met het verlies van de liefde van haar leven, maar ook met het onbegrip dat suïcide met zich meebrengt. Voor mij was het lezen van “Hart op drift’ een kans om stil te staan bij dit onderwerp én ervan te leren. Door het inspreken van dit boek mocht ik een stukje meelopen met de hoofdpersoon. Daardoor heb ik ingezien heb dat zelfs zo’n groot verdriet als het verliezen van een geliefde vanwege zelfdoding, toch een plaats kan krijgen. 
Vragen aan Gerda:
 
1. Gerda: Je hebt al meer dan 120 boeken geschreven en je verkocht ruim 2,5 miljoen exemplaren. Dat is een knappe prestatie en de droom van elke schrijver. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
 
Beginnen met schrijven en niet meer ophouden (het geheim is dat ik er nog steeds veel plezier in heb).
 
2. Je werd ervoor geëerd met het ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau in 2005. Wat voor gevoel gaf dat?
 
Ik was er heel erg blij mee.
 
3. ‘Hart op drift’ is pas je vierde luisterboek. Welke verwachtingen heb je van deze nu sterk in opkomst zijnde verschijningsvorm?
 
Het is een nieuwe mogelijkheid. Mensen die mogelijk niet lezen, gaan wel luisteren.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 2-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 
Spagaat

Negen jaar geleden is Martha uit een ongelukkig huwelijk weggelopen. In haar wanhoop liet ze toen ook haar zoons, Maarten en Ruben, achter. Nog altijd kampt ze met schuldgevoelens, zelfs nu haar zoons volwassen zijn. Ze wil niets anders dan een goede moeder zijn. Vooral voor Ruben, die het na de dood van zijn beste vriend moeilijk heeft. Hoe kan ze het ooit goed maken? Om een nieuw leven te beginnen komt Martha via een datingsite in contact met Peter. Ze wordt hals over kop verliefd op hem. Ruben denkt echter dat Peter alleen op haar geld uit is. Dan slaan bij Martha de twijfels toe.

 
.
 
Geschreven door Margreeth Kooiman

Margreeth Kooiman (1960) werkte meer dan twintig jaar bij hulporganisatie Plan Nederland. Werkzaam op de afdeling Communicatie schreef zij onder meer lesbrieven en informatieve stukken over projecten in ontwikkelingslanden. Sinds 2004 werkt zij als zelfstandig tekstschrijver, auteur en vertaalster. Voor uitgeverij NBD/Biblion vertaalde zij veel non-fictie jeugdboeken. Sinds 1987 woont zij samen met haar man in Muiden (NH).


 

 
Ingesproken door Olivia Uhlenbeck
 
Spagaat is een romantisch verhaal waarin Martha constant in tweestrijd is. Wat wil haar hart en wat zegt haar hoofd? Als vrouw is haar verhaal, maar ook haar gedachtegang, heel herkenbaar. Tot op het laatste moment gaat het verhaal heen er weer. Erg leuk om te luisteren en lastig om je luisterboek weg te leggen! 
 

Vragen aan Margreeth:
 
1. Margreeth: Je hebt ook kinderboeken geschreven en was vertaler van kinderboeken voor NBD/Biblion. Dan ben je al met meer schrijfstijlen in aanraking gekomen. Heb je daaruit je eigen stijl gekristalliseerd.  

Ik weet niet hoe het is ontstaan, maar ik denk wel dat ik een eigen stijl heb. Makkelijk leesbaar, beeldend en dicht op de huid van de personages. Tijdens het schrijven volg ik een soort innerlijke stem, die de toon zet. Die toon moet ik het hele boek door zien vast te houden.
 
2. Familieromans is weer een ander genre, waarvan ‘Spagaat’ er een van is. Er komen dan nog wel kinderen in voor. Is het een line-extension?
 
Nee, ik schrijf het liefst verhalen die op zichzelf staan. Het is heel leuk om telkens nieuwe personages te bedenken. Wat is hun achtergrond? Hoe reageren ze in bepaalde situaties? Het houdt het schrijfproces fris en spannend.
 
3. Spagaat is je eerste luisterboek. Hoe zie je de toekomst van luisterboeken?

Als een mooie toekomst. Luisterboeken zijn een uitkomst voor mensen die niet of moeilijk kunnen lezen. Ook bijvoorbeeld in de auto, of tijdens een saai klusje in huis, zijn luisterboeken heerlijk ontspannend. Ik ben er trots op dat Spagaat nu ook als audioboek verkrijgbaar is. En zo mooi ingesproken!
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 25-8-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Geraakt

Rob is getrouwd met Ellen en werkt als bedrijfsleider bij een supermarkt. Samen hebben ze al veel meegemaakt. Hun zoontje Tobias zijn ze verloren aan wiegendood toen hij drie maanden was. Een schok waar Ellen nooit overheen is gekomen. Ook over hun dochter Mirre van zes jaar hebben ze veel zorgen. Ze brengen met haar meer tijd door in het ziekenhuis dan thuis. Ellen staat de zorg voor Mirre niet af, is overbezorgd en betrekt Rob nauwelijks in het proces.
Marlieke werkt als kinderverpleegkundige in het ziekenhuis waar Mirre met grote regelmaat wordt opgenomen en door de jaren heen zijn haar een aantal dingen opgevallen aan het gezin wat niet voor haar gevoel niet klopt. Rob weet zich geen raad met de situatie en vindt in Marlieke een vertrouwenspersoon. Zijn huwelijk met Ellen is allang niet meer wat het geweest is.
 


Geschreven door Angelique van Dongen

Ik ben geboren in 1970, ben getrouwd en heb drie kinderen en werk parttime als verpleegkundige in de psychiatrie. In het najaar van 2009 is mijn debuutroman verschenen (Leugens & Liefdes), iets wat erg spannend was. Na mijn debuut kon ik niet meer stoppen met schrijven en inmiddels zijn 17 boeken verschenen. Mijn romans hebben veelal eigentijdse onderwerpen, die herkenbaar zijn voor mensen, veel liefde en drama en feelgood. Kortom van alles wat mensen in hun levens kan overkomen. Het is mijn bedoeling dat de lezers even kunnen ontsnappen aan de echte wereld en zich ontspannen kunnen terugtrekken uit hun dagelijkse beslommeringen.  
Ingesproken door Heidy Tesink

Het boek ‘Geraakt’ van Angelique van Dongen heeft mij ook echt geraakt op verschillende manieren. Het verhaal gaat over echte situaties die in een mensenleven kunnen gebeuren. Liefde, verdriet, pijn, verbazing, geluk. Alles passeert de revue. Angelique je neemt je mee in een mooi, geloofwaardig en gevoelig verhaal. Je wil gewoon weten hoe het afloopt en heeft mij zeer geboeid tot en met het eind!
 => FRAGMENT <=
   

Vragen aan Angelique:
 
1. Angelique: Drie kinderen, parttime werken en dan in tien jaar ook nog eens 17 boeken schrijven!
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?


Het zijn er 13 en de 14e is in de maak. Maar tel je er de Groot Letterboeken en dit luisterboek bij op dan zijn het er inderdaad meer. Hoe ik dat voor elkaar krijg? Eigenlijk gaat dat vanzelf. Schrijven is niet mijn beroep, maar mijn grote passie. Een uit de hand gelopen hobby. Voor mij is schrijven nog altijd een vorm van ontspanning. Dus als ik zin heb duik achter mijn laptop en ga schrijven. De ene week lukt dat vaker dan de andere week, met als resultaat deze romans.
 
2. Is je schrijfstijl veranderd vanaf je eerste boek?
 
Mijn echte schrijfstijl is niet veranderd, denk ik. Ik schrijf het liefst over eigentijdse onderwerpen, die mensen raken of bezighouden. Die iedereen mee kan maken, dus wat een breed publiek aanspreekt. Wat wellicht wel veranderd is zijn punten die je meeneemt door ervaring en leermomenten van eerdere romans. Die integreer je in nieuwe romans.
 
3. ‘Geraakt’ is je eerste luisterboek. Wat vind je ervan?
 
Ik vind het geweldig! Maar ook vreemd, hoor! Ik heb fragmenten geluisterd en weet dan dat ik degene ben die dat geschreven heeft, dat is een aparte ervaring. Maar ik ben er wel ontzettend trots op. En heel blij mee dat het er is, nu kunnen mensen die om welke reden dan ook niet zelf kunnen of willen lezen, luisteren naar verhalen die geschreven zijn. Dat vind ik echt een geweldig mooie ontwikkeling!
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 15-7-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Jacht op een schat

Penny trekt zich tijdelijk terug in een huisje op het platteland van Brabant, onder meer om aan haar boek te werken. Aanvankelijk botst ze met haar eigenzinnige huisbaas Ivo, maar toch beginnen ze samen aan een zoektocht naar een in de Tweede Wereldoorlog verborgen meesterwerk. Hierbij lopen twee misdadigers, een knappe politieagent en een warrige barones hen danig in de weg. Penny’s chaotische vriendin Vivian laveert intussen overal tussendoor en zet daarmee de zaak nog meer op scherp!

Een spannend en romantisch verhaal, geschreven met veel gevoel voor humor.
 
Geschreven door Dani van Doorn

Geboren in Eindhoven 1960, getrouwd, heeft van alles gedaan, maar in schrijven komen alle ervaringen en hobby's samen. Een fulltime schrijfster, dus.

 


Ingesproken door Vera Hilhorst

Jacht op een schat’ was een fijn boek om voor te lezen. Vlot geschreven, met humor en tot het einde was de spanning voelbaar. Een heerlijke feelgood-roman met komische situaties en dialogen.
 
Vragen aan Dani
 
1. Dani: Hoe belangrijk is humor in je boeken en waarom?

Het is eigenlijk onmisbaar, anders wordt het een droog of zwaar verhaal. In het dagelijks leven gebruiken we regelmatig humor als 'smeer' in onze sociale contacten, maar ook om moeilijke omstandigheden draaglijk te maken. Het zou vreemd zijn als dat in een roman niet terugkomt. Bovendien schrijf ik graag boeken waarmee je je kunt ontspannen, daar hoort humor gewoon in.
 
2. Je fysieke boeken worden verschillende uitgevers op de markt gebracht.
Is dat een keuze?
 
De meeste uitgevers hebben plaats voor 1 a 2 romans per jaar en ik breng er graag meer uit. Daarbij schrijf ik in verschillende genres en elke uitgever heeft zijn voorkeur. Het gebeurt ook wel dat een kleine uitgever me vraagt om een boek en meestal heb ik nog wel een manuscript dat nog niet is ondergebracht.
 
3. Het leest/luistert alsof het er zo bij je komt uitrollen. Klopt dat, en hoe lang doe je gemiddeld over een boek?
 
Gemiddeld twee maanden. Heel soms rolt het er zo uit. Met geld of geluk was het puzzelen vanuit wiens perspectief ik allemaal zou schrijven, en daarom moest ik schuiven en herschrijven. Dat bedenk ik nu van te voren en niet al schrijvend. Het komt ook voor dat ik moet schuiven om het evenwicht in drama, humor en romantiek te bewaren of omdat een personage te lang niet aan het woord komt. Maar bovenop die twee maanden komen nog de redactieronden en dat is ook een tijdrovend proces.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 13-10-2019 Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Echtgenoten, echte mannen

Bestaat de Grote Liefde of is dat het Grote Toeval? Zoals schrijvers altijd hetzelfde boek schrijven en vrouwen altijd dezelfde man trouwen, zo jagen echte mannen altijd dezelfde vrouw na. Dromen zijn niet echt, maar daar kunnen echtgenoten niet mee leven. Liever dan de droom om te brengen, doen ze het de vrouw die de droom belichaamde. Dit is het verhaal van zeven mannen, echtgenoten en echte mannen in een dwaaltocht in een doolhof van liefde en valkuilen. Meer smaken dan die zeven zijn er niet, al kijken de zeven mannen zeven keer anders naar zichzelf. Zoals iedere vrouw ook haar echtgenoot, haar eigen fantasieman schept.
Geschreven door Rob Bakker

Rob Bakker (1949 Bussum) is zelfstandig auteur, journalist, historicus, erfgooier, ondernemer en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was onder andere twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse MAD. Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003 rondde hij in 2011 een geschiedenisstudie af met een doctoraal in Genocide- en Holocauststudies. Hij publiceerde romans, thrillers en non-fictie.
 


Ingesproken door Eltjo Herder

Echtgenoten, echte mannen van Rob Bakker is een vlot geschreven boek met als overkoepelend thema mannenvriendschappen. Zeven mannen komen bij elkaar op de dag voor het tweede huwelijk van Chris, een van de zeven vrienden. Dat doen echte mannen wel vaker, een vrijgezellenfeest, niets bijzonders zou je zeggen. Bij toeval (of heeft een van de heren dit geënsceneerd?) komen ze terecht in een bordeel en vanaf dat moment volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Wat volgt is en nachtelijke wandeling door een koude februarinacht, vol gevaren. De verschillende personages en hun onderlinge verhouding worden vaak op ironische wijze beschreven en die ironie roept regelmatig een glimlach op. Echtgenoten, echte mannen zit vol humor, maar er zit ook spanning in met thrillerachtige elementen. Een heerlijk boek om op welk moment en waar dan ook te beluisteren!


 
Vragen aan Rob:
 
1. Rob: Is het je gelukt om de psyche van de man volledig te doorgronden?

Het is me helemaal gelukt om de psyche van de man te doorgronden op slechts één specifiek terrein, zoals ook de bedoeling was: hoe gaat de man om met de liefde en bestaat de Grote Liefde. Zeven typen mannen, meer zijn er niet, beantwoorden deze vragen in de roman.
 
2. Wat hebben vrouwen eraan?

Zoals mijn vrouwelijk redacteur schreef: ‘Dit is een boek dat mannen zullen lezen voor de herkenning en vrouwen om eindelijk de mannenziel te begrijpen.’ De auteur heeft ook bedoeld om het boek voor vrouwen te schrijven en het zijn ook vrouwelijke lezers die met begrip reageren. De mannen vinden het vooral komisch.
 
3. Je bent op veel terreinen actief. Zo ook in de auteursbond. Heeft het je als schrijver verder geholpen?
 
Actief zijn op velerlei terreinen verbreedt je blik, levert goede contacten en relaties op en je ziet dat andere auteurs en uitgevers, en boekhandelaren met dezelfde problemen kunnen worstelen als jezelf als auteur en je uitgever. Als schrijver ben je ook ondernemer, zoals Gerard Reve ooit zei: ‘Je hebt een winkel’.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 9-10-2019 Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Als er geen vvertrouwen is
 
Als haar oom en tante haar uitnodigen om een poosje in hun zomerhuisje aan de kust te komen logeren, neemt Anouk dat aanbod met beide handen aan. Ze beschouwt het als een goede gelegenheid om op adem te komen, omdat het zo moeilijk blijkt haar gestrande huwelijk en haar verbitterde relatie met haar zusje te verwerken en haar vertrouwen terug te krijgen. Vol goede moed vertrekt ze dan ook naar het dorp aan de kust waar ze hoopt de rust te vinden om een beslissing te nemen over haar toekomst. Van haar plannen komt echter weinig terecht als ze geconfronteerd wordt met wat op een herhaling van de geschiedenis begint te lijken. En niet alleen dat: het is tevens het begin van een zenuwslopend kat-en-muis-spel, waarbij ze alle zeilen moet bijzetten om uit handen van een onbekende belager te blijven.
.
 
Geschreven door Carla Vermaat

Carla Vermaat is een Nederlandse schrijver van thrillers en romans. Ze schrijft ook feelgood liefdesromans. Haar eerste boek verscheen in 1976. Ze schrijft ook onder pseudoniemen. In de Engelstalige thrillerserie ‘Tregunna’ schreef ze vier delen.
 

 
Ingesproken door Ineke Luesink
 
Ik werd meegenomen in het leven van Anouk, die haar vertrouwen in de mensheid heeft verloren. Het luisterboek is tot aan het einde toe spannend en de vraag is of ze het vertrouwen zal terugvinden.


 
Vragen aan Carla:

1. Carla: Je bedient je van pseudoniemen. Heb je daar bewust voor gekozen en waarom?

Ik koos destijds bewust voor het pseudoniem Mary Morgan voor drie boeken die anders van toon waren en zich volledig in Engeland afspeelden.

2. Het maakt het dan lastiger om promotie te maken. Hoe doe je dat?

Dat is inderdaad lastig, omdat het destijds niet mijn bedoeling was om Carla Vermaat zo duidelijk aan Mary Morgan te linken. Ik doe echter (te) weinig aan promotie. Ik besteed mijn tijd liever aan schrijven.
 
3. Welke sfeer had je in je hoofd bij het schrijven van ‘Als er geen vertrouwen is’?

Moeilijke vraag. Ten eerste omdat het weer een paar jaartjes geleden is dat ik het schreef. Ik heb ook nooit een bepaalde sfeer in mijn hoofd. Ik wil een bepaald verhaal vertellen en de sfeer en de entourage komen dan min of meer vanzelf. Ik schrijf niet planmatig, heb een vaag idee en waar het naartoe leidt ontwikkelt zich gaandeweg. Het is net zoals bij mijn schilderijen. Ik begin aan een lucht om een sfeer en gevoel te creeren. Zodra ik dat heb, en er tevreden mee ben, schilder ik verder. Voor een boek of verhaal geldt hetzelfde: Zodra het begin goed is, komt de rest vanzelf.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 13-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Verdwaald

Kunstenares Fleur Doornslag woont al heel wat jaren bij haar grootmoeder op de boerderij. Als er plannen zijn om naast hun boerderij een groot hotel te bouwen, protesteren zij heftig, helaas met weinig effect. Dan duiken er twee mannen op in het leven van Fleur. Galeriehouder Justin Mars wil dat Fleur bij hem exposeert, maar hij is tevens de eigenaar van een grote vastgoedfirma. Is zijn motief wel helemaal zuiver? Robin Verdonk werkt in het gehate hotel. Hij blijkt echter bijzonder aardig te zijn. Als oma onverwacht komt te overlijden ontdekt ze het ware karakter van de beide mannen.

 
.
 
Geschreven door Jose Vriens

Jose Vriens (1963) Vanaf het moment dat ik kon lezen verslond ik alles wat ik te pakken kreeg, vooral de boeken van mijn moeder. Ik zag dus ook uit naar het moment dat ik als 12-jarige naar de volwassene-afdeling van de bibliotheek over mocht stappen. Op jonge leeftijd begon ik al korte verhaaltjes op papier te zetten, waarvan een enkeling in de schoolkrant belandde. Na de mavo raakte het schrijven op de achtergrond en werd werk belangrijker voor mij.
De ambitie om weer te gaan schrijven kwam terug nadat onze drie onze kinderen naar school gingen. Ik begon verhalen voor kinderen te schrijven. Ik kreeg zo veel positieve reacties dat ik op zoek ging naar een uitgever en dat lukte.
Het derde kinderboek werd uitgegeven door Boekenbent, de eigen beheer uitgeverij die ik in 2002 startte. Door het succes van Boekenbent kwam echter het zelf schrijven in het gedrang. Na lang beraad besloot ik in april 2008 de uitgeverij dan ook over te dragen en me volledig op het schrijven te richten.

 
Ingesproken door Gwenny Vos
 
Een liefdevol verhaal over een jonge kunstenares die een warme band met haar dementerende grootmoeder heeft. De schrijfster schrijft in een makkelijke losse stijl. Door de snelle en humoristische dialogen leest het boek makkelijk weg. Zij beschrijft de verdrietige en onzekere levensfases met het grootste gemak. Na wat omwegen komt het verhaal aan bij een heerlijk feelgood moment aan het eind van het boek.


 

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 9-9-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Geraakt

Rob is getrouwd met Ellen en werkt als bedrijfsleider bij een supermarkt. Samen hebben ze al veel meegemaakt. Hun zoontje Tobias zijn ze verloren aan wiegendood toen hij drie maanden was. Een schok waar Ellen nooit overheen is gekomen. Ook over hun dochter Mirre van zes jaar hebben ze veel zorgen. Ze brengen met haar meer tijd door in het ziekenhuis dan thuis. Ellen staat de zorg voor Mirre niet af, is overbezorgd en betrekt Rob nauwelijks in het proces.
Marlieke werkt als kinderverpleegkundige in het ziekenhuis waar Mirre met grote regelmaat wordt opgenomen en door de jaren heen zijn haar een aantal dingen opgevallen aan het gezin wat niet voor haar gevoel niet klopt. Rob weet zich geen raad met de situatie en vindt in Marlieke een vertrouwenspersoon. Zijn huwelijk met Ellen is allang niet meer wat het geweest is.
 


Geschreven door Angelique van Dongen

Ik ben geboren in 1970, ben getrouwd en heb drie kinderen en werk parttime als verpleegkundige in de psychiatrie. In het najaar van 2009 is mijn debuutroman verschenen (Leugens & Liefdes), iets wat erg spannend was. Na mijn debuut kon ik niet meer stoppen met schrijven en inmiddels zijn 17 boeken verschenen. Mijn romans hebben veelal eigentijdse onderwerpen, die herkenbaar zijn voor mensen, veel liefde en drama en feelgood. Kortom van alles wat mensen in hun levens kan overkomen. Het is mijn bedoeling dat de lezers even kunnen ontsnappen aan de echte wereld en zich ontspannen kunnen terugtrekken uit hun dagelijkse beslommeringen.  
Ingesproken door Heidy Tesink

Het boek ‘Geraakt’ van Angelique van Dongen heeft mij ook echt geraakt op verschillende manieren. Het verhaal gaat over echte situaties die in een mensenleven kunnen gebeuren. Liefde, verdriet, pijn, verbazing, geluk. Alles passeert de revue. Angelique je neemt je mee in een mooi, geloofwaardig en gevoelig verhaal. Je wil gewoon weten hoe het afloopt en heeft mij zeer geboeid tot en met het eind!
 => FRAGMENT <=
   

Vragen aan Angelique:
 
1. Angelique: Drie kinderen, parttime werken en dan in tien jaar ook nog eens 17 boeken schrijven!
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?


Het zijn er 13 en de 14e is in de maak. Maar tel je er de Groot Letterboeken en dit luisterboek bij op dan zijn het er inderdaad meer. Hoe ik dat voor elkaar krijg? Eigenlijk gaat dat vanzelf. Schrijven is niet mijn beroep, maar mijn grote passie. Een uit de hand gelopen hobby. Voor mij is schrijven nog altijd een vorm van ontspanning. Dus als ik zin heb duik achter mijn laptop en ga schrijven. De ene week lukt dat vaker dan de andere week, met als resultaat deze romans.
 
2. Is je schrijfstijl veranderd vanaf je eerste boek?
 
Mijn echte schrijfstijl is niet veranderd, denk ik. Ik schrijf het liefst over eigentijdse onderwerpen, die mensen raken of bezighouden. Die iedereen mee kan maken, dus wat een breed publiek aanspreekt. Wat wellicht wel veranderd is zijn punten die je meeneemt door ervaring en leermomenten van eerdere romans. Die integreer je in nieuwe romans.
 
3. ‘Geraakt’ is je eerste luisterboek. Wat vind je ervan?
 
Ik vind het geweldig! Maar ook vreemd, hoor! Ik heb fragmenten geluisterd en weet dan dat ik degene ben die dat geschreven heeft, dat is een aparte ervaring. Maar ik ben er wel ontzettend trots op. En heel blij mee dat het er is, nu kunnen mensen die om welke reden dan ook niet zelf kunnen of willen lezen, luisteren naar verhalen die geschreven zijn. Dat vind ik echt een geweldig mooie ontwikkeling!
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 15-7-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
M/V

Na de breuk met haar ex Frank begint Paulien aan een nieuw leven, inclusief een baan in het ziekenhuis. Daar ontmoet ze Herman, waar ze als een blok voor valt. Hun relatie begint echter moeizaam omdat Herman ergens mee worstelt waar hij niet over kan praten. Lichamelijk gezien is hij namelijk een man, maar inwendig een vrouw. Hij is geboren in een verkeerd lichaam. Als dat hoge woord er eenmaal uit is, houdt Paulien al zoveel van hem dat dit voor haar geen reden is om hun relatie te beëindigen. Ze denkt dat het niets uitmaakt en dat haar gevoelens voor Herman niet zullen veranderen als hij vrouwenkleding draagt. Ze doet haar best hem bij te staan bij zijn transformatie. Pas daarna dringen de consequenties tot haar door.  Als Herman een vrouw is, waar staat zij dan? Maakt dit haar lesbisch? De antwoorden op deze vragen blijken niet zo simpel te zijn.


Geschreven door Olga van der Meer

Olga van der Meer is 55 jaar, sinds 36 jaar getrouwd met John, moeder van twee volwassen dochters die het ouderlijk huis allang hebben verlaten, en oma van twee kleinkinderen die hard richting de puberteit gaan. Ze heeft inmiddels 52 romans op haar naam staan, gepubliceerd bij diverse uitgevers. Haar eerste boek ‘Liesbets Beslissing’ verscheen 25 jaar geleden, vlak na haar dertigste verjaardag. Sindsdien heeft ze niet stil gezeten, want behalve romans schrijft ze ook korte verhalen voor verschillende tijdschriften. Haar grootste hobby is nog steeds schrijven, daarnaast lees ze graag en veel, kan ze avonden lang tv kijken en gaat ze er tijdens mooie weekenden, samen met John, op uit met hun boot.

 
Ingesproken door Tanja Reinders

Logisch dat dit boek genomineerd is voor de Valentijn publieksprijs! Een echte roman met een serieuze inhoud. Goed geschreven en daardoor heerlijk om voor te lezen. Door de verhaallijn en de vlotte dialogen wil je blijven luisteren. Een aanrader!
 


=> FRAGMENT <=
   

Vragen aan Olga
 
1. Olga: Je hebt een boek geschreven over een welhaast onmogelijk liefde. Hoe ben je op dit verhaal gekomen?

Dat is altijd moeilijk te zeggen. Transseksualiteit is regelmatig in het nieuws, dus je hoort erover en denkt erover na. Dan rijpt een idee als vanzelf in je hoofd en als dat er eenmaal zit ga je concreet nadenken over hoe je het vorm gaat geven. Tijdens dat proces vroeg ik me af wat het voor een partner betekent en zo is dit verhaal ontstaan. Ik heb me proberen in te leven in Paulien, hoe zij zich hier onder moest voelen.
 
2. Als 12-jarige stuurde je al je eerste manuscript naar een uitgever. Je wist dus al vroeg wat je wilde worden. Wie was je grote voorbeeld?

Auteurs als Leni Saris, Karin Peters en Nel van der Zee. Als tiener verslond ik hun boeken. Ik heb ze nog steeds allemaal.
 
3. Kun je leven van je boeken?

Van alleen de royalty’s zeker niet, maar de bibliotheekvergoeding vult dat lekker aan. Bovendien schrijf ik ook korte verhalen voor tijdschriften. Het is zeker geen vetpot, maar ik mag niet klagen. Tenslotte is schrijven altijd al mijn hobby geweest en geld verdienen met je hobby is een luxe.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 7-7-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Drijzand
 
Mirte leert na een verbroken relatie een man kennen. Hans lijkt de ideale partner te zijn. Ze gaan samenwonen, maar twee maanden later is hij opeens van de aardbodem verdwenen, met onder andere haar geld. Heeft ze zich dan zo in hem vergist?
Ze wordt ontslagen bij het bedrijf waar ze werkt omdat Hans ook hen bestolen heeft. Hun relatie was kennelijk op drijfzand gebaseerd. Het lukt Mirte een nieuwe baan te vinden waarin ze zich prettig voelt. Als ze na een poos denkt haar leven weer wat op de rails heeft verschijnt er opnieuw een man in haar leven, maar ook Hans duikt op. Hij wil haar terug …


Geschreven door Jose Vriens

Jose Vriens (1963) Vanaf het moment dat ik kon lezen verslond ik alles wat ik te pakken kreeg, vooral de boeken van mijn moeder. Ik zag dus ook uit naar het moment dat ik als 12-jarige naar de volwassene-afdeling van de bibliotheek over mocht stappen. Op jonge leeftijd begon ik al korte verhaaltjes op papier te zetten, waarvan een enkeling in de schoolkrant belandde. Na de mavo raakte het schrijven op de achtergrond en werd werk belangrijker voor mij.
De ambitie om weer te gaan schrijven kwam terug nadat onze drie onze kinderen naar school gingen. Ik begon verhalen voor kinderen te schrijven. Ik kreeg zo veel positieve reacties dat ik op zoek ging naar een uitgever en dat lukte.
Het derde kinderboek werd uitgegeven door Boekenbent, de eigen beheer uitgeverij die ik in 2002 startte. Door het succes van Boekenbent kwam echter het zelf schrijven in het gedrang. Na lang beraad besloot ik in april 2008 de uitgeverij dan ook over te dragen en me volledig op het schrijven te richten. 
Ingesproken door Lia Schipper

Ik vond Drijfzand een heerlijk boek om te lezen en in te spreken. Ik neem je dan ook graag met mijn stem mee naar de roerige periode in het leven van Mirte, zodat je dit van dichtbij kunt beleven. Word deelgenoot van haar momenten van geluk, verbijstering, onzekerheid, twijfels, vastberadenheid, spanning, vriendschap en liefde!
 

=> FRAGMENT <=
   

Vragen aan Jose
 
1. Jose: Je bent heel actief als schrijver maar ook een gedreven initiatiefneemster in de boekenbranche.
Valt dit goed te combineren?


Dat is een prima combinatie. Het mes snijdt aan twee kanten op deze manier.
 
2. Zo heb je in 2014 met Gerda van Wageningen en Greetje van den Berg het Valentijngenootschap opgericht.
Wat is dat voor een genootschap?


Het Valentijngenootschap bestaat uit een groep enthousiaste auteurs die het Nederlandstalige romantische boek beter onder de aandacht van de lezers wil brengen. We worden goed gelezen in de bibliotheken, maar daarbuiten kent vreemd genoeg haast niemand ons.
 
3. Drijfzand is je tweede luisterboek. Het eerste schaap is dus al over de dam.
Voelt dat ook zo aan voor de rest van je oeuvre?


Leuk dat de luisterboeken nu beginnen te komen. Het moest er een keer van komen nu vrijwel alle boeken al als ebook zijn verschenen.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 26-6-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
NA DIE NACHT

Winnaar Valentijn publieksprijs 2018
 
Wat gebeurde er in de nacht van de 14e april, drie jaar geleden? Was het een kater na een leuk feestje, waar ze veel te veel had gedronken? Of was het iets anders? Melanie Kuperes, partner van Douwe Boenders en moeder van kleuter Carolien weet het niet. Ze weet alleen dat na die nacht in haar leven alles anders is geworden. Ze is vanaf dat moment humeurig, heeft een heel kort lontje en heeft nergens meer zin in.
 
Lucy Veenhuizen, de vaste oppas van Carolien, wordt verliefd tijdens de buurtbarbecue. Al snel krijgt ze een relatie met Paul Brama. Hij is stapel verliefd op haar. Maar of dat ook wederzijds is?

Melanie draait door tijdens een woede-aanval. Er worden valse beschuldigingen geuit en bepaalde mensen worden scheef aangekeken. Melanie doet alsof ze nergens van weet. Douwe realiseert zich wie zijn echte vrienden zijn.


Geschreven door Kirstin Rozema

Kirstin Rozema (1967) woont in Almelo en schrijft al jarenlang kinder- en jeugdboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast heeft ze een flink aantal korte romans geschreven. Gemiddeld schrijft ze twee boeken per jaar. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.

Als kind schreef ze graag verhaaltjes en opstellen voor school. Dat zette zich, toen nog op de typemachine, door na haar huwelijk in 1988. Ze schreef het eerste deel van een misdaadserie, die uitgroeide tot vier delen.

Het schrijven van haar eerste kinderboek ‘Knopen in je touw’ ontstond na een ernstig pestincident. Daarna ging het in een stroomversnelling. Haar kinderen groeiden en de schrijfster groeide mee aan de hand van de verhalen waarmee ze thuis kwamen.

Inmiddels zijn er 23 kinderboeken van haar hand verschenen en 4 romans voor volwassenen. Feelgood-romans en een misdaadroman. In 2018 won ze met ‘Na die nacht’ de Publieksprijs van het Valentijngenootschap.
Ingesproken door Pamela van der Wal

Kirstin Rozema geeft in dit spannende verhaal feilloos weer wat de mogelijke gevolgen van TIA's en herseninfarcten kunnen zijn. Ze beïnvloeden het leven van de patiënt, maar ook voor iedereen in diens omgeving. Vooral voor hen is het een hele opgave. Zij moeten verder met een dierbare waar zichtbaar niets mis mee mis is. De karakterveranderingen zorgen ervoor dat ze met een vreemde leven. De boodschap van de auteur is duidelijk: Gezondheid is kostbaar. Zorg daarom goed voor jezelf en geniet van elke dag alsof het je laatste is.

 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Kirstin
 
1. Kirstin: Je schrijft in diverse genres en laat veel onderwerpen aan de orde komen.
Schrijf je alles onder je eigen naam?


Nee, de misdaadromans schrijf ik onder een pseudoniem. Om het net even iets mysterieuzer te maken, zogezegd. Ik denk dat intussen iedereen wel weet dat ik degene ben die het heeft geschreven. En dat mag ook, was de afspraak. Ik heb daarvoor de naam van mijn oma gekozen: Sophie Ester. Als een soort eerbetoon aan haar.

2. ‘Na die nacht’ is je eerste luisterboek voor een breed publiek. Hoe sta je tegenover deze uitgeefvorm?

Zeer positief! Behalve dat het een fijne manier is om een boek voor iedereen toegankelijk te maken, vind ik het ook een zeer ontspannen manier om een boek “binnen te krijgen”. Je kunt iets doen en tegelijkertijd “lees” je. Topcombinatie, zou ik zeggen.
 
3. Met ‘Na die nacht’ won je de vorig jaar de Valentijn publieksprijs.
Heb je al meer prijzen gewonnen?

Helaas ben ik eenmaal eerder net buiten de boot gevallen. Ik stond in de finale voor de Nieuwe Schrijversprijs van Free Musketeers/Ako met mijn jeugdboek ‘Knopen in je touw’. Mijn concullega Pepijn Bierenbroodspot won de prijs…
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 7-6-2019
Als de druiven rijpen

In een brief van Hanna, waarin ze aangeeft ernstig ziek te zijn en daarom haar jongere zusje wil zien, roept bij Eline moeilijke en verdrietige herinneringen op. Ze twijfelt of ze ingaat op de uitnodiging om bij Hanna en haar gezin te logeren. Haar vriend Toby overtuigt haar dat een gratis verblijf in Toscane niet te versmaden valt. Hij begrijpt niet waarom Eline zo aarzelt.
Eline is net een beetje gewend aan het idee dat ze de moeilijke confrontatie met haar zus aangaat, als Toby plotseling van de reis afziet. Het lijkt een goed excuus voor Eline om ook af te zeggen, maar ze besluit toch alleen te gaan.
Het weerzien met de zieke Hanna, haar man Enzo en hun dochter Isabella is voor Eline nog moeilijker dan ze zich had voorgesteld. Daarnaast dreigt een oude, onmogelijke liefde weer op te laaien. Het wordt niet gemakkelijker als ze beseft dat Hanna snode plannen heeft.


Geschreven door Carla Vermaat

Carla Vermaat is een Nederlands schrijver van thrillers, romans en damesromans. Ze schrijft ook onder de pseudoniemen Mary Morgan en Susanna Verbeek.

Na een veelzijdige carrière in de rol van secretaresse en als leidster van diverse kunstgroepen, heeft ze nu de officiële pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Een reden om zich meer toe te leggen op schrijven en, in mindere mate, op schilderen. Tegenwoordig schrijft ze zowel in het Engels als het Nederlands. Sinds 1976 verschenen 24 Nederlandstalige boeken van haar hand en 4 Engelstalig.
 
Als de druiven rijpen is ingesproken door Machteld van der Gaag

De zinderende hitte van de Italiaanse heuvels was goed voelbaar bij het inlezen van ‘Als de druiven rijpen’. Leugens, familiegeheimen, charmes en intriges. Alles onder de Italiaanse zon en tussen de wijnranken... Heden en verleden komen pijnlijk bij elkaar in dit kleurrijke verhaal waarmee ik me helemaal op vakantie waande!


 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Carla
 
1. Carla: ‘Als de druiven rijpen’ speelt zich af in Toscane. Heb je een speciale band met die streek?

Toscane is een prachtig sfeervol deel van Italie. Voor mijn gevoel is het een gebied waar de romantiek hoogtij viert, dus voor dit boek was het een uitgelezen locatie.
 
2. Voor andere boeken vind je inspiratie in Cornwall Zuid-Engeland. Komen daar je thrillers vandaan?

Niet speciaal. Ik schrijf thrillers die gesitueerd zijn in Cornwall met de Engelse politieman Tregunna in de hoofdrol, maar ik heb ook een serie geschreven die draait om Barbara, een Amsterdamse politievrouw. Elk land, elk gebied heeft zijn eigen specifieke waarden en aantrekkelijkheden en roept altijd weer andere gevoelens op. Misschoen is de sfeer anders, maar het maakt geen verschil voor het genre.

3. Wat heeft je voorkeur: Toscane of Cornwall en romans of thrillers? 

Cornwall omdat ik daar beter mee bekend ben dan Toscane.
Thrillers omdat ik die interessanter vind om te schrijven.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                  
 
 
 
Anna's twijfels

Hoe een zakenvrouw het bolwerkte aan het begin van de 20e eeuw. 
In 1912 erft de Rotterdamse zakenvrouw Anna van Bergen een landgoed in het Brabantse Waalre en besluit er te gaan wonen. Met haar ietwat ironische pen beschrijft ze hoe ze met vallen en opstaan aan haar nieuwe leven went. Haar bijdehante manieren brengen haar in allerlei onverwachte situaties, die soms grappig, soms aangrijpend zijn. Ook de confrontaties met haar jonge rentmeester maken het landgoedbeheer er niet gemakkelijker op. Daarnaast krijgt ze met de liefdesperikelen van haar nichtje te maken.
Al met al heeft Anna haar handen vol!
 
Geschreven door Dani van Doorn

Geboren in Eindhoven 1960, getrouwd, heeft van alles gedaan, maar in schrijven komen alle ervaringen en hobby's samen. Fulltime schrijfster, dus!
 

 
Ingesproken door Machteld van der Gaag

Met het inlpreken van Anna's Twijfels heb ik een mooie reis gemaakt. Dwars door de tijd - terug naar 1912 - door het land en door sociale klassen heen. Rotterdam, Brabant, zowel het stadse leven als het platteland uit die tijd komen tot leven. Het fijne vond ik dat het geschreven is vanuit het perspectief van een ondernemende vrouw die wat van haar leven wil maken, wat in die tijd niet vanzelfsprekend was. Met vallen en opstaan vindt ze haar bestemming, een hele nobele nog wel, maar dat past wel bij haar.
 
=> FRAGMENT <=
Vragen aan Dani

1. Dani: ‘Anna’s twijfels’ is een historische streekroman, maar je hebt ook kinderboeken geschreven. Behoort het schrijven van een streekroman tot je favoriete genre?

Teruggaan in de tijd, naar de wereld van de lange rokken en de grote hoeden komt voort uit een hang naar nostalgie die ik als kind al koesterde. Tegelijkertijd was er toen genoeg problematiek waar je een interessant plot omheen kunt laten draaien, zonder plotbedervende mobieltjes!

2. Je hebt in Anna’s twijfels veel historische informatie verwerkt over de streek rondom Waalre. Heb je daar veel onderzoek naar gedaan?

Zeker, ik heb ongeveer een half jaar informatie opgeslurpt, tussen ander schrijfwerk door. Ik heb ook een aantal keren het Regionaal Historisch Centrum van Eindhoven bezocht om boeken door te kijken en pagina's te fotograferen die van belang konden zijn. Het bestuderen deed ik dan thuis en na een half jaar begon alles op zijn plaats te vallen en had ik het idee dat ik Anna in de tijd van toen in Waalre kon neerzetten.

3. Heb je ook iets van jezelf in je hoofdpersonage Anna verwekt?

Haha, in elk personage zit waarschijnlijk wel iets van jezelf. Net als Anna houd ik van honden en ben ik bang voor paarden, al heb ik zelf paardgereden. Anna prefereert het verstand boven het gevoel, maar af en toe volgt ze haar gevoel. Ik ben niet zo nuchter als Anna, maar je verstand moet je nooit uitschakelen, denk ik.
 
 
De verborgen waarheid

Laat je meezuigen in deze zinderende science fiction
 
Zes kleine criminelen uit verschillende delen van de wereld worden bij elkaar gebracht op een geheime locatie. Niet alleen de vraag waarom juist deze zes zijn geselecteerd, maar vooral wie verantwoordelijk is voor hun ontvoering is de basis voor hun onderzoek.

De waarheid is zo onwerkelijk dat ze het wel moeten geloven. Niet alleen staat het voortbestaan van de mensheid op het spel, maar ook zal een kosmische erfenis naadloos in de ontwikkeling ervan moeten worden geintregreerd.

De lezer van ‘De verborgen waarheid’ wordt langzaam vanuit de werkelijke wereld meegezogen in een reeks van gebeurtenissen, waarbij de vraag regelmatig opkomt: waarom zou het niet zo kunnen zijn?


Geschreven door Aad Vlag

Aad Vlag (1955) is geboren in Gouda. Na het VWO studeerde hij aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Een zwaar sportongeluk deed hem overstappen naar de ambtenarij. Hier ontdekte hij de wereld van de automatisering. Niet lang daarna is Aad samen met een compagnon een automatiseringsbedrijf gestart, dat succesvol opereert in de regio Den Haag.

Zijn eerste thriller, Zwarte Lust, werd al snel opgevolgd door Het Concilie van Zeven.


 
 
Ingesproken door Ido Veldhoen
 
In ‘De verbogen waarheid’ wordt de lezer/luisteraar tot het einde toe in spanning gehouden. Gebeurtenissen lijken af te stevenen op een bepaald plot, maar dan volgt weer een wending waardoor alle opties in het verhaal weer open liggen. Dit zorgt ervoor dat je soms een bepaald wantrouwen jegens een personage opbouwt, wat later onterecht blijkt als je het onderliggende geheim te weten komt. Tot het einde aan toe blijf je nieuwsgierig naar de werkelijke achtergrond.


=>  FRAGMENT <=

Vragen aan Aad

1. Aad: ‘De verborgen waarheid’ is je debuut als science fictieschrijver. Heb je het thrillergenre vaarwel gezegd?

Absoluut niet, je zal nog van mij horen…
 
2. Hoe heb je onderzoek gedaan voor dit boek?

Dit verhaal zat al meer dan 20 jaar in mijn hoofd. Het was nu de juiste tijd om het op de wereld te zetten.
 
3. Komt er ook seks in voor?

Kom zeg, een vrijpartij met een prachtige buitenaardse vrouw…. Dat laat je toch niet lopen?
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
De Laatste Profeet

In deze faction-roman maakt een historisch wetenschapper, Emile van Straten, een wereldreis met zijn vriendin Jenny op hun zeiljacht de Davy Jones. Tijdens hun reis vraagt UNESCO hem een document te onderzoeken dat is gevonden op het eiland Terceira. Emile neemt de opdracht aan en in zijn onderzoek ontdekt hij de Magische Ruit, een symbool dat de sleutel is waarmee hij wereldmysteries ontrafelt zoals de piramides van Gizeh, de Nazca-vlakte in Peru en de Moai-beelden op Paaseiland.
Omdat Emile beseft dat hem een grote taak wacht, schrijft hij een manifest voor een nieuwe wereldorde waarin de macht over het geld en de politieke besluitvorming in de handen van het volk komen te liggen. Hij richt het OgenOOtschap op en zet wereldwijd een beweging op basis van het Osisme in gang. De wereld floreert, maar dan blijkt Hades (de god van het kwaad/de onderwereld), als enige god uit de Griekse mythologie nog steeds in leven te zijn.
 


De Laatste Profeet en de Giganten

OrlandO van Straten (18 jaar) wordt door zijn biologische vader Kronos naar een verre planeet gestuurd om daar orde op zaken te stellen. Tijdens zijn missie dreigt de mensheid op aarde te worden aangevallen door de Giganten, reusachtige reptielen die staan voor het kwaad in het universum. Emile van Straten neemt de leiding van het OgenOOtschap op zich en met de hulp van zijn vriend Jonathan probeert hij de wereld voor het onheil te behoeden. Ze graven diep in de geschiedenis en komen uit bij het Oude Testament, waarin cryptisch staat beschreven wat er zich destijds werkelijk heeft afgespeeld.
Dit boek ‘De Laatste Profeet en de Giganten’ is het tweede deel uit de serie De Laatste Profeet en staat geheel op zichzelf, waardoor het niet noodzakelijk is het eerste deel te hebben gelezen.
Han Peeters is gefascineerd door de wereldgeschiedenis die hij op geheel eigen wijze interpreteert. Door zijn snelle en prettige schrijfstijl weet hij de aandacht van de lezer vast te houden die ook dit boek ongetwijfeld weer in één adem zal uitlezen. In de serie De Laatste Profeet heeft hij zijn favoriete genre gevonden dat omschreven wordt als een combinatie van fictie, non-fictie, science fiction en fantasy in de stijl van een thriller.  
 


Geschreven door Han Peeters

Han Peeters is pas tegen zijn vijftigste, eind 2009, begonnen met schrijven na een leven lang succesvol ondernemer te zijn geweest. Het was op een moment dat alles door zijn handen glipte. Met zijn eerste therapeutische boek 'AFSCHEIDSBOEK' redde hij zijn leven. Han kreeg de smaak te pakken en kon niet meer stoppen met schrijven. Sindsdien heeft hij 13 boeken geschreven in fictie en non-fictie, waarvan er 4 in het Engels zijn vertaald. Gaandeweg borrelde zijn ondernemersbloed weer op en werd hij tevens uitgever, redacteur, clusteruitgever, e-boekhandelaar en luisterboekuitgever.

De Laatste Profeet en De laatste Profeet en de Giganten zijn ingesproken door Sander Davids Blumink

Vragen aan Han
 
1. Han: Jeetje man, wat een verhaal, zoals je begonnen bent met schrijven. Bizar.

Ja, dat vind ik zelf ook. Alles in mijn leven is bizar verlopen en eigenlijk schreef ik in mijn hoofd altijd al boeken. Het was pas op het allerlaatste moment dat ik het doorkreeg. De strop lag al klaar en mijn afscheidsbrief leidde tot een heel nieuw leven. Iemand schreef dat die Peeters van het meest trieste moment in zijn leven nog een project wist te maken. 
 
2. In ‘De Laatste Profeet’ draait het onder andere om De Magische Ruit. Hoe ben je daarop gekomen?
 
In de zomer van 2010 schreef ik mijn derde boek ‘Apollyon de Antichrist’, al had die toen nog de werktitel De reis van de Davy Jones. Ik was ooit een zeezeiler met een eigen zeiljacht en schreef in fictie over een wereldreis, zonder te weten waar het verhaal naartoe ging. Het was in de tijd dat ik me ik een moordend tempo wegschreef van de dood. Op een vrijdagmiddag kleurde de lucht groen/zwart als een voorteken van een zwaar onweer. Ik woonde in een flatje op 7 hoog en even later sloeg de bliksem in rondom de flat en ook in het gebouw zelf. Zonder dat ik er controle over had tekende mijn hand toen een negenpunts symbool. Ik begreep niet wat het betekende en vanaf dat moment ging mijn hoofdpersoon Emile van Straten daar in mijn boek naar op zoek. Het bleek bijvoorbeeld te passen over de piramiden in Egypte en de wereldreis kreeg een heel andere wending. In 2012 herschreef ik het boek in ‘De Nieuwe Wereldorde’ en deed dat nogmaals in 2014 in ‘De Laatste Profeet’. Ik schrapte veel en schreef er nog een half boek achteraan. ‘De Laatste Profeet’ is mijn sleutelboek.
 
3. ‘De Laatste Profeet en de Giganten’ dateert uit 2016. Wordt het een lange serie?
 
Het is de bedoeling dat het twaalf delen worden en ik uiteindelijk ‘Het Laatste Testament’ heb geschreven, terwijl het niet op een religie is gebaseerd, maar uitsluitend op begrip, naastenliefde en empathie. Momenteel schrijf ik aan het derde deel van deze serie en elk deel is afzonderlijk te lezen/luisteren. Het lastige is dat er steeds een ander boek tussendoor komt.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
De Saraceense samenzwering

Uit de kerncentrales van Iran zijn splijtstofstaven ontvreemd. Israël en de Verenigde Staten voelen zich hierdoor ernstig bedreigd. Zozeer zelfs dat de Israëlische regering overweegt de Iranese kerncentrales te bombarderen. Geheim agent Jim Matteos wordt belast met het onderzoek naar de verdwenen splijtstofstaven. In Iran ontmoet hij Soraya, een vrouw die beweert over belangrijke informatie te beschikken. De splijtstofstaven zouden in het bezit zijn van een onbekende groepering. Op het moment dat ze overeenstemming bereiken over de voorwaarden waaronder Soraya haar informatie prijsgeeft, vindt er een verschrikkelijke aanslag plaats. Meerdere aanslagen volgen. Niemand eist de verantwoordelijkheid voor de terreurdaden op en vreemd genoeg zijn bij geen van de aanslagen splijtstofstaven ingezet. Het enige aanknopingspunt voor de CIA zijn de mysterieuze codes die steeds door de daders op de plaats van de aanslagen worden achtergelaten. De boodschappers van het kwaad werken toe naar een laatste, ultieme aanslag.
Geschreven door Eric Bakker en Herman Zandstra

Eric Bakker (1965), links op de foto, is geboren in Amsterdam, is na het Gymnasium zijn maatschappelijke carrière begonnen in de vastgoedsector. In die branche heeft hij diverse leidinggevende functies bekleed en is hij, inmiddels als zelfstandig ondernemer, nog steeds werkzaam.

Herman Zandstra (1953), Geboren in Hengelo (O), is van origine bedrijfskundige en heeft diverse managementfuncties vervuld op het gebied van Personeel & Organisatie. Momenteel is hij o.a. werkzaam als Hoofd Jeugdopleiding bij voetbalclub RCL te Leiderdorp.


Ingesproken door Joran Aerns

Een spannende thriller bestaande uit een mix van terreurelementen met betrekking tot het Midden-Oosten aangevuld met Amerikaans imperialisme en Israëlische achterdocht. Het wordt in dit boek onder hoge druk gebracht. Dit alles gelardeerd met historische feiten en achtergronden. Een heerlijk spannend boek, maar je moet er wel stevig voor in je schoenen staan.
 

 
Vragen aan Eric & Herman:
 
1. Eric & Herman: Het idee voor het schrijven van het boek is bij een goed glas wijn ontstaan. Het vergt een strakke discipline. Hoe hebben jullie de taken verdeeld?

We hebben allereerst op basis van het initiële idee een verhaallijn en de betreffende personages uitgewerkt. Daarbij is op voorhand niet alles dichtgetimmerd, maar ruimte gelaten om elementen die tijdens het schrijfproces ontstaan, toe te voegen. Vervolgens hebben we de te schrijven passages/hoofdstukken verdeeld, waarbij “interesse” voor een bepaald onderwerp een rol speelt wie welk deel schrijft. Zo wordt het verhaal in stukken opgebouwd. De geschreven passages worden steeds uitgewisseld, van commentaar voorzien en voor zover nodig aangepast.
 
2. Hoe is het onderwerp ontstaan?

Toen we 5 jaar geleden begonnen speelde er natuurlijk al het nodige tussen Iran en Israël/USA. We vroegen ons toen af wat er zou gebeuren als Israël een aanval op Iran zou uitvoeren. Op dat moment konden we niet weten hoe  serieus en realistisch die dreiging zou worden.
 
3. Leidt jullie samenwerking tot meer boeken in dit genre?

We hebben voor DSS al twee boeken in dit genre uitgebracht, Het Dubai Ultimatum en Het Slater Delict. Plannen voor een 4e boek zijn er zeker, waarbij dezelfde personages als die van DSS weer ten tonele zullen verschijnen.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 29-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
De geheimen van Westeresch
 
Als Geert en Bowien van school naar huis fietsen, haalt een auto hen met veel te hoge snelheid in. Bowien maakt een reuzensmak. De auto rijdt door. Bowien laat Geert beloven zijn mond te houden over het ongeluk. Haar vader heeft het al moeilijk genoeg met het draaiende houden van hun familiebedrijf 'De Herberg van Westeresch', nu haar moeder vorig jaar is overleden, en die auto zien ze vast en zeker nooit weer. Maar nog diezelfde middag duikt het snelheidsmonster op bij de herberg. Geert en Bowien ontdekken dat dit te maken heeft met de komst van Anouk, de kersverse vakantiehulp.
Dan wordt er in de herberg ingebroken. Omdat ze vinden dat de politie zich wel heel gemakkelijk van het onderzoek afmaakt, trekken Geert en Bowien er zelf op uit. Met Ebbe, de hond van Bowiens oma.

Het eerste en spannende deel in de Geert en Bowien-serie. Vanaf 9 jaar.
 
Geschreven door Gerry Huizenga

Gerry Huizenga (1954) groeide op als de middelste van vijf kinderen op een boerderij in Friesland. Haar hardwerkend vader, die in zijn spaarse vrije tijd ook toneelspeler was, droeg zijn ingestudeerde teksten en gedichten voor aan de keukentafel.  Van hem heeft Gerry haar liefde voor verhalen en poëzie, maar pas rond haar zestigste verjaardag verscheen haar debuut ‘De geheimen van Westeresch’.

 

 
Ingesproken door Rudolf Bijleveld

Gerry Huizenga weet heel goed een bijzondere sfeer te scheppen in haar boek, die maakt dat je vanaf de eerste pagina meegenomen wordt in een prachtig 'gelaagd' verhaal, die het avontuur van twee 13-tieners beschrijf in de 'Geheimen van Westeresch'. Natuurlijk kan ik hier nu niet de 'clou' vertellen, maar het is wel erg mooi om te ervaren hoe Gerry een spannend boek kan schrijven voor deze doelgroep, waarin ook hele actuele zaken aan de orde komen. Als mijn kleinkind van twee, over 10 jaar dezelfde leeftijd heeft, laat ik haar er zeker mee kennismaken.  
 

 
Vragen aan Gerry:
 
1. Gerry: We zien de glunderende gezichten voor ons van kinderen die het boek hebben gelezen of beluisterd hebben. Heb je er voorbeelden van?

Ik noem het eerder dat kinderen aandachtig lezen of luisteren, al wordt er bij mijn boeken ook gegiecheld en gelachen. Ik verzorg wel eens een gastles op een basisschool voor groep 7/8. Het maakt me blij, wanneer ik een hele groep stil krijg en de gespannen, luisterende kinderen voor me zie.
 
2. Deel 2 ‘Jacht geopend op Westeresch’ komt er als luisterboek ook binnenkort aan. Het wordt eveneens ingesproken door Ruud Bijleveld. Vind je dat zijn stem goed past bij je boeken?

Toen ik Rudolf ‘De Geheimen van Westeresch’ hoorde voorlezen, bleef ik maar luisteren, wilde ik weten hoe het verder ging. Terwijl ik het verhaal nota bene zelf heb geschreven! De stem van Rudolf doet me denken aan de hoofdmeester op mijn vroegere lagere school, die ons voorlas. Rustig, innemend en vooral met de nodige spanning. We hingen aan zijn lippen. Op zo’n wijze heeft Rudolf ‘De Geheimen van Westeresch’ ingesproken en dat gaat hem vast met ‘Jacht geopend op Westeresch’ opnieuw lukken.

3. Deel 3 is in de maak. Wanneer verschijnt het en kun je al een tipje van het verhaal vrijgeven?

Op dit moment zit ik in de herschrijffase, ik denk het volgende kalenderjaar. Dat het derde deel in de winter afspeelt, na de zomer en de herfst van de eerste delen, zal voor de Geert en Bowien-fans geen verrassing zijn. Het wordt een koude winter, met een flink pak sneeuw, waardoor mensen en dieren in de problemen komen. Met nieuwe personages; zo blijkt er in de geheime borg, die in ‘Jacht geopend op Westeresch’ opduikt, iemand te wonen!

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 16-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
Als er geen vvertrouwen is
 
Als haar oom en tante haar uitnodigen om een poosje in hun zomerhuisje aan de kust te komen logeren, neemt Anouk dat aanbod met beide handen aan. Ze beschouwt het als een goede gelegenheid om op adem te komen, omdat het zo moeilijk blijkt haar gestrande huwelijk en haar verbitterde relatie met haar zusje te verwerken en haar vertrouwen terug te krijgen. Vol goede moed vertrekt ze dan ook naar het dorp aan de kust waar ze hoopt de rust te vinden om een beslissing te nemen over haar toekomst. Van haar plannen komt echter weinig terecht als ze geconfronteerd wordt met wat op een herhaling van de geschiedenis begint te lijken. En niet alleen dat: het is tevens het begin van een zenuwslopend kat-en-muis-spel, waarbij ze alle zeilen moet bijzetten om uit handen van een onbekende belager te blijven.
.
 
Geschreven door Carla Vermaat

Carla Vermaat is een Nederlandse schrijver van thrillers en romans. Ze schrijft ook feelgood liefdesromans. Haar eerste boek verscheen in 1976. Ze schrijft ook onder pseudoniemen. In de Engelstalige thrillerserie ‘Tregunna’ schreef ze vier delen.
 

 
Ingesproken door Ineke Luesink
 
Ik werd meegenomen in het leven van Anouk, die haar vertrouwen in de mensheid heeft verloren. Het luisterboek is tot aan het einde toe spannend en de vraag is of ze het vertrouwen zal terugvinden.


 
Vragen aan Carla:

1. Carla: Je bedient je van pseudoniemen. Heb je daar bewust voor gekozen en waarom?

Ik koos destijds bewust voor het pseudoniem Mary Morgan voor drie boeken die anders van toon waren en zich volledig in Engeland afspeelden.

2. Het maakt het dan lastiger om promotie te maken. Hoe doe je dat?

Dat is inderdaad lastig, omdat het destijds niet mijn bedoeling was om Carla Vermaat zo duidelijk aan Mary Morgan te linken. Ik doe echter (te) weinig aan promotie. Ik besteed mijn tijd liever aan schrijven.
 
3. Welke sfeer had je in je hoofd bij het schrijven van ‘Als er geen vertrouwen is’?

Moeilijke vraag. Ten eerste omdat het weer een paar jaartjes geleden is dat ik het schreef. Ik heb ook nooit een bepaalde sfeer in mijn hoofd. Ik wil een bepaald verhaal vertellen en de sfeer en de entourage komen dan min of meer vanzelf. Ik schrijf niet planmatig, heb een vaag idee en waar het naartoe leidt ontwikkelt zich gaandeweg. Het is net zoals bij mijn schilderijen. Ik begin aan een lucht om een sfeer en gevoel te creeren. Zodra ik dat heb, en er tevreden mee ben, schilder ik verder. Voor een boek of verhaal geldt hetzelfde: Zodra het begin goed is, komt de rest vanzelf.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 13-9-2019
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 

 
Mus

Mus baalt als een stekker als haar vader er met een jongere vrouw vandoor gaat. Wanneer haar moeder, een lerares, een relatie met een collega begint, staat haar wereld helemaal op zijn kop. Vooral omdat De Kwal een van de meest vervelende leerkrachten van de school is. Samen met haar broer, Brix, probeert ze haar moeder op andere gedachten te brengen en de relatie te boycotten. Maar heiligt het doel alle middelen?
 
.
 
Geschreven door Kristof Desmet

Kristof Desmet werd op 8 augustus 1971 geboren in Roeselare, West-Vlaanderen. In de loop van de lagere school ontdekte hij dat verhalen een deur openen naar heel nieuwe werelden en op de middelbare school wist hij al dat hij leraar Nederlands wilde worden. Van het begin af aan doet hij verwoede pogingen om zijn leerlingen de liefde voor literatuur bij te brengen. Kristof heeft altijd een boek op zak, leest dikwijls voor en waardeert het als zijn leerlingen belangstelling tonen.
Zijn eerste eugdboek, Scherven (13+), verscheen in mei 2016. Mus is zijn tweede boek.
 

Ingesproken door Alexandra Maris
 
Iedereen heeft wel eens dingen in zijn leven die moeilijk zijn om mee om te gaan. Dingen die je anders zou willen of had voorkomen. Kristof Desmet weet een sfeer en personage neer te zetten die je meteen het verhaal inzuigt. Hoewel de keuzes die Mus heeft gemaakt alles behalve handig en goed zijn, waren haar intenties dat wel. Ik denk dat we allemaal af en toe  een ‘Mus’ in ons meedragen.
Prachtig vind ik de onderliggende boodschap; hoe erg je denkt dat je problemen zijn, er is altijd een uitweg. Het komt goed. 
Het verhaal speelt zich af in de (beleving)wereld van een 16-jarig meisje, maar is absoluut geschikt voor een veel breder publiek. Ik heb het met plezier (voor)gelezen.


 
Vragen aan Kristof:
 
1. Kristof: Het werken met jongeren is ongetwijfeld een inspiratiebron voor je. Zijn de hoofdpersonen en de situaties gebaseerd op wat je in het echte leven tegenkomt?
 
Mijn personages zijn volledig fictief. De perikelen van Mus zijn misschien cliché, maar ze zijn voor veel jongeren de dagelijkse realiteit. Haar verhaal is echter niet op specifieke, reële situaties gebaseerd.
Ik geef al 26 jaar Nederlands aan pubers tussen 13 en 16 jaar. Klasgesprekken vind ik zelf het boeiendst: op een respectvolle manier naar elkaar luisteren en een eigen mening formuleren. Soms is de aanleiding een reportage, een artikel of een nieuwsflash. Ik probeer hun leefwereld te volgen door af en toe een jongerentijdschrift door te nemen, en ik lees wel eens een Young Adult. Ook mijn dochter van elf houdt me jong van geest.
Ongewild vang ik ook wel eens gesprekken op tussen jongeren. Tijdens een excursie, op de bus, in de trein … Zo ben ik wel eens een stille getuige geweest van getreiter, vranke opmerkingen, meningen over leerkrachten en soms blijft er van die gesprekken iets hangen wat in een verhaal terecht komt.
Op school blijven er na de les af en toe enkele leerlingen hangen en praten ze onder elkaar na over het schoolleven, het weekend of over een party waar ze naartoe geweest zijn. Soms komen ze dit ook gewoon aan mij vertellen. En dan maak ik wel eens een cocktail van alle ingrediënten.
 
2. Maakt het schrijven van boeken je kwetsbaar?
 
Zodra je ook maar iets doet in het leven, ben je kwetsbaar. Als je een verhaal schrijft én publiceert, geef je jezelf bloot. Elke lezer kan – als recensent – zijn of haar mening op blogs of boekensites neerpennen en uiteraard hoop je dan dat mensen daar respectvol mee omgaan en je niet de grond inboren.
Ik ben geen professioneel schrijver, maar een eenvoudige leraar Nederlands op een middelbare school. Mijn boeken zijn het resultaat van een uit de hand gelopen hobby en een samenloop van omstandigheden. Het was telkens mijn bedoeling een gewoon verhaal te vertellen, niets meer en niets minder. De jongeren aan wie ik les geef, lezen niet graag. Dikke en moeilijke boeken schrikken hen af. Vandaar wellicht mijn laagdrempelige schrijfstijl, met een eenvoudige plot en korte hoofdstukken.
 
3. Denk je dat luisterboeken een positieve invloed hebben op de leesintensiteit van jongeren?
 
Luisterboeken heb ik pas vrij recent leren kennen. Sinds mijn 15de ben ik bijziend en dat is in de loop der jaren alleen maar erger geworden. Ik onderging aan beide ogen een netvliesoperatie én ik kreeg ik ook nog eens twee kunstlenzen. In de herstelperiodes, waarin lezen me niet of nauwelijks lukte, nam ik mijn toevlucht tot een luisterboek en zo leerde ik deze verschijningsvorm kennen en waarderen. Af en toe beluister ik wel eens iets in de auto. Op school merk ik dat jongeren met dyslexie geholpen zijn met een auditieve ondersteuning. Kortom, het is een zegen dat mensen hier veel energie in willen stoppen.

Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 28-8-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Masterplan
 
Een keiharde actiethriller, geschreven door een politieman met jarenlange ervaring in verschillende Haagse wijken. Een knap debuut!  
 
Ruim zeventig jaar nadat een Duitse nazi-wetenschappers zijn geheime Wunderwaffen van de brandstapel weet te redden, vindt er in het grensgebied van Soedan een mysterieuze explosie plaats waardoor de bevolking van een compleet dorp van de aardbodem verdwijnt.
Als het bericht van de slachting Europa bereikt, wordt Alex De Klerck, agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATIONS, gevraagd een onderzoek in te stellen. Met zijn team reist hij naar Khartoem, waar ze door een lokaal ingehuurde agent worden opgevangen. Ze weten niets, hebben amper aanknopingspunten en zijn aangewezen op de hulp van een onbetrouwbare huurling. Alex doet een huiveringwekkende ontdekking; de wereld staat op het punt drastisch te veranderen.


Geschreven door Pjotr Vreeswijk


Pjotr Vreeswijk (1972),  geboren in Gouda.
Schrijver van Masterplan, Dwaalspoor en  Schaduwstrijder.

 
Ingesproken door Milko Spee

‘Masterplan’ van Pjotr Vreeswijk was voor mij als stemacteur een feest om in te spreken. Dit debuut van Pjotr heeft een heel spannend verhaal, een fascinerend onderwerp, en goed uitgewerkte personages. Een aanrader!
 => FRAGMENT <=
   

Vragen aan Pjotr
 
1. Pjotr: ‘Masterplan’ is je debuut. Heb je altijd al schrijver willen worden?

Nee. Ik was daar eigenlijk helemaal niet mee bezig. Ik las zo nu en dan wel en vroeg me soms wel af of ik het zou kunnen. Op een dag vond ik een multomapje met handgeschreven verhalen die ik als kind schreef. Het mapje vond ik precies in de tijd dat ik even niet meer zo goed wist waar ik naartoe wilde in dit leven. Ik besloot iets te gaan doen wat ik als kind graag deed en kennelijk was dit schrijven.

2. Het boek is meteen ook erg goed ontvangen.
Komt dan de lat voor een tweede boek hoog te liggen?
 
Nou een beetje. Het schrijven op zich veranderde niet. Ik nam de geleerde dingen juist mee. Ik voelde wel wat druk. Was Masterplan een lucky shot of kon ik het nog eens. Even was ik bang om door de mand te vallen. Ik las eens een column van een collega. De titel was Schrijver of charlatan. Ik denk dat die titel mijn gevoel van die tijd ruimschoots dekt.
 
3. Dat je een politieman bent heeft je ongetwijfeld geholpen een goed verhaal neer te zetten. Komen er in je boek ook scènes vanuit je praktijk voor?
 
Natuurlijk heeft het mij goed geholpen. Niet alleen kijk ik met andere ogen naar het leven, de eerste stappen als schrijver heb ik daar onder de knie gekregen. Wat dacht je van al die processen-verbaal? Een goed PV, zoals wij dat noemen, heeft sfeer nodig. Hoofd en bijzaken en een goede zinsopbouw. Jouw verhaal moet een rechercheur, een officier en uiteindelijk ook een rechter helpen een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. Maar ik heb nooit scenes uit mijn eigen praktijk gebruikt. De gebeurtenissen in mijn boek zijn feitelijk zwaar uitvergrote belevenissen die ik als agent voelde of meemaakte. Als ik echt dingen zou gaan opschrijven die ik in mijn dagelijkse politiebestaan zou meemaken zou het boek vrij saai worden denk ik.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 11-7-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Drijzand
 
Mirte leert na een verbroken relatie een man kennen. Hans lijkt de ideale partner te zijn. Ze gaan samenwonen, maar twee maanden later is hij opeens van de aardbodem verdwenen, met onder andere haar geld. Heeft ze zich dan zo in hem vergist?
Ze wordt ontslagen bij het bedrijf waar ze werkt omdat Hans ook hen bestolen heeft. Hun relatie was kennelijk op drijfzand gebaseerd. Het lukt Mirte een nieuwe baan te vinden waarin ze zich prettig voelt. Als ze na een poos denkt haar leven weer wat op de rails heeft verschijnt er opnieuw een man in haar leven, maar ook Hans duikt op. Hij wil haar terug …


Geschreven door Jose Vriens

Jose Vriens (1963) Vanaf het moment dat ik kon lezen verslond ik alles wat ik te pakken kreeg, vooral de boeken van mijn moeder. Ik zag dus ook uit naar het moment dat ik als 12-jarige naar de volwassene-afdeling van de bibliotheek over mocht stappen. Op jonge leeftijd begon ik al korte verhaaltjes op papier te zetten, waarvan een enkeling in de schoolkrant belandde. Na de mavo raakte het schrijven op de achtergrond en werd werk belangrijker voor mij.
De ambitie om weer te gaan schrijven kwam terug nadat onze drie onze kinderen naar school gingen. Ik begon verhalen voor kinderen te schrijven. Ik kreeg zo veel positieve reacties dat ik op zoek ging naar een uitgever en dat lukte.
Het derde kinderboek werd uitgegeven door Boekenbent, de eigen beheer uitgeverij die ik in 2002 startte. Door het succes van Boekenbent kwam echter het zelf schrijven in het gedrang. Na lang beraad besloot ik in april 2008 de uitgeverij dan ook over te dragen en me volledig op het schrijven te richten. 
Ingesproken door Lia Schipper

Ik vond Drijfzand een heerlijk boek om te lezen en in te spreken. Ik neem je dan ook graag met mijn stem mee naar de roerige periode in het leven van Mirte, zodat je dit van dichtbij kunt beleven. Word deelgenoot van haar momenten van geluk, verbijstering, onzekerheid, twijfels, vastberadenheid, spanning, vriendschap en liefde!
 

=> FRAGMENT <=
   

Vragen aan Jose
 
1. Jose: Je bent heel actief als schrijver maar ook een gedreven initiatiefneemster in de boekenbranche.
Valt dit goed te combineren?


Dat is een prima combinatie. Het mes snijdt aan twee kanten op deze manier.
 
2. Zo heb je in 2014 met Gerda van Wageningen en Greetje van den Berg het Valentijngenootschap opgericht.
Wat is dat voor een genootschap?


Het Valentijngenootschap bestaat uit een groep enthousiaste auteurs die het Nederlandstalige romantische boek beter onder de aandacht van de lezers wil brengen. We worden goed gelezen in de bibliotheken, maar daarbuiten kent vreemd genoeg haast niemand ons.
 
3. Drijfzand is je tweede luisterboek. Het eerste schaap is dus al over de dam.
Voelt dat ook zo aan voor de rest van je oeuvre?


Leuk dat de luisterboeken nu beginnen te komen. Het moest er een keer van komen nu vrijwel alle boeken al als ebook zijn verschenen.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

                        

Laatste update: 26-6-2019
Luisterboeken on air is een onafhankelijk website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
 
Mijn naam was Sylvia

Zonder het zelf in de gaten te hebben, wordt de zesentwintigjarige Sylvia uit het leven gerukt. In eerste instantie denkt ze midden in een lucide droom te zitten, waardoor de verbijsterende waarheid niet onmiddellijk tot haar doordringt. Vrijwel direct na haar dood gaat zij op zoek naar haar lichaam, maar kan het niet vinden…
Sylvia wil haar verhaal kwijt, ze richt zich rechtstreeks tot de lezers en neemt hen mee naar haar verleden. Zowel naar de tijd die vooraf ging aan haar sterfdag, als naar de gebeurtenissen waarin zij terecht kwam na het plotselinge en onvrijwillige verlaten van haar lichaam.
 
 


Geschreven door Marianne van Buitenen

Marianne van Buitenen is geboren en getogen in haar woonplaats; Den Haag. Met ‘Mijn naam was Sylvia’ heeft zij haar vijfde boek en eerste thriller geschreven.


 
 

 
Ingesproken door Vera Hilhorst

De vlotte en prettige schrijfstijl van ‘Mijn naam was Sylvia’ maakt dat het inspreken van het boek als vanzelf liep. Het boek is een combinatie van mysterie, spiritualiteit en spanning, Het verhaal gaat over de 26-jarige Sylvia. Wanneer ze denkt dat ze een zoveelste lucide droom ervaart, blijkt dat ze is overleden. Na elk hoofdstuk wil je verder lezen om te weten hoe het Sylvia als ‘geest’ vergaat. Tot en met het einde aan toe spannend.=>  FRAGMENT <=

Vragen aan Marianne:

1. Marianne:
Je boek is fictie, spannend en mysterieus.
Klopt het dat je er ook autobiografische elementen in hebt verwerkt?


Ja, zoals de meeste auteurs hoogstwaarschijnlijk doen, verwerkt ook ik zo nu en dan wat autobiografische elementen in mijn boeken. Vaak zijn de gebeurtenissen in mijn verhalen deels gebaseerd op eigen ervaringen, die ik dan natuurlijk wel aanpas aan de belevenissen in het verhaal. In ‘Mijn naam was Sylvia’ bijvoorbeeld, legt Sylvia zich toe op het ontwerpen en maken van sieraden. De manier waarop zij dat aanpakt en tot een succes weet te brengen, is een vrij exacte weergave van de manier waarop ik dat zelf heb gedaan, in de tijd dat ik nog eigenaresse was van een cosmetica en cadeauwinkel. Verder heb ik ervaring met lucide dromen. Ook deze ervaringen waren bijzonder nuttig bij het schrijven van boek.
 
2. Ben je ook spiritueel?

In mijn leven heb ik inderdaad het een en ander meegemaakt op dit gebied. Maar ik ben wel, zoals we in goed Nederlands zeggen, ‘zo nuchter als een kalf’. Het is bepaald niet zo dat het een overheersende rol in mijn leven speelt, in tegendeel zelfs. Ik word er alleen met enige regelmaat met mijn neus op gedrukt, meestal op momenten dat ik het ’t minst verwacht.
 
3. Binnenkort komt het vervolg uit. Kun je daarover al iets vertellen?

In het vervolg van ‘Mijn naam was Sylvia’ speelt een man de hoofdrol, die haar ná haar overlijden heeft ontmoet. Wanneer deze man in het ziekenhuis bijkomt uit een diep coma, als gevolg van een motorongeluk, lijdt hij aan geheugenverlies. Hij kan zich niets herinneren van zijn eigen leven, maar weet nog exact wat hij met Sylvia heeft meegemaakt en besproken tijdens zijn coma! Hij eist dat de politie langskomt om zijn verhaal te kunnen vertellen. Niemand gelooft hem… 
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
Onder invloed

Psychologische thriller in een levendige schrijfstijl.

Wanneer een visser in het Gelders natuurgebied de Havikerwaard verdrinkt, wijt de politie dit aan dronkenschap. Renske Nijland gelooft hier niets van. Als expert gevaarlijke stoffen is zij ervan overtuigd dat iets of iemand het slachtoffer heeft bedwelmd. Ze bijt zich vast in het mysterie en kan niet voorkomen dat ze haar kinderen in levensgevaar brengt.
 


Geschreven door Tamara Onos

Tamara Onos (1972) is arboprofessional (arbeidshygiënist en hogere veiligheidskundige). Zij adviseert en schrijft over veilig en gezond werken. Haar liefde voor de pracht en problemen van haar werk deelt ze met Renske Nijland, de hoofdrolspeler van dit boeiende debuut.

 


Ingesproken door Machteld van der Gaag

Onder Invloed is een echte thriller met meerdere lagen in het verhaal. Ik heb genoten van het inspreken, omdat je gaandeweg de personages beter leert kennen en merkt dat meerdere verhaallijnen bij elkaar komen... Op een gegeven moment werd het zo spannend dat ik niet kon stoppen! Cliffhangers genoeg in deze spannende Nederlandse thriller.
 

Vragen aan Tamara:
 
1. Tamara: Je nu al veel geprezen debuut vertoont veel raakvlakken met je persoonlijke leven. Dan moet je je ook wel eens inhouden, lijkt me, of ben je helemaal los gegaan in je boek?

Het verhaal speelt in de omgeving waar ik woon en Renske en ik hebben hetzelfde beroep. Net als Renske loop ik graag hard, ben ik fan van lijstjes, gebruik ik veelvuldig fineliners en heb ik een Tony’s Chocolonely-verslaving, maar daar houdt de vergelijking op. Ik denk dat ik me bij haar personage niet heb ingehouden, maar mogelijk speelt dit onbewust toch mee. Bij Jeffrey ben ik volledig losgegaan. Ik heb vlak voor de publicatie best wat slapeloze nachten gehad omdat zijn capriolen door mij zijn bedacht. Wat zouden mensen daar wel niet van denken? Mijn ouders, maar ook mijn eigen tieners. Inmiddels weet ik dat mensen die scènes heftig vinden en Jeffrey roept van alles bij mensen op, maar ik word er als schrijver niet op aangekeken. Geen reden om wakker te liggen en goed om te weten voor het volgende boek.
 
2. Je schrijfstijl wordt omschreven als sprankelend. Kwam het er zo uitrollen of had je er al ervaring mee opgebouwd?
 
Bij het schrijven van dit boek, mijn debuut, heb ik een aantal schrijfcursussen en trainingen gevolgd. Dit heeft vooral uitbreiding van het aantal plotlijnen tot gevolg gehad. Mijn schrijfstijl is niet essentieel veranderd, maar ik schrijf nu wel wat minder staccato dan aan het begin.
 
3. Gaat je hoofdpersoon Renske Nijland nog meer spannende avonturen beleven?
 
Zeker. Renske heeft sinds ‘Onder Invloed’ al wat kortere avonturen beleefd in de vorm van een who-d@`@``7```,`` ‘Wie heeft de kluis gekraakt en door welke gevaarlijke stoffen kunnen we dat zien’. Dat soort casussen.
Een lang avontuur, deel twee in de Renske Nijland thrillerserie is ook in de maak. Het is de bedoeling dat boek twee in het voorjaar van 2020 verschijnt.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
Het onderzsoekslab

Wat het met een thrillerschrijver kan doen als hij deelneemt aan een experimenteel tv-programma.

Bij de opnames van een nieuw televisieprogramma met een revolutionair format wordt een brute moord gepleegd. Al snel wordt één van de presentatoren als verdachte gearresteerd. De bewijzen zijn waterdicht. Zijn collega's zijn er echter van overtuigd dat hij onschuldig is, maar is dat ook zo? Met behulp van enkele deelnemers aan het programma en een tweetal professionals wordt al snel duidelijk dat er veel meer achter zit. De professionele uitvoering van de moord leidt tot een zoektocht die zich mondiaal afspeelt. Op Hawaï vindt men de eerste aanwijzing wat leidt tot een zenuwslopende crisis in Nederland.

Naar aanleiding van de ervaring van de schrijver die meedeed aan een televisieprogramma is deze thriller ontstaan. Het geheel maakte zo'n indruk dat hij het als basis gebuikte voor deze thriller.
 


Geschreven door Aad Vlag

Aad Vlag is in Gouda geboren. Na het VWO volgde de studie aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Vanwege een zwaar sportongeluk stapte hij over naar de ambtenarij en ontdekte de wereld van de automatisering. Met een compagnon startte hij een automatiseringsbedrijf, dat succesvol opereert in de regio Den Haag.
Sinds 2011 houdt hij zich enkel bezig met het schrijversvak.

Zijn eerste thriller ‘Zwarte Lust’, werd al snel opgevolgd door ‘Het Concilie van Zeven’, waarna nog acht boeken van zijn hand volgden.
 


Ingesproken door Rob Krabbendam

Van een thriller verwacht je minimaal één bad guy (m/v), een knap gepleegde moord, een bijzondere setting waarin deze plaatsvindt en ten slotte een stevig dwaalspoor. Als je daarvan houdt, kom je in dit boek zeker aan je trekken. Bad guys blijken er namelijk op meerdere niveaus te zijn, ieder met z’n eigen persoonlijkheid en beweegredenen. Met allen maak je beetje bij beetje maar uiteindelijk diepgaand kennis, terwijl ook de nodige gedetailleerd beschreven acties voor een vlot en spannend verhaal zorgen.
Een combinatie van professionals en amateurs legt de puzzelstukjes langzaam maar gestaag op hun plek en als de puzzel eindelijk compleet is, wordt het nog even extra spannend! De actie en de vele dialogen maakten dit boek een feestje om in te spreken.


 
=> FRAGMENT <=

Vragen aan Aad

1. Aad: Hoe kwam je ertoe deel te nemen aan het tv-programma Het Experiment?

Ik zag de oproep van het productiebedrijf en bekeek de afleveringen van de vorige editie. Ik vond het een verfrissend nieuw format en wilde er graag aan meewerken.
 
2. Er zijn een week lang allerlei grappen en grollen met je en de overige deelnemers uitgehaald en mobiele telefoons waren taboe. Wat voor indruk heeft dit alles op je gemaakt?  

Overweldigend. Vooral het onderling contact tussen de deelnemers was geweldig. Vrouwen, mannen, oud en jong van allerlei pluimage en ras vormden al op de tweede dag een hechte groep, waarbij veel diepgaande gesprekken zorgden voor emotionele uitspattingen en huilbuien.
 
3. Heel bijzonder dat je er een thriller over hebt geschreven.
Schrijvers schrijven vaak iets van zich af. Was dat hier ook het geval?

Nee, ik zie in vrijwel iedere gebeurtenis in de maatschappij een aanleiding om er een mooi verhaal omheen te laten opbloeien in de poelen van mijn geest. Iedereen van wie ik de naam in het boek na toestemming heb mogen gebruiken, wilde er graag aan meedoen.
 
Verkrijgbaar in download en in streaming via onder andere:

            
 
 
De erfzonde

De juriste Jane Lisbon krijgt op het sterfbed van haar grootvader te horen dat zij in een ander werelddeel onder een andere naam in een steenrijke familie is geboren. In het verleden zijn alle bezittingen en familiekapitaal geroofd door een andere familie, waarvan de leden tevens een paar voorvaderen van Jane koelbloedig hebben vermoord. Haar grootvader heeft zijn leven gewijd aan het opstellen en voorbereiden van plannen om het familiebezit terug te krijgen.
Het wachten is alleen nog op de uitvoerder van de ingenieuze plannen. Jane is daar doelbewust door haar grootvader voor opgeleid. Geholpen door een meedogenloze freelancer verklaart zij de oorlog…
 


Geschreven door Aad Vlag

Aad Vlag (1955) is geboren in Gouda. Na het VWO studeerde hij aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Een zwaar sportongeluk deed hem overstappen naar de ambtenarij. Hier ontdekte hij de wereld van de automatisering. Niet lang daarna is Aad samen met een compagnon een automatiseringsbedrijf gestart, dat succesvol opereert in de regio Den Haag.

Zijn eerste thriller, Zwarte Lust, werd al snel opgevolgd door Het Concilie van Zeven.

 


Ingesproken door Pamela van der Wal
 
De erfzonde speelt zich hoofdzakelijk af in de VS en doet qua sfeer en dialogen denken aan klassieke films van de jaren 50 en 60, aangevuld met hedendaagse elementen als homoseksualiteit en SM. Daarnaast lijken de verhalen over 007 van Ian Fleming een inspiratiebron te zijn geweest en heeft de schrijver zich verdiept in de werkwijze van de inlichtingendiensten.  De personages in het boek verrassen de lezer naarmate het verhaal vordert. Bijna allemaal blijken ze anders te zijn dan wie ze lijken. In De Erfzonde draait het allemaal om familie, loyaliteit, macht en liefde.
=> FRAGMENT <=
.

Vragen aan Aad:

1. Aad: Vrijwel al je boeken zijn ook als luisterboek verschenen. Het hoeveelste boek is De Erfzonde?
De Erfzonde is mijn zevende thriller.
 
2. Ga je door met het schrijven van thrillers of toch een ander genre
 
Ik schrijf in 3 categoriën. Thrillers - Scifi - Romantiek. Afhankelijk van hoe ik in een bepaalde periode in het leven sta wordt automatisch en onbewust een categorie gekozen. Mijn favoriete categorie is toch wel die van thrillers. Mijn laatste boek is een Scifi-thriller en dat schrijfproces heb ik als zeer rijk en waardevol ervaren.
 
3. Je bent op latere leeftijd begonnen met schrijven, was het altijd al je bedoeling schrijver te worden?

Pas na mijn dertigste begon ik daar over na te denken. Mijn droom was altijd een boek met mijn naam als auteur in mijn hand te houden.Ik vond dat ik pas na mijn vijftigste voldoende levenservaring had om een boek te schrijven. Dit is een gevoel en zeker geen rationele gedachte.
 
Luisterboeken on air is een website waarop nieuwe luisterboeken in de schijnwerpers worden gezet.
Een initiatief van LuisterEffect.

 

 
De Saraceense samenzwering

Uit de kerncentrales van Iran zijn splijtstofstaven ontvreemd. Israël en de Verenigde Staten voelen zich hierdoor ernstig bedreigd. Zozeer zelfs dat de Israëlische regering overweegt de Iranese kerncentrales te bombarderen. Geheim agent Jim Matteos wordt belast met het onderzoek naar de verdwenen splijtstofstaven. In Iran ontmoet hij Soraya, een vrouw die beweert over belangrijke informatie te beschikken. De splijtstofstaven zouden in het bezit zijn van een onbekende groepering. Op het moment dat ze overeenstemming bereiken over de voorwaarden waaronder Soraya haar informatie prijsgeeft, vindt er een verschrikkelijke aanslag plaats. Meerdere aanslagen volgen. Niemand eist de verantwoordelijkheid voor de terreurdaden op en vreemd genoeg zijn bij geen van de aanslagen splijtstofstaven ingezet. Het enige aanknopingspunt voor de CIA zijn de mysterieuze codes die steeds door de daders op de plaats van de aanslagen worden achtergelaten. De boodschappers van het kwaad werken toe naar een laatste, ultieme aanslag.
Geschreven door Eric Bakker en Herman Zandstra

Eric Bakker (1965), links op de foto, is geboren in Amsterdam, is na het Gymnasium zijn maatschappelijke carrière begonnen in de vastgoedsector. In die branche heeft hij diverse leidinggevende functies bekleed en is hij, inmiddels als zelfstandig ondernemer, nog steeds werkzaam.

Herman Zandstra (1953), Geboren in Hengelo (O), is van origine bedrijfskundige en heeft diverse managementfuncties vervuld op het gebied van Personeel & Organisatie. Momenteel is hij o.a. werkzaam als Hoofd Jeugdopleiding bij voetbalclub RCL te Leiderdorp.


Ingesproken door Joran Aerns

Een spannende thriller bestaande uit een mix van terreurelementen met betrekking tot het Midden-Oosten aangevuld met Amerikaans imperialisme en Israëlische achterdocht. Het wordt in dit boek onder hoge druk gebracht. Dit alles gelardeerd met historische feiten en achtergronden. Een heerlijk spannend boek, maar je moet er wel stevig voor in je schoenen staan.
 

 
Vragen aan Eric & Herman:
 
1. Eric & Herman: Het idee voor het schrijven van het boek is bij een goed glas wijn ontstaan. Het vergt een strakke discipline. Hoe hebben jullie de taken verdeeld?

We hebben allereerst op basis van het initiële idee een verhaallijn en de betreffende personages uitgewerkt. Daarbij is op voorhand